Presidentinvaalit 2018

Katso IS:n ja HS:n presidentinvaalitentti kokonaisuudessaan

Julkaistu: , Päivitetty:

IS seurasi ISTV:n ja HSTV:n yhteistä vaalitenttiä myös hetki hetkeltä.
Yllä olevalta videolta voit katsoa vaalitentin kokonaisuudessaan.

ISTV:n ja HSTV:n yhteisessä, loppukiritentissä istuvan presidentin Sauli Niinistön haastajilla oli toiseksi viimeinen mahdollisuus iskeä gallupkuninkaan kimppuun tai kisata vaalien kakkospaikasta.

Kahdeksan presidenttiehdokasta kohtasivat yhteistentissä tiistaina Sanomatalossa.

Tentin käänteitä seurattiin tässä artikkelissa hetki hetkeltä. Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Timo Paunonen ja erikoistoimittaja Seppo Varjus pitivät kommentoitua seurantaa yllä täällä.

Päätapahtumat

Tentti on nyt loppu.

Lopuksi ehdokkaat kertoivat, miksi presidentinvaaleissa kannattaa äänestää.

Väyrynen kysyi Kyllöseltä EU-äänestyksestä.

Kyllönen tiedusteli, miksi Vanhanen vitsailee tapahuoneessa mutta rento meininki katoaa väittelyissä. Vanhasen mukaan vitsailu jää takahuoneeseen ja työ-Matti esiintyy väittelyissä.

Vanhanen kyseli Huhtasaarelta EU:n turvapaikanhakijoista.

Haataiselta kukaan ei kysynyt mitään. Haatainen kysyi Ninínistöltä, mitä mieltä hän olisi oppivelvollisuuden nostamisesta 18 vuoteen. Niinistö "ei halunnut panna hallitusta pahaan välikäteen", mutta pitä ajatusta kirjojen maksuttomuudesta hyvänä.

Huhtasaari kysyi Väyryseltä, miksi hän äänesti EU:n rajassopimuksista muiden suomalaisten rinnalla ja vain Jussi Halla-aho oli toista mieltä.

Väyrynen: "Miksi lapsellisilla väitteillä käyt kimppuuni?" Väyrysen mielestä hänen ja Huhtasaaren pitäisi olla toisella puolella Niinistöä vastaan.

Haavisto palasi aktiivimalliin ja pitäisikö presidentin siihen puuttua. Niinistö ei Haaviston mukaan halunnut aktiivimallia kommentoida ja piti naurettavana sen kommentointia.

Niinistö tästä suivaantui.

Niinistö: Miksi muuntelet puheeni? Sanoin, että eduskunta jo lausui aktiivimallista ja tilannetta pitää seurata. Eduskunta aktiivimallista jo lausui, ja olisin voinut samat kirjoittaa ja olisi ollut naurettavaa, jos olisin tärkeänä kirjoittanut samat asiat."Älä hyvä Pekka vääristele puheita".

Niinistö ei halunnut kysyä keneltäkään mitään.

Torvalds aloitti. Torvaldsin mukaan EU ei pysty tarjoamaan turvatakeita. Väärää mielikuvaa EU:n Lissabonin sopimuksen artiklasta on Torvalsin mukaan viimeksi tarjonnut Haavisto.

Tämä on 12:s vaalitentti. Lopuksi ehdokkaille annettiin mahdollisuus esittää jollekin kysymys, joka on jäänyt hampaankoloon.

Yleisöltä tuli kysymys, olisitteko myös lasten presidentti.

Kaikki totta kai sanoivat olevansa.

Huhtasaari antoi ainoana lupauksen, että hän presidenttinä järjestäisi Presidentinlinnassa lastenkutsut Alli Paasikiven tapaan.

Niinistöltä kysyttiin, ostiko Kiina Suomen hiljaiseksi ihmisoikeusasioissa, kun Ähtärin eläintarhaan saatiin Kiinasta kaksi vuokrapandaa, Pyry ja Lumi.

Niinistö: Ei ainakaan hiljaiseksi ostettu, eikä Kiina tähän pyrkinyt. Niinistön mukaan on legendaa, että Suomi ei puhuisi ihmisoikeuksista Kiinan kanssa. Niinistö kertoi puhuneensa Xin kanssa pari tuntia läntisestä ja itäisestä ihmiskäsityksestä, miten ne poikkeavat ja miten niitä voitaisiin sovittaa yhteen.

Yksittäisiä kysymyksiä ehdokkaille. Huhtasaarelle kysymys - onko ilmastonmuutos ihmisen toiminnasta syntynyt?

Huhtasaari; Ilmasto muuttuisi ilman ihmistä.

Miksi Suomi ei päässyt muutama vuosi sitten YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi?

Vanhanen: Luxemburg ei ollut koskaan ollut jäsen, Luxemburg oli hyvä kilpailija, ja nyt oli Luxemburgin vuoro.

Haavisto: Luxemburgin edustajat istuivat pöytänsä ääressä ja kysyivät Afrikan mailta, miten voimme auttaa. Suomi tuli neliväriesitteillä. Tarvitsemme kohtaamisia silmästä silmään, siinä epäonnistuimme.

Haatainen: Suomen osa globaaleissa asioissa on heikentynyt. Se on isolta osin hallituksen syytä, kun hallitus on leikannut kehitysapua noin 40 prosenttia.

Niinistön mukaan Suomen globaali painoarvo ei ole mennyt alaspäin, päinvastoin. Niinistö kertoi hyvistä suhteista suurvaltoihin ja toimimisestaan linkkinä Venäjän ja Ukrainan välillä, "Voimme tarjota hyviä palveluita".

Haavisto: Ilmastosopimuksen lisäksi pitäisi tehdä maailman väestösopimus.

Nyt keskustelussa Vanhasen esittämä kritiikki Niinistölle. Niinistö ei ole tehnyt yhtään valtiovierailua Afrikkaan.

Niinistön mukaan hän on tavannut ainakin 10 Afrikan päämiestä kansainvälisten konfrenssien yhteydessä.

Niinistö paljasti, tai antoi ymmärtää, että hän vierailuja Afrikkaan on tulossa ja yhdestä vierailusta on jo sovittu.

Keskustelu Suomen tulevaisuuden mahdollisuuksista, Venäjästä, Kiinasta ja EU:sta sujui ilman uusia avauksia tai suurempaa väittelyä.

Kyllönen: "Meillä suomalaisilla ei olisi yhtään ongelmaa, jos meillä olisi Paavo Väyrysen itseluottamus."

EU:n vastustajalta Väyryseltä kysyttiin, miksi hän Ahon hallituksen ministerinä kiersi ympäri maata käännyttämässä kansaa EU:n taakse?

Väyrysen mukaan hänestä oli hyvä, että Suomi ei liittyisi EU:hun, vaan pohjoismaiseen liittymään ja EU:n vapaakauppa-alue oli olemassa. Ruotsi oli liittymässä EU:hun ja myös Suomen oli hyvä käydä EU-neuvottelut. Väyrysen mielestä Ruotsi ei olisi liittynyt EU:hun, jos Suomi ei olisi liittynyt.

Vastaus meni välillä jahnaamiseksi. "Saanko minä jo sanoa, minkä takia jankataan samoja kysymyksiä."

Väyrynen: Uhka on itsenäisyyden menettäminen, euroalueen kehittyminen liittovaltioksi uhkaa ja vaara menettää sotilaallinen liittoutuminen. Mahdollisuus on se, että minut valitaan Suomen presidentiksi.

Niinistö: Uhka on ilmastonmuutos. Mahdollisuus on se, että Suomi on maailman vakain maa.

Torvalds: Uhka kahtiajako, ympäristö ja hylkysyrjä. Mahdollisuus on EU:ssa Saksan ja Ranskan johdolla tapahtuva vapaaehtoinen yhteistyö

Kyllönen: Uhka on ilmastonmuutos. Mahdollisuus on ihmiset, niin Suomessa kuin maailmalla.

Haavisto: Uhka on eriarvoistuminen. Kaksikymppisistä miehistä viidennes vaarassa pudota, ja maan eri osien eriaevoistuminen. Mahdollisuus on korkea koulutuksen taso.

Vanhanen: Uhka on välinpitämättömyys, on taipumus eristymiseen. Mahdollisuus on suomalainen kyky ratkaista ongelmia,

Huhtasaari: Uhka on itsenäisyyden menettäminen, ohjeet tulevat EU:lta. Mahdollisuus on isänmaallinen presidentti, suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus menevät kaikkien edelle.

Haatainen: Uhka on eriarvoistuminen. Mahdollisuus on suomalainen osaaminen.

Ehdokkailta kysytytään mikä on tulevaisuudessa suurin mahdollisuus ja suurin uhka?

Haatainen pani Niinistön koville asekaupoista Arabiemiraatteihin.

Haatainen: Toimitukset voidaan keskeyttää, jos aseita käytetään sotaa käyvään maahan. Sauli, johdat UTVAa, eikö siellä käydä näitä läpi.

Niinistö puolusti itseään, että oli hyväksymässä ensimmäistä sopimusta 2014, mutta ei tiennyt toisesta myöhemmästä sopimuksesta, jolla vietiin Emiraatteihin varaosia. Niinistö arveli, että hallituksessa toimitus on ehkä ymmärretty alkuperäisen sopimuksen täydentämisenä.

Haavisto puuttui myös Niinistön puheisiin. Haavisto muistutti, että asekaupoissa ulkoministeriö on vastustellut, puolustusministeriö ei. Kuvissa on kuitenkin näkynyt suomalaista kalustoa sota-alueella. "Ei tällaista pitäisi tapahtua".

Vanhanen: En kritisoisi tehtyjä päätöksiä. En puoltaisi nyt vientilupia.

Niinistö: Jemenin sota on raaistunut vuoden aikana. On linjattava uudelleen, ja uusia aselupia ei myönnettäisi.

Pitäisikö Suomen viedä edelleen aseita Arabiemiraatteihin?

Väyrynen nosti ainoana kätensä puoliväliin. Väyrysen mukaan hän ei ole saanut NIinistöltä ja Vanhaselta vastausta, onko Arabiemiraattien joukkoja Jemenissä.

Torvalds: Olemme keskustelleet tästä ainakin kahdessa väittelyssä. Olemme aika yksimielisiä, että ei mennyt niin kuin Strömsössä.

Merivoimien ja ilmavoimien hankinnoista ei ehdokkaiden kesken ole suuria erimielisyyksiä.

Haaviston mielestä Suomen pitäisi asekauppojen kylkiäiseksi odottaa jonkinlaisia vastakauppoja, esimerkiksi hävittäjien vastapaikoksi amerikkalaiset voisivat ostaa suomalaisia jäänmurtajia.

Kyllösen mukaan isoissa hankinnoissa ei voi olla avointa piikkiä.

Mitä Venäjä tekee, jos Suomi liittyy Natoon?

Niinistö: Rajan tuntumaan tulee aseita, varuskuntia, sotilaita.

Kyllönen: Tuo kylmän karhun kylkeen, Siperian tuulen ja sitä voi vastaanottaa Nato.-tikkari kädessä.

Haavisto: Venäjä lisäisi aseistusta ja aktiivisuutta. Meille tulisi tarpeita lisätä omaa varsustelua.

Huhtasaari: Edellisten kanssa samaa mieltä.

Haatainen. Jännite Itämerellä siirtyisi meidän rajoille.

Väyrynen: Venäjä varatuisi ensi-iskussa tuhoamaan Suomen lentokentät ja muut kohteet, jotka se kokee uhkaksi. Jos Suomi liittoutuu, asetamme itsemme vaaraan.

Torvalds: Muut puhuvat kuin Venäjällä olisi oikeus reagoida, Venäjällä ei ole syytä lisätä joukkojaan, Natoon liittyminen ei olisi vihamielinen teko.

Torvalds: Jos tulee yllättävä uhka, Naton portti on kiinni.

Nyt keskustelussa se, pitäisikö Suomen liittyä Natoon, jos Ruotsi hakee jäsenyyttä.

Kuka uskoo, että Suomi ei ole Naton jäsen vuonna 2024?

Kipakka yhteenotto Väyrysen ja Niinistön kanssa. Vanhanen mukaan.

Väyrynen: Jos Niinistö valitaan jatkokaudelle, ei ole varmuutta siitä, että Suomi ei olisi Naton jäsen.

Niinistö: Jos annat minun määritellä tilanteeni. Taidan olla kovasti hidasliikkeinen. Väyrynen taisi syyttää minua 12 vuotta sitten Natoon salakuljettajaksi. 6 vuotta sitten siitä syytti kaksi Paavoa, nyt Mattikin on mukana.

Niinistö: Ei tämä ole yhden miehen show. Jos eduskuntaryhmät päättävät, että mennään Natoon.

Vanhasen ja Niinistön välillä oli myös suukopua Natosta.

Haataista alkoi tympiä herrakolmikon vänkäys Natosta: Olemme kuulleet Saulin, Matin ja Paavon välistä jänkkäämistä monta viikkoa näissä vaalitenteissä.

Teidustelulakien kiirehtimistä kannattivat muun muassa Niinistö ja Väyrynen. Kyllönen ei nähnyt kiireellisyyttä. Eduskunnassa kiirehtimisen ratkaisevat demarit. Haataisella ei ehdotonta kantaa siihen, onko käsiteltävä kiireellisesti vai ei.

Tiedustelulakien kiirehtimisestä, tiedustelulait tulossa nyt eduskuntaan.

Kuten myös Väyrynen kevään aikana.

Väyrynen letkautti, että ei ole tulossa, koska on presidenttinä.

Pitäisikö presidentin olla edelleen syntyperäinen suomalainen?

Torvalds: En tästä luopuisi.

Niinistö: En näe, että niin iso asia, että perustuslakia pitäisi muuttaa.

Haatainen: Ei.

Haatainen ojensi juontajia kysymyksestä. Torvaldsilta kysyttiin, mitä oikeuksia Suomessa asuville venäläisille. Kysymys osoitettiin ensin Torvaldsille. Haataisen mielestä Ruotsi ei ole vaatinut Suomelta mitään ja Suomen toinen virallinen kieli on ollut ruotsi.

Vanhanen muistutti, että Venäjä ei ole Suomessa advokaatti, asianajaja.

Perussuomalainen samaa mieltä kuin sininen, perussuomalaisista eronnut "uuvatti". Huhtasaari oli kaksoiskansalaisuudesta aika lailla samaa mieltä kuin puolustusministeri Jussi Niinistö (sin). Huhtasaaren mielestä puolustusvoimien korkeassa virassa olisi luovuttava toisen maan kansalaisuudesta.

Huhtasaari oli myös ainoa, joka kieltäisi maakaupat venäläisten kanssa.

Mitä mieltä kaksoiskansalaisuudesta ja puolustusvoimien korkeista viroista?

Niinistö: mInulla ei ole ehdotonta kantaa.

Väyrynen: Minusta vaalipaneelit ovat tylsiä, jos kaikki vastaavat samoihin kysymyksiin. Ei lisättävää muiden vastauksiin.

Haatainen: Kaksoiskansalaisuuden epäily on tyypillistä pelottelua.

Haavisto ei pidä kaksoiskansalaisia riskinä: " Jokaisen taustat voidaan tarkistaa. En pidä kaksoiskansalaisuutta riskinä. Minulla on kaksoiskansalainen kotona.

Suomessa on 75 000 venäjänkielistä. Miten he vaikuttavat Suomeen?

Torvalds: Torvalds ei pidä luokittelusta. Hänen lapsiaan ja lapsenlapsiaan on Yhdysvalloissa kaksoiskansalaisina.

Kelpaavatko kaksoiskanalaiset valtion ja puolustusvoimien tehtäviin. Ovatko kaksoiskansalaiset viides kolonna?

Vanhanen: Eivät ole.

Tentittävät on laitettu istumaan äänestysnumeroidensa mukaiseen järjestykseen.

Tentti alkaa!

Ehdokkaat ovat paikoillaan. Musta on taas suosituin väri. Haataisella ja Kyllösellä siniset jakut, Torvaldsilla keltainen kravatti.

Jos ette vielä ole, niin on viisi minuuttia aikaa hakeutua nettiruudun äärelle ja ryhtyä seuraamaan suoraa lähetystä Sanomatalolta.

Ehdokkaat alkavat olla paikalla.

Reilun vartin päästä alkavasta tentistä on lupa odottaa vauhdikasta ja värikästä keskustelua. Nyt ollaan vaalien todellisella loppusuoralla.

IS:n ja HS:n vaalitentti on toiseksi viimeinen vaalitentti. Ennen sunnuntain vaalipäivää on jäljellä enää Ylen torstainen vaalikeskustelu.

IS:n ja HS:n Presidenttitentin alkuun 40 minuuttia, Sanomatalon katsomon istumapaikat jo täynnä.

Internetissä istumapaikkoja rajoittamattomasti.

Tervetuloa mukaan!

Tentti alkaa kello 16.

Lavalla presidenttiehdokkaat Tuula Haatainen, Pekka Haavisto, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen, Sauli Niinistö, Nils Torvalds, Matti Vanhanen ja Paavo Väyrynen.

Ehdokkaita tenttivät IS:n Timo Haapala ja HS:n Marko Junkkari.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt