Presidentinvaalit 2018

Näin Haaviston ja Niinistön ennennäkemätön vääntö eteni sanasta sanaan: ”Täydellisen tahallinen väärennös. Älä hyvä Pekka väärentele puheitani”

Julkaistu: , Päivitetty:

Presidentti Sauli Niinistö jyrähti IS:n vaalitentissä Pekka Haavistolle ja korotti ääntään.
Presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr) sai tänään tiistaina IS:n ja HS:n yhteisessä presidenttitentissä presidentti Sauli Niinistön kasvot punehtumaan ja äänen nousemaan, kun puhe kääntyi paljon närää herättäneeseen aktiivimalliin ja siihen, miten presidentti voi asiaan puuttua.
  • Koko tentin voit katsoa tästä:

– Keskustelimme aktiivimallista ja oli paljon palautetta siitä, pitäisikö presidentin siihen lainkaan puuttua, Haavisto aloitti.

– Keskustelin Sauli kanssasi siitä ja totesit aktiivimallin osalta, kun kysyin, olisiko voinut jättää lausumatta, olisiko presidentti asiaan voinut puuttua: ”En viitsinyt kommentoida, olisi ollut naurettavaa”, Haavisto sanoi.

– Ajattelin suomalaisia työttömiä, joihin tämä aktiivimalli iskee ja niitä perheitä, joihin tämä vaikuttaa. Mikä siinä on naurettavaa, Haavisto tivasi Niinistöltä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Haaviston kysymys sai presidentti Niinistön kasvot punehtumaan ja äänen nousemaan.

– Miksi sinä tahallisesti muuntelet minun puheeni, haluan ensiksi tietää sen, Niinistö ärähti Haavistolle.

Taisto meni juupas-eipäs väittelyksi

Haaviston siteeraama Niinistön lause oli napattu viime sunnuntailta Kallion kirkossa järjestetystä MTV:n vaalitentistä.

Niinistö sanoi tuolloin, että ei viitsinyt kirjoittaa uudelleen jo eduskunnan lausumaa näkemystä, jonka mukaan aktiivimallissa on omat vaaransa ja sitä pitää seurata.

– Jo eduskunta lausui että on vaarassa, ettei tämä toteudu kaikkialla ja siksi haluaa seurata asiaa. Ja siksi minä en viitsinyt kirjoittaa uudestaan samaa lausumaa, se olisi ollut naurettavaa suoraan sanottuna, Niinistö sanoi viime sunnuntaina.

Hän on myös todennut, ettei usko mallin syventävän kansan kahtiajakoa, jos kaikille turvataan mahdollisuus täyttää aktiivisuuden ehdot. Niinistö on aiemmin myös muistuttanut, että asiassa on kuultu lukuisia oikeusoppineita.

Niinistö toistikin kantansa uudelleen tänään tiistaina IS:n ja HS:n vaalitentissä.

– Minähän sanoin, että eduskunta lausui jo, et taida itse muistaa, mitä olet lausunut siellä. Joka tapauksessa eduskunta lausui sen lain yhteydessä, että pitää seurata tilannetta niin, ettei kukaan menetä työttömyysetuaan sen vuoksi, ettei ole tarjolla työvoimapalveluja. Olen täsmälleen siitä samaa mieltä, Niinistö sanoi tänään Sanomatalolla.

Hän myös muistutti, että hallitus onkin nyt luvannut, että työvoimapalveluihin varataan lisää rahaa tulevaisuudessa.

Loppu taisto menikin tiistaina juupas-eipäs -väittelyksi. Haavisto huusi väliin, ettei presidentti Niinistö kuitenkaan sanonut tätä missään vaiheessa suoraan.

– Sanoin nimenomaan, että eduskunta jo lausui sen, mitä olisin voinut kirjoittaa, jotenka olisi ollut suorastaan naivia, että presidentti kirjoittaa tärkeän näköisenä saman, minkä eduskunta on jo itsekin lausunut, Niinistö puolustautui.

– Mutta älä hyvä Pekka väärentele minun puheitani, Niinistö sanoi.

– Ei ollut mikään väärennöstä tässä, ei ollut väärennöstä, Haavisto huusi väliin.

– Irrotit vain sen lopun ja se oli sinulta täydellisen tahallinen väärennös, Niinistö sai viimeisen sanan.

Haavisto heitti vielä lopuksi, että hänen siteeraamansa lause Niinistöltä oli täysin oikea.

Haavisto olisi presidenttinä ottanut aikalisän

Haavisto itse totesi hiljattain, että jos laki aktiivimallista olisi tullut presidenttinä hänen pöydälleen allekirjoitettavaksi, olisi hän pyytänyt vielä juridisia arvioita sen laillisuudesta.

– Jos siihen olisi ollut epäilyjä, olisin pyrkinyt käymään uudestaan keskusteluja hallituksen kanssa, onko tämä kaikilta osin lainmukainen, Haavisto kertoi.

Aktiivimalli läpäisi yksimielisesti eduskunnan perustuslakivaliokunnan, joka kuitenkin huomautti siihen liittyvistä ongelmista.

Lausumallaan Haavisto saikin niskaansa syytteitä irtopisteiden kalastelusta ja väärän kuvan antamisesta liittyen presidentin mahdollisuuksiin puuttua hallituksen työhön.

Haavisto on kritisoinut aktiivimallia kovin sanoin ja äänestikin eduskunnassa sitä vastaan.

Vuoden alussa voimaan astunut aktiivimalli leikkaa työttömyyskorvausta 4,65 prosenttia siinä tapauksessa, että työtön ei ole kolmen kuukauden aikana tehnyt vähintään 18 tuntia palkkatyötä, tienannut yrittäjänä 241 euroa tai osallistunut työllistymispalveluihin viitenä päivänä.

Juttua täydennetty: Lisätty kommentit, joita Pekka Haavisto ja Sauli Niinistö ovat aiheesta aiemmin antaneet.