Presidentinvaalit 2018

Tutkija uumoilee jo toista kierrosta presidentinvaaleissa: ”Ei tässä tarvitse hirvittävästi tulla alas”

Julkaistu:

Politiikan tutkija pitää erikoisena piirteenä sitä, että Sauli Niinistön suosio on pysynyt huippulukemissa näinkin pitkään.
Yliopistonlehtori Jenni Karimäki Turun yliopiston eduskuntatutkimuksesta pitää mahdollisena, että presidentinvaaleissa nähdään vielä toinen kierros.

Tuoreen Alma-tutkimuksen mukaan istuvan presidentin Sauli Niinistön kannatus on laskenut 12 prosenttiyksikköä edellisestä mittauksesta. Niinistö saisi 58 prosenttia äänistä.

– Ei tässä tarvitse hirvittävästi äänissä tulla alas, niin tulee toinen kierros.

Presidentin vaaleissa käydään toinen kierros, jos ensimmäisellä kierroksella kukaan ei saa äänten enemmistöä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Niinistön äänimäärä on tähän asti ollut 70 prosentin tuntumassa. Karimäki ei pidä Niinistön äänten notkahdusta mitenkään ihmeellisenä.

– Ennenkin ennakkosuosikkien äänimäärä on laskenut reippaasti.

Karimäki viittaa presidentti Tarja Haloseen, jonka kannatus oli suuri vuoden 2006 vaaleissa. Kannatus laski vaalien edetessä reippaasti. Hänen silloinen haastajansa Sauli Niinistö kuroi etumatkaa niin, ettei ääniero ollut lopulta enää suuri.

– Erilainen piirre tällä kerralla on se, että Niinistön kannatus pysyi näinkin pitkään äärimmäisen korkeissa lukemissa. Nyt vasta tuli selkeämpi pudotus.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Karimäki uskoo, että vaalikampanjoiden käynnistyessä äänestäjät ovat päässeet tutustumaan muihin ehdokkaisiin. Niinistöltä on lähtenyt ääniä muille ehdokkaille.

– On odotettua, että tahti tiivistyy, mitä lähemmäs vaaleja tullaan. Nyt on tullut vaalitenttejä televisiosta. Presidentinvaalit näkyvät katukuvassa. Aina on ollut niin, että ennakkosuosikin kannatus on tupannut laskemaan mitä lähemmäs vaaleja tullaan.

Karimäen mielestä Niinistön suosion lasku ei johdu epäonnistumisesta esimerkiksi vaalitentissä.

Alma-tutkimus on tehty 9.–16. tammikuuta.

Alma-tutkimuksen mukaan mahdollisella toisella kierroksella Niinistö saisi vastaansa vihreiden Pekka Haaviston.

Haaviston kannatus on Alma-tutkimuksen mukaan 14 prosenttia. Kannatus on pysynyt ennallaan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt