Presidentinvaalit 2018

IS vaalikentillä: Huhtasaari tyhjensi Kauhavalla aplodipajatson lupauksella maamiinoista

Julkaistu:

Laura Huhtasaari sai Etelä- Pohjanmaan kiertueellaan komiaa kyytiä keltaisella, Laura-tarroin teipatulla isolla vaali­bussilla.
Bussin ja kyydit tarjosi kauhavalainen eläkeläinen Arto Rinne, jolla on luja usko perussuomalaisen ehdokkaan menestykseen.

– En kai minä nyt muuten olisi tätä autoa järjestänyt omalla kustannuksellani. Tämä ei ole mikään pieniruokainen auto, huomauttaa Rinne, joka ajelee Laura-bussillaan ympäri Etelä-Pohjanmaata tarjoilemassa kansalle kahvia ja pinssejä.

Mittari näyttää miinus viittä ja viima käy luihin ja ytimiin. Siitä huolimatta Kauhavan K-Supermarketin sekä Lapuan S-Marketin edustalle kerääntyy kumpaankin yli kuusikymmentä Huhtasaaren kannattajaa. Äkkiseltään katsoen suurin osa heistä on vanhempia miehiä.

– Laura on komein eherokas, kuuluu miesääni yleisön joukosta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Tukijoukot grillaavat makkaraa, jota katoaakin kilokaupalla parempiin suihin.


Kampanjaväki on sonnustautunut lilanvärisiin Laura-pipoihin ja pinsseihin, joita myös jaetaan yleisölle. Lauran kasvokuvapinssit on tarkoitettu miesväelle.

– Moon senverran vanhanaikaanen ja periaatteen mies, jotta oon sitä mieltä, että presidentin tehtävä kuuluus miehelle. Mutta nyt ei oo ku yksi vaihtoehto, ja se on Laura, sanoo karijokelainen Heimo Rantamäki.

– Harvoon näköö ja kohtaa tuollaasia naisia kuin Laura on: suora ja avoin ihminen, jolla on arvot kohorallansa. Laura sanoo mitä ajatteloo eikä niin kuin toiset on opettanu, mies jatkaa.

Välitön ja iloinen ehdokas saa eteläpohjalaisilta tuttavallisen vastaanoton.

– Pulssi on tosi hyvä. Liikkeellä on paljon ihmisiä ja paljon hyvää mieltä. Täällä katsotaan silmiin ja keskustellaan asioista. On etuoikeus tavata suomalaisia, jotka luottavat minuun ja kertovat omia elämäntarinoitaan, Huhtasaari kuvailee tunnelmiaan IS:lle.

Kun kannattajat on kätelty, ehdokas tarttuu megafoniin ja ryhtyy kuuluttamaan teesejään topakasti. Hän ilmoittaa hakevansa Suomen tasavallan presidentiksi tosissaan tilanteessa, jossa muut puolueet ovat vähän kuin jo antautuneet.

Huhtasaaren vaalislogan kuuluu ”Suomi takaisin 2018”, mikä hänen mukaansa tarkoittaa paluuta perusasioihin.

– Ehrnrooth [Adolf] on sanonut, että Suomi on puolustamisen arvoinen maa. Pidän meidän kulttuuriamme puolustamisen arvoisena. Koti, uskonto ja isänmaa ovat arvoja, jotka kokoomuskin on valitettavasti unohtanut. Kokoomuksella on koti Euroopassa ja raamattu roskiksessa. Perussuomalaiset haluaa palauttaa isänmaallisuudesta hyveen.

Suvivirsi, tiernapojat, linnunnimet ja leijonakorut tulevat mainituiksi puolustamisen arvoisina asioina, mutta vasta lupaus maamiinojen palauttamisesta tyhjää kauhavalaisten kannattajien aplodipajatson.

– Naispresidentti vei Suomen Ottawan sopimukseen, joka kieltää maamiinat. Tämä naispresidentti haluaa irtautua Ottawan sopimuksesta. Me otetaan maamiinat takaisin!


Omaa ulkopoliittista kokemattomuuttaan hän puolustaa toteamalla, ettei Niinistölläkään ollut ulkopoliittista kokemusta ennen presidenttiyttä.

– Ja mitä hyötyä on ulkopoliittisesta kokemuksesta, jos Suomea viedään väärään suuntaan? Me halutaan kääntää tämä suunta. Suomi takaisin, kiitos, Huhtasaari päättää.

Hänen vaaliteemansa saavat kehuja alahärmäläisiltä Jouni Tyniltä ja Asko Valkeiselta.

– Maahanmuutto ja suomalaiset ensin, ne on hyviä teemoja ja sopivat tälle puolueelle, sanoo Tyni.

– Lauralta tulee hyvin selkeää sanomaa. Hän on asiakeskeinen puhuja, Valkeinen kehaisee.

Lapuallakin Huhtasaari saa lämpimän vastaanoton. Tuttuja on paljon, kättelijöitä riittää ja moni haluaa Lauran kanssa samaan kuvaan.


Alla voit tehdä IS:n vaalikoneen. Jos vaalikone ei näy, voit tehdä sen täältä.Artikkelia korjattu 17.1.2018 kello 11.30. Tekstin alussa mainittu kauhavalainen eläkeläinen on nimeltään Arto Rinne, ei Asko Rinne kuten artikkelissa alun perin kirjoitettiin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt