Presidentinvaalit 2018

Ennakkoäänestyksessä tehtiin uusi ennätys

Julkaistu: , Päivitetty:

Ennakkoäänestys päättyi tänään.
Presidentinvaalien ennakkoäänestyksessä rikkoutui kuuden vuoden takainen ennätys. Laskettuja ääniä oli iltakahdeksaan mennessä kertynyt 1 532 640. Edellinen ennätys oli presidentinvaalien toisella kierroksella vuonna 2012, jolloin ennakkoääniä annettiin 1 527 737.

Tämänvuotinen lukema tarkentuu vielä, sillä esimerkiksi ulkomailla annettuja ääniä vasta kirjataan järjestelmään. Vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä kertoo niitä kertyvän noin 22 000–25 000.

– Ulkomaan äänet saadaan mukaan myöhemmin sitä mukaa, kun niitä ehditään kunnissa kirjata, Jääskeläinen sanoo.

Jääskeläisen mukaan presidentinvaaleissa äänestetään vilkkaammin kuin muissa vaaleissa ja myös enemmän ennakkoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Jo vuonna 1994, kun suora vaali oli ensimmäistä kertaa käytössä, absoluuttiset ennakkoäänestysmäärät hipoivat 1,5 miljoonaa.

"Ihmiset ovat sitoutuneita"

Vaalijohtajan mielestä innokkuus äänestää ennakkoon näissä vaaleissa kertoo siitä, että äänestyspäätös on monella ollut aika selkeä ja ääni on haluttu antaa heti kun mahdollista.

– Nämä ovat kannastaan varmoja äänestäjiä, joiden ei enää tarvitse katsoa vaalikeskusteluja televisiosta. Jotkut ehkä ovat aprikoineet sitäkin, että jos eivät ehdikään varsinaisena vaalipäivänä äänestämään. Se kertoo siitä, että ihmiset ovat todella sitoutuneita, haluavat osallistua.

Toki on myös heitä, jotka haluavat aina äänestää varsinaisena vaalipäivänä. Jääskeläinen tunnustautuu itse sellaiseksi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt