Presidentinvaalit 2018

Katso IS:n ja HS:n presidentinvaalitentti kokonaisuudessaan

Julkaistu: , Päivitetty:

IS seurasi ISTV:n ja HSTV:n yhteistä vaalitenttiä myös hetki hetkeltä.
Yllä olevalta videolta voit katsoa vaalitentin kokonaisuudessaan.

ISTV:n ja HSTV:n yhteisessä, loppukiritentissä istuvan presidentin Sauli Niinistön haastajilla oli toiseksi viimeinen mahdollisuus iskeä gallupkuninkaan kimppuun tai kisata vaalien kakkospaikasta.

Kahdeksan presidenttiehdokasta kohtasivat yhteistentissä tiistaina Sanomatalossa.

Tentin käänteitä seurattiin tässä artikkelissa hetki hetkeltä. Ilta-Sanomien toimituspäällikkö Timo Paunonen ja erikoistoimittaja Seppo Varjus pitivät kommentoitua seurantaa yllä täällä.

Päätapahtumat

Tentti on nyt loppu.

Lopuksi ehdokkaat kertoivat, miksi presidentinvaaleissa kannattaa äänestää.

Väyrynen kysyi Kyllöseltä EU-äänestyksestä.

Kyllönen tiedusteli, miksi Vanhanen vitsailee tapahuoneessa mutta rento meininki katoaa väittelyissä. Vanhasen mukaan vitsailu jää takahuoneeseen ja työ-Matti esiintyy väittelyissä.

Vanhanen kyseli Huhtasaarelta EU:n turvapaikanhakijoista.

Haataiselta kukaan ei kysynyt mitään. Haatainen kysyi Ninínistöltä, mitä mieltä hän olisi oppivelvollisuuden nostamisesta 18 vuoteen. Niinistö "ei halunnut panna hallitusta pahaan välikäteen", mutta pitä ajatusta kirjojen maksuttomuudesta hyvänä.

Huhtasaari kysyi Väyryseltä, miksi hän äänesti EU:n rajassopimuksista muiden suomalaisten rinnalla ja vain Jussi Halla-aho oli toista mieltä.

Väyrynen: "Miksi lapsellisilla väitteillä käyt kimppuuni?" Väyrysen mielestä hänen ja Huhtasaaren pitäisi olla toisella puolella Niinistöä vastaan.

Haavisto palasi aktiivimalliin ja pitäisikö presidentin siihen puuttua. Niinistö ei Haaviston mukaan halunnut aktiivimallia kommentoida ja piti naurettavana sen kommentointia.

Niinistö tästä suivaantui.

Niinistö: Miksi muuntelet puheeni? Sanoin, että eduskunta jo lausui aktiivimallista ja tilannetta pitää seurata. Eduskunta aktiivimallista jo lausui, ja olisin voinut samat kirjoittaa ja olisi ollut naurettavaa, jos olisin tärkeänä kirjoittanut samat asiat."Älä hyvä Pekka vääristele puheita".

Niinistö ei halunnut kysyä keneltäkään mitään.

Torvalds aloitti. Torvaldsin mukaan EU ei pysty tarjoamaan turvatakeita. Väärää mielikuvaa EU:n Lissabonin sopimuksen artiklasta on Torvalsin mukaan viimeksi tarjonnut Haavisto.

Tämä on 12:s vaalitentti. Lopuksi ehdokkaille annettiin mahdollisuus esittää jollekin kysymys, joka on jäänyt hampaankoloon.

Yleisöltä tuli kysymys, olisitteko myös lasten presidentti.

Kaikki totta kai sanoivat olevansa.

Huhtasaari antoi ainoana lupauksen, että hän presidenttinä järjestäisi Presidentinlinnassa lastenkutsut Alli Paasikiven tapaan.

Niinistöltä kysyttiin, ostiko Kiina Suomen hiljaiseksi ihmisoikeusasioissa, kun Ähtärin eläintarhaan saatiin Kiinasta kaksi vuokrapandaa, Pyry ja Lumi.

Niinistö: Ei ainakaan hiljaiseksi ostettu, eikä Kiina tähän pyrkinyt. Niinistön mukaan on legendaa, että Suomi ei puhuisi ihmisoikeuksista Kiinan kanssa. Niinistö kertoi puhuneensa Xin kanssa pari tuntia läntisestä ja itäisestä ihmiskäsityksestä, miten ne poikkeavat ja miten niitä voitaisiin sovittaa yhteen.

Yksittäisiä kysymyksiä ehdokkaille. Huhtasaarelle kysymys - onko ilmastonmuutos ihmisen toiminnasta syntynyt?

Huhtasaari; Ilmasto muuttuisi ilman ihmistä.

Miksi Suomi ei päässyt muutama vuosi sitten YK:n turvallisuusneuvoston jäseneksi?

Vanhanen: Luxemburg ei ollut koskaan ollut jäsen, Luxemburg oli hyvä kilpailija, ja nyt oli Luxemburgin vuoro.

Haavisto: Luxemburgin edustajat istuivat pöytänsä ääressä ja kysyivät Afrikan mailta, miten voimme auttaa. Suomi tuli neliväriesitteillä. Tarvitsemme kohtaamisia silmästä silmään, siinä epäonnistuimme.

Haatainen: Suomen osa globaaleissa asioissa on heikentynyt. Se on isolta osin hallituksen syytä, kun hallitus on leikannut kehitysapua noin 40 prosenttia.

Niinistön mukaan Suomen globaali painoarvo ei ole mennyt alaspäin, päinvastoin. Niinistö kertoi hyvistä suhteista suurvaltoihin ja toimimisestaan linkkinä Venäjän ja Ukrainan välillä, "Voimme tarjota hyviä palveluita".

Haavisto: Ilmastosopimuksen lisäksi pitäisi tehdä maailman väestösopimus.

Nyt keskustelussa Vanhasen esittämä kritiikki Niinistölle. Niinistö ei ole tehnyt yhtään valtiovierailua Afrikkaan.

Niinistön mukaan hän on tavannut ainakin 10 Afrikan päämiestä kansainvälisten konfrenssien yhteydessä.

Niinistö paljasti, tai antoi ymmärtää, että hän vierailuja Afrikkaan on tulossa ja yhdestä vierailusta on jo sovittu.

Keskustelu Suomen tulevaisuuden mahdollisuuksista, Venäjästä, Kiinasta ja EU:sta sujui ilman uusia avauksia tai suurempaa väittelyä.

Kyllönen: "Meillä suomalaisilla ei olisi yhtään ongelmaa, jos meillä olisi Paavo Väyrysen itseluottamus."

EU:n vastustajalta Väyryseltä kysyttiin, miksi hän Ahon hallituksen ministerinä kiersi ympäri maata käännyttämässä kansaa EU:n taakse?

Väyrysen mukaan hänestä oli hyvä, että Suomi ei liittyisi EU:hun, vaan pohjoismaiseen liittymään ja EU:n vapaakauppa-alue oli olemassa. Ruotsi oli liittymässä EU:hun ja myös Suomen oli hyvä käydä EU-neuvottelut. Väyrysen mielestä Ruotsi ei olisi liittynyt EU:hun, jos Suomi ei olisi liittynyt.

Vastaus meni välillä jahnaamiseksi. "Saanko minä jo sanoa, minkä takia jankataan samoja kysymyksiä."

Väyrynen: Uhka on itsenäisyyden menettäminen, euroalueen kehittyminen liittovaltioksi uhkaa ja vaara menettää sotilaallinen liittoutuminen. Mahdollisuus on se, että minut valitaan Suomen presidentiksi.

Niinistö: Uhka on ilmastonmuutos. Mahdollisuus on se, että Suomi on maailman vakain maa.

Torvalds: Uhka kahtiajako, ympäristö ja hylkysyrjä. Mahdollisuus on EU:ssa Saksan ja Ranskan johdolla tapahtuva vapaaehtoinen yhteistyö

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt