Presidentinvaalit 2018

Kommentti: Vanhasen oma miina laukesi silmille – edes omat eivät lupaa ääniä

Julkaistu: , Päivitetty:

Matti Vanhanen ja keskusta sopivat tukevansa Niinistöä presidentinvaalien toisella kierroksella 2006. Sitä laskua Vanhanen maksaa yhä, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Matti Taneli Vanhanen, 63, oli edellisen kerran keskustan presidenttiehdokkaana vuoden 2006 vaaleissa. Tuolloin hän sai istuvana pääministerinä 18,6 prosenttia äänistä ja jäi kolmanneksi.

Tulosta – joka olisi näissä vaaleissa kaiketi erinomainen – pidettiin katastrofina.

Vanhasen 12 vuoden takainen kampanja jäi joka tapauksessa mieleen lievästi sanottuna outona.

Vihreä tuuli -kampanjan yksi erikoisuus oli, että Vanhasen nimissä viriteltiin pitkin tienvarsia kummallisia, vihreitä muovisuikaleita, joiden lopullisesta tarkoituksesta kukaan ei päässyt selville. Kaiketi niiden piti heilua viriilisti tuulessa, mutta keskellä talvea hankeen istutetut aneemiset muovilipareet jäivät lopulta pelloille ongelmajätteeksi, jotka tukkivat vielä kesälläkin Vanhasta äänestäneiden maanviljelijöiden kylvökoneita.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Mutta paljon tärkeämpi on poliittinen perintö ja muistijälki, joka jäi vuoden 2006 presidentinvaaleista.

Siitä nimittäin kärsii yhä joidenkin kepulogien mukaan koko keskustapuolue. Siitä puhutaan kylillä ja tupailloissa. Kyse on keskustan ja kokoomuksen välisestä yhteistyöstä, joka tekee jälleen tuhojaan sekä Vanhasen kampanjalle että puolueen kannatukselle.

Keskusta ja kokoomus tekivät 2006 vaaleissa sopimuksen, jonka mukaan presidentinvaaleissa hävinneen joukot menevät toisella kierroksella paremmin menestyneen taakse. Keskustan puheenjohtajana, pääministerinä ja presidenttiehdokkaana Vanhanen itse oli sopimuksen lujin takuumies.

Vanhanen siis tippui ja toiselle kierrokselle pääsi kokoomuksen Sauli Niinistö, joka hävisi täpärästi Sdp:n Tarja Haloselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Keskusta tuki Niinistöä, kuten julkisesti sovittu oli.


Vanhanen vetäytyi syrjään

Moni kepun taustavaikuttaja katsoo, että siitä alkoivat myös keskustan ongelmat. Puolueen omaleimaisuus katosi jonnekin kokoomusporvareiden selän taakse, mikä kostautui lopulta vuoden 2011 eduskuntavaalien rökäletappiona. Keskusta menetti vaaleissa peräti kuusitoista kansanedustajaa ja jäi neljänneltä sijalta oppositioon 15,7 prosentin kannatuksella.

Vanhanen itse hyppäsi syrjään – pakeni paikalta? – muun muassa jalkavaivoihin vedoten kesällä 2010, joten nimellisen vastuun vääjäämättömästä vaalitappiosta kantoi Vanhaselta pääministerin ja puheenjohtajan paikan perinyt Mari Kiviniemi (kesk). Vanhanen itse piiloutui neljäksi vuodeksi Perheyritysten liittoon, jossa sai rauhassa unohtaa myös vaalikauden hillittömän vaalirahakohun.

Kepu luhistui, mutta kokoomus ei ollut moksiskaan. Se menetti kuusi paikkaa, mutta oli vaalien suurin puolue. Syntyi surullisenkuuluisa Jyrki Kataisen (kok) sekasikiöhallitus, johon tynkäkepulla ei ollut asiaa.

Monet pelkäävät, että sama toistuu.

Keskustan puoluekannatus on Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana vajonnut, mutta kokoomus on porskuttanut, kun hallitus on tehnyt monien mielestä erittäin kokoomusvetoista politiikkaa.


Kannatus pysynyt surkeana

Surkein tilanne on Vanhasella itsellään. Hän on ollut puolueensa ehdokas liki kaksi vuotta ja kannatus on tuoreimpien gallupien vain kaksi (!) prosenttia.

Noin 80 prosenttia kepulaisista aikoo gallupien mukaan äänestää Niinistöä.

Juuri tätä kokoomusintoa Vanhanen on parkunut viime päivien tenteissä, myös ISTV:ssä. Vanhaselle voi sanoa: Hanki peili, sitä saa mitä tilaa.
  • Katso Matti Vanhasen Vaaligrilli tästä:

Tilannetta pahentaa ehdokas itse. Vanhanen on ehdottoman kova ammattimies, ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja ja Suomen kolmanneksi pitkäaikaisin pääministeri – mutta vaalikampanjassa hän ei ole erottunut seinäpaperista.

Niinistölle Vanhanen huutelee takanapäin ulkopolitiikasta ja mm. Yhdysvaltain-vierailun Hornet-puheista, mutta kasvokkain vaalitenteissä Vanhanen on omaksunut hiljaisen, myötäilevän puudelin roolin.

On syntynyt vaikutelma, että Vanhanen syö Niinistön kädestä.

Kepun tupailloissa puolueen punamultaveteraanit – mm. Seppo Kääriäinen (kesk) – ovat varoittaneet varoittamasta päästyään, että kokoomuksen kanssa käy aina huonosti. Huono kierre alkoi jo Esko Ahon (kesk) porvarihallituksesta 1991–1995. Silloinkin kepu kuittasi lamahallituksen poliittisen laskun, kokoomus jatkoi vihellellen Paavo Lipposen (sd) hallituksiin ja kepu virui kahdeksan vuotta oppositiossa.

Tilanne ei muutu, vaikka Niinistö onkin nyt kansanliikkeen ehdokas. Kannatusluvuista näkee, millaisella vaaran vyöhykkeellä kepu on jälleen ensi kevään eduskuntavaaleissa.


Väyrynenkin kiihdyttää ohi

Vanhasella ja Juha Sipilän (kesk) johtamalla puolueella on vaaleissa toinenkin peikko, jonka nimi on Paavo Väyrynen. Nyt näyttää, että Vanhanen häviää vaaleissa Väyrysellekin, joka on kuin piikki nykykeskustan laihtuvassa kankussa.

Oman kansalaispuolueensa perustanut Väyrynen ei ole luopunut kepun jäsenkirjasta. Keskustan kunniapuheenjohtaja sai itsensä kannattajakorteilla ehdokkaaksi viime metreillä ja painoi saman tien Vanhasen ohi.

Se on ollut herätys myös kepun omalle väelle. Meno on kuitenkin ollut kuin tulpattoman mopon polkemista, kone ei käy. Sipiläkään ei ole Vanhasen ehdokkuutta tukenut näkyvästi missään vaiheessa lukuun ottamatta virallista puoluevaltuustopuhetta Joensuussa syksyllä.


Rahoille muutakin käyttöä

Nyt ilmassa väreilee pientä heräämistä. Sipiläkin kirjoitti torstaina Vanhasen puolesta oikein liuskan mittaisen blogin!

Vanhanen itse on piristymään päin, mutta kysymys kuuluuko, loppuuko aika. Ennakkoäänestys alkaa jo ensi keskiviikkona.

Vanhasen kampanjaan pumpataan 550 000 euroa, mutta Väyrynen on ajanut ohi pelkällä maineellaan ja Vuokko-mukeilla. Ensi kesän puoluekokouksessa joku saattaa kysyä, olisiko nekin rahat kannattanut säästää syksyn maakuntavaaleihin ja ensi kevään eduskuntavaaleihin. Molemmat vaalit ovat kepulle kohtalokkaita.

Sipilän hallituksen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk) patisti viikko sitten omiaan barrikadeille, jotta Vanhaselle saataisiin edes kaksinumeroinen vaalitulos.

Kyllähän sen saakin.

Kun panee pilkun väliin.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt