Kommentti: Ylen galluptulos lopetti sekoilun – toista kierrosta ei ole tulossa

Julkaistu:

kommentti
Niinistön 63 prosentin kannatus ei sula vaalipäivään mennessä – eikä Paavo Väyrynen räjäytä pankkia, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Ylen gallupia on odotettu kuin kuuta nousevaa Alma-median lehtien aloittaman viime päivien gallup-sekoilun takia.

Ylen tuore gallup vahvistaa Helsingin Sanomien viime perjantain gallupin tulokset. Toista kierrosta ei ole näköpiirissä.

Vaalipäivään mennessä pitäisi – Paasikivi-vainaata lainatakseni – tapahtua ”hirmuisia”, että Niinistön kannatus tippuisi alle 50 prosentin.

Ylen vaaliasiantuntijan Sami Borgin mukaan se vaatisi ihmeen, joskaan ei ole täysin mahdotonta – kuten tutkijan kuuluukin lisätä.

Vastaajista 20 prosenttia ei kerro kantaansa, mutta se ei asetelmaa muuta.

Niinistön kannatus on odotetusti sulanut vaaleihin tullessa, mutta on yhä turvallisesti 63 prosenttia. Tutkimus kattaa ennätyksellisen vilkkaat ennakkoäänestyspäivät – eli ennakkoäänipotin suuri enemmistö on menossa Niinistölle.

Väyrysen ja Vanhasen kisa mielenkiintoisin

Ylen gallupin mukaan Vihreiden Pekka Haavisto on kakkossijalla 14 prosentin kannatuksella. Ei uutta, asetelma tuskin muuttuu.

Se miten Haaviston populistinen yritys käydä Niinistön kimppuun aktiivimallissa sekä MTV:n että IS:n ja HS:n tenteissä – viimeisessä vielä valheellisin tiedoin – näkyy vaalipäivän äänissä, nähdään sunnuntaina.

Sen sijaan Paavo Väyryselle kyselyn tulos on hänen puheisiinsa nähden onneton. Hän on tasoissa perussuomalaisten Laura Huhtasaaren kanssa kuuden prosentin kannatuksella.

Vaalitenteissä Väyrynen on pyörittänyt kuin vanhaa, kitisevää, päälle jäänyttä betonimyllyä euroon liittymisestä ynnä muista vääryyksistä ja parinkymmenen vuoden takaisista tapahtumista, joissa Väyrynen on aina ollut oikeassa ja muut väärässä. Faktantarkistajat ovat yksi toisensa jälkeen todistaneet Väyrysen puheet huuhaaksi.

Ylen kysely kertoo, ettei jankutus kiinnosta äänestäjiä. Tai voi kiinnostaakin, mutta äänivyöryä sillä ei näytä tulevan.

Mutta Väyrynen on silti vaalien mielenkiintoisin hahmo, sillä hänen ja keskustan Matti Vanhasen kisalla on merkitys kepun sisäisessä pelissä. Vanhasta kannattaa neljä prosenttia, mikä on hävyttömän vähän. Tappio Väyryselle tietää kylmää kyytiä myös puheenjohtaja Juha Sipilälle (kesk), joka kytki asemansa Vanhasen kannatukseen – pyytämättä. Sipilän toiminta on herättänyt kummastusta sekä kepun sisällä että yli puoluerajojen.

Salaliittoteoreetikot yrittivät jo syöttää julkisuuteen sellaistakin tarinaa, että Väyrynen menestyksensä myötä haastaa Sipilän kepun puheenjohtajapelissä, voittaa sen Sotkamon puoluekokouksessa ja muuttaa puolueen nimen Kansalaispuolueeksi, johon kutsutaan myös Perussuomalaiset ja Siniset.

Nämä ovat niitä tarinoita, joita kuunnellessa voi todeta vanhan viisauden: herätkää, maa kutsuu.

Lukujen valossa ei muuten ole mahdotonta sekään, että Vanhanen menisi vielä Väyrysen ohi.

Demareilla kauhun paikka

Sdp:lle tilanne on liki yhtä hankala, sillä Tuula Haataisen (sd) kannatus ei nouse, vaan hänen kannatuksensa on vain laskenut takaisin kahteen prosenttiin ja hän on viimeisenä yhdessä Rkp:n Nils Torvaldsin kanssa, luvuilla jotka ovat samaa tasoa kyselyn parin prosentin virhemarginaalin kanssa.

Jopa vasemmistoliiton Merja Kyllönen on ajanut Haataisen ohi neljällä prosentillaan. Vasemmiston ehdokkaita kannattaa siis kuusi prosenttia äänestäjistä.

Se on demareille häpeän paikka ja herättää taatusti keskustelua ehdokasvalinnasta ja puheenjohtaja Antti Rinteen asemasta.

Mutta summa summarum.

Itse vaalit on noilla tiedoilla taputeltu. Muutamat ovat huutaneet – Väyrynen etunenässä – että toinen kierros tulee ja on demokratian nimissä tarpeen, jotta ehdokkaat pääsevät toisella kierroksella syvempiin keskusteluihin.

Toistakymmentä yhteistenttiä on nyt kuultu ja henkilötentit ja haastattelut päälle. Tänään tulee Yleltä vielä viimeinen. Eiköhän niissä ainakin Väyrysen sanoma ole tullut jo selväksi. Ja muidenkin.

Jälkikeskustelu gallupeista paikallaan

Yksi jälkikeskustelu on syytä käydä myös medioiden julkistamista gallupeista, joissa on ollut liki parinkymmen prosentin eroja.

Yle teettää gallupinsa Taloustutkimuksella, Helsingin Sanomat Kantar TNS:llä. Molemmat ovat kokeneita gallupin tekijöitä. Alma ja esimerkiksi Iltalehti käyttävät Tietoykköstä. Almalle lisäanalyysin teki vielä tutkimusyritys Accuscore, joka ennakoi viime viikolla, että Niinistön kannatus on alle 50 prosenttia ja tulee toinen kierros. Varsinkin jälkimmäinen on herättänyt myös tutkijoiden ihmetyksen.

Gallupeja ei kannata vertailla toisiinsa, mutta väistämättä vaaleissa käydään kisa tällä kertaa myös tutkimusfirmojen ja sitä kautta median uskottavuudesta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt