Sauli Niinistö havaitsi muutoksen Putinin asenteessa Suomen-vierailulla heinäkuussa: ”Yllätti minut aika lailla” - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Sauli Niinistö havaitsi muutoksen Putinin asenteessa Suomen-vierailulla heinäkuussa: ”Yllätti minut aika lailla”

Julkaistu: 18.1.2018 15:19

Presidentti Sauli Niinistön valotti ISTV:n vaaligrillissä, miksi hän arvioi Venäjällä olevan nyt tahtoa lähestyä Eurooppaa. Katso koko haastattelu tästä artikkelista.

Presidentti Sauli Niinistö (valitsijayhdistys) kertoi ISTV:n vaaligrillissä konkreettisen esimerkin siitä, miksi hän arvioi presidentti Vladimir Putinin Venäjällä olevan nyt tahtoa lähestyä Eurooppaa. Niinistö havaitsi viitteitä asenteen muuttumisesta Putinin heinäkuisella Suomen-vierailulla.

– Se näkyi esimerkiksi Savonlinnassa. Hän yllätti minut aika lailla sanomalla, että vahva EU on hyvä asia. Tähän astihan olemme täällä spekuloineet, että hän pyrkii nimenomaan siivuttamaan EU:ta, Niinistö valotti tapaamisen antia.

  • Katso otsikon yllä olevalta videolta Sauli Niinistön koko vaaligrilli.

Toisena konkreettisena esimerkkinä Niinistö nosti Putinin myötämielisyyden arktisen alueen mustan hiilen päästöjen hillitsemiseen liittyviin kysymyksiin.

– Hän toi sen Savonlinnaan, ja he nimesivät sitten heti perään jäsenen kansainväliseen työryhmään, joka sitä mustaa hiiltä pohtii. Ihan selvä liike tavallaan.

IS kertoi mustan hiilen päästöjen hillitsemiseen liittyneestä nytkähdyksestä heinäkuussa. Taustalla on Niinistön idea, jonka hän esitteli Presidentin kynästä -blogissaan toukokuussa. Niinistö ei halunnut ISTV:ssä lukea Putinin Savonlinnaan tuomaan viestiä omaksi ansiokseen.

– Oli se kuitenkin miellyttävä viesti.

  • Alla olevalla videolla Niinistö kertoo Putinin yllätyksestä.

Niinistön mukaan Savonlinnan-vierailulla tuli esiin myös muita ”ei niin merkittäviä” viitteitä kasvavasta tahdosta lähestyä Eurooppaa. Niinistön lisäksi liikettä Venäjässä on havainnut myös Saksan liittokansleri Angela Merkel.

– Kun puhuimme Merkelin kanssa syksyllä, hän kertoi havainneensa samanlaisen (liikkeen). En edes kysynyt, että missä kysymyksissä.

Todellinen eteneminen Venäjän kanssa on kuitenkin edelleen haasteellista Ukrainan tilanteen ja siitä kummunneiden pakotteiden vuoksi. Niinistöltä kysyttiin studiossa, pidetäänkö Venäjään Suomessa suurempana uhkana kuin mikä on todellisuus.

– Jotkut näkevät, kaikki eivät. Minä en näe mitenkään, että olisi joku konkreettinen Venäjä-uhka olemassa. En todellakaan tunnista sitä, Niinistö sanoi.

Sauli Niinistö otti Venäjän presidentti Vladimir Putinin vastaan Hotelli Punkaharjun edustalla heinäkuun lopussa. Virallisten keskustelujen lisäksi presidentit kävivät asioita läpi myöhemmin illalla Olavinlinnassa Jolanta-oopperan jälkeen.

Esiin nousi myös hänen tiivis yhteydenpitonsa Ukrainan presidentti Petro Poroshenkon kanssa. Niinistö listasi Ylen vaalitentissä maat, joiden johtajiin hän on ollut eniten yhteyksissä. Ukraina tuli listalla kolmantena Ruotsin ja Venäjän jälkeen.

Miksi Ukraina, onko teillä jokin suurempi viestinviejän rooli kuin mitä toistaiseksi tiedämme?

– En halua mitenkään suurennella sitä... Kun sekä Putinin että Poroshenkon kanssa yksi pääaihe on aina Ukraina, niin totta kai siinä tulevat aina yhden ja toisen osapuolen näkemykset esiin. Saattaa tulla sellaisia kommentteja, että mikset tätä sano hänelle ja näin edelleen. Joskus sitten pohditaan ihan yhdessä, eri seuroissa vaan, että minkälaisia ulospääsykeinoja nyt voisi olla. Pienempää tai suurempaa aloitteellisuutta yritetään hakea, Niinistö sanoi.

Hän kertoi tapaavansa Poroshenkoa paljon erilaisissa kansainvälisissä yhteyksissä. Viimeksi he tapasivat syyskuussa.

Niinistö vastasi ISTV:n vaaligrillissä myös esimerkiksi presidenttiehdokas Pekka Haaviston (vihr) hänelle osoittamaan kritiikkiin. Haaviston mukaan Niinistö ei ole informoinut eduskuntaa riittävästi tapaamisistaan ja puheluistaan maailmanjohtajien kanssa. Niinistö kiisti kritiikin luettelemalla vaaligrillissä yhteydenpitonsa lukumäärät ja tavat.

– Kyllä se minusta on ollut aikaisempaa käytäntöä tiheämpää.

Tee alla olevasta ikkunasta IS:n vaalikone. Mikäli vaalikone ei näy, voit tehdä sen myös täällä.