Kommentti: Kakkoskierrosta ei tule – mutta rynniikö Väyrynen jo Haavistonkin ohi?

Helsingin Sanomien tuore gallup kertoo selkeästi, että Sauli Niinistö valitaan jo ensimmäisellä kierroksella jatkoon. Jännitysnäytelmä saadaan siitä, nouseeko Paavo Väyrynen kakkoseksi Pekka Haaviston ohi. Kepulle ja Matti Vanhasen kannatukseen asemansa sitoneelle Juha Sipilälle tilanne on todella kiusallinen, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

19.1.2018 7:23

Alman lehtien gallup ehti tuoda presidentinvaaleihin muutaman tunnin jännityselementin, kun se torstai-iltana kertoi, että Niinistön kannatus on tippunut 58 prosenttiin. Tutkimuksen teki Tietoykkönen.

Helsingin Sanomien gallupin tulos palauttaa tilanteen vanhoihin uomiin. Sen mukaan Niinistö saa 68 prosentin kannatuksen. Helsingin Sanomien gallupin teki Kantar TNS.

Tutkimuslaitoksissa on eroja.

Saa nähdä kumman luvut pitävät? Kantar TNS on kuitenkin näissä kyselyissä huomattavasti kokeneempi tekijä. Ja tärkein: gallupeja ei pidä verrata toisiinsa, vaan kunkin tekijän edellisiin tuotoksiin.

Niinistön kannatus laskee molempien tutkimusten mukaan, mutta tuota vauhtia se ei viikossa enää valu alle 50 prosentin.

Eli yhdellä kierroksella mennään. HS:n luvuilla Niinistön valinta on selvä.

Jännitysnäytelmä on syntymässä siitä, kuka on kakkonen.

Paavo Väyrysen kannatus nousee ja Vihreiden Pekka Haaviston laskee. Väyrystä kannattaa 8 prosenttia, Haavistoa 11 prosenttia.

Väyrynen saattaa aivan hyvin nousta kakkoseksi. Haavistosta on veto pois, se on näkynyt tenteissäkin.

 HS:n luvuilla Niinistön valinta on selvä. Jännitysnäytelmä on syntymässä siitä, kuka on kakkonen.

Sipilä sitoi asemansa Vanhasen kannatukseen

Mutta tulos olisi enemmän kiusallista kepulle ja puheenjohtaja-pääministeri Juha Sipilälle (kesk) kuin konsanaan Haavistolle, sillä Sipilä ehti (hölmöyksissään?) sitoa oman asemansa keskustan ehdokkaan Matti Vanhasen kannatukseen.

Ja se ei hyvältä näytä.

Vanhasen kannatus on jämähtänyt kuin tatti kolmeen prosenttiin eikä näytä nousevan, vaikka rahaa ehdokkaaseen pumpataan 550 000 euroa. Väyryselle Vanhanen häviää näköjään joka tapauksessa. Se on selvää jo nyt, vaikka kepun maakuntasatraapit kiertäisivät ovelta ovelle omiaan patistamassa. Vanhasen trendi on laskeva, vaikka keskustassa jo muuta odotettiin.

Se, että Sipilä kytki oman asemansa Vanhasen kannatukseen, on ehkä tämän vuoden typerin poliittinen lausunto. Mutta siinähän selitelköön asemaansa kevään puoluevaltuustossa.

Yksi asia kannattaa panna myös merkille.

Alman kyselyssä Perussuomalaisten Laura Huhtasaaren ja Paavo Väyrysen yhteiskannatus on 13 prosenttia, HS:n gallupissa 12 prosenttia. Olisiko se joukko siinä, sillä molempien kannattajat tulevat samasta sakista.

Eli kysymys kuuluu, onko 12-13 prosenttia maksimäärä, jonka EU-vastainen populistiehdokas tai kaksi, vaalitenteissä mitä sattuu puhuva ehdokaspari, voi tässä maassa saavuttaa?

Joka tapauksessa Huhtasaaren kannatus on jämähtänyt, kun kansanradioporukka on siirtynyt Väyrysen taakse.

Muihin ehdokkaisiin ei kannata painomustetta tai nettirivejä uhrata, mutta todettakoon, että Sdp:n Tuula Haataisen kannatus oli laskenut prosenttiyksiköllä, minkä ei luullut olevan edes mahdollista. Ylipäätään koko loppusakin kannatus on virhemarginaalin suuruusluokkaa - eli surkean vähän.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?