Tuleeko vaaleissa toinen kierros? Tutkija: Jo ennakkoäänet voivat ratkaista - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Tuleeko vaaleissa toinen kierros? Tutkija: Jo ennakkoäänet voivat ratkaista

Tutkijan mukaan toista kierrosta ei tule, jos Sauli Niinistö saa yli 55 prosenttia ennakkoäänistä.

Sauli Niinistö vaalitentissä Sanomatalossa tiistaina.

25.1.2018 17:26

Jos Sauli Niinistö saa ennakkoäänistä yli 55 prosenttia, presidentinvaalit jäävät yhteen kierrokseen, arvioi Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä.

Ennakkoäänestyksen tulokset ovat siitä kiinnostavat, että ne julkaistaan vaalipäivänä jo kello 20 aikaan, kun taas vaalipäivän ääntenlasku jatkuu pitkälle iltaan. Näissä vaaleissa jännitetään erityisesti, tuleeko toista kierrosta lainkaan.

Taloustutkimuksen toimitusjohtaja Jari Pajunen arvioi, että Niinistö saa vaalipäivänä enemmän ääniä kuin ennakkoäänestyksessä.

– Siinä on useiden prosenttiyksikköjen ero.

Tämä tarkoittaisi, että valitsijayhdistyksen ehdokkaan Niinistön kannatuskäyrä lähtisi ääntenlaskun edetessä nousuun. Samoin arvelee Jokisipilä, mutta varauksella.

– Se on lievempää, koska hän on yli puoluerajojen suosittu ehdokas ja kannattajia löytyy koko maasta.

Perinteisesti maaseudulla äänestetään enemmän ennakkoon ja ääntenlasku pikkukunnissa on nopeaa, kun taas suurten kaupunkien ääntenlasku venyy. Siksi kaupungeissa suosittujen vihreiden kannatuspalkki yleensä nousee ja pienemmissä kunnissa suositumman keskustan laskee illan edetessä. Presidentinvaaleissa tosin äänestetään yli puoluerajojen, joten tilanne ei ole yhtä selvä kuin muissa vaaleissa. Keskustataustaisen Paavo Väyrysen (valitsijayhdistys) palkki noudattanee silti laskevaa suuntaa ja Pekka Haaviston (vihr.) nousevaa.

Näissä vaaleissa on äänestetty aktiivisesti ennakkoon.

– Ennakkoäänestyksessä on mielenkiintoisia piirteitä: Satakunnassa oli kovasti aktiivista väkeä. Tarkoittaako se, että ennakkoäänestyksestä on menossa kova potti paikalliselle ehdokkaalle eli Laura Huhtasaarelle (ps.), kysyy Jokisipilä.

Vaalit ratkeavat jo ensimmäisellä kierroksella, jos jokin ehdokas saa yli puolet äänistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?