Presidentinvaalit 2018

Presidenttiehdokkaat kohtasivat vaalitentissä Tampereella – IS seurasi hetki hetkeltä

Julkaistu: , Päivitetty:

Presidentinvaalit 2018
Presidentinvaaleihin on aikaa enää runsas kaksi viikkoa. Perjantaina ehdokkaita tentattiin Tampereella klo 18-20.
Kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta kohtasivat perjantaina Tampereen yliopistolla Ylen ja Aamulehden yhteisessä vaalitentissä. Tentti alkoi kello 18 ja kesti kaksi tuntia.

Vaalitenttiä oli mahdollista seurata suorana Yle Areenassa.

Vaalitentissä käsiteltäviä teemoja olivat arvot, luottamus ja Suomen seuraavat sata vuotta.

Tampereella käytiin ehdokkaiden kanssa läpi myös vuoden 1918 sisällissotaa. Juuri Tampereen valkoisten valtausta on pidetty yhtenä sodan ratkaisevimmista käänteistä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Presidentinvaaleihin on jäljellä enää runsaat kaksi viikkoa. Vaalien ensimmäinen kierros pidetään 28. tammikuuta ja mikäli kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta äänistä, käydään toinen vaalikierros kuukauden kuluttua 11. helmikuuta.

Ennakkoäänestys alkaa ensi viikon keskiviikkona. Kotimaassa se kestää viikon (17.–23.1.) ja ulkomailla neljä päivää (17.–20.1.).

Presidentinvaaleissa ovat ehdolla Laura Huhtasaari (ps), Tuula Haatainen (sdp), Pekka Haavisto (vihr), Merja Kyllönen (vas), Nils Torvalds (r), Matti Vanhanen (kesk), Paavo Väyrynen (Väyrysen valitsijamiesyhdistys) sekä istuva presidetti Sauli Niinistö (Niinistön valitsijamiesyhdistys).

Oman presidenttiehdokkaasi voit valita Ilta-Sanomien vaalikoneen avulla, joka löytyy osoitteesta is.fi/vaalikone.

Päätapahtumat

Tampereen presidentinvaalitentti alkamassa Tampereella

Tampereen yliopistolla järjestetty presidentinvaalitentti on nyt päättynyt

Tampereen yliopistolla järjestetty presidentinvaalitentti on nyt päättynyt. Paikan päällä Tampereen yliopistolla tenttiä seurasi noin 1500 ihmistä.

Markka takaisin, vahvat rajat ja opettajien palkkoihin korotuksia - ehdokkaat kuvailevat Suomen saavutuksia 100 vuoden päästä

Ehdokkailta kysyttiin myös, mitä Suomen 200-vuotisjuhlan historiikissa tulisi lukea.

Huhtasaari sanoi, että ”Minä haluan palauttaa markan”. Tämän lisäksi Huhtasaari kertoi haluavansa EU:sta eroon ja tehdä Suomesta pohjolan Sveitsin.

Väyrysen näkemyksen mukaan sata vuotta myöhemmin nähtiin tilanne, jossa uusi presidentti ajoi läpi ratkaisun, että Suomikin valvoo rajojaan, kuten muut Pohjoismaat tekevät ja ryhdyttiin noudattamaan kestävän kehityksen periaatteita.

Haataisen mukaan historiikissa lukee, että Suomi nousi vahvaksi toimijaksi YK:ssa.

Vanhanen visioi, että laajalla yhteistyöllä Afrikka saatiin samaan kehitykseen kuin Aasia 60 –70-luvuilla.

Haaviston mukaan presidentinlinnan ovet avautuisivat tasa-arvoiselle keskustelulle. Suomi aktiivinen ilmastonmuutoksen torjunnassa ja väestönkehityksen kuriin saamisessa.  

Torvaldsin mukaan sata vuotta vanhempi Suomi korotti opettajien palkkaa.

Kun Kyllöseltä kysyttiin, miten hänet presidenttinä muistettiin hän sanoi kolme r:ää: rautainen rakkauden rautarouva.

Presidentti Niinistö maalailee Suomen toista satavuotiskautta näin: onnistunutta idän ja lännen välittäjätoimea sekä perinto arktisen alueen pelastajana ja vahvana ilmastotoimijana.

Niinistö keskustelusta ratahankkeista: "En tiedä, mitä rataa rakennetaan, mutta keskustelu vähän sivuraiteilla"

Istuva presidentti kommentoi ratahankekeskustelua "En tiedä, mitä rataa rakennetaan, mutta keskustelu vähän sivuraiteilla. Tamperelaisten tulee valita oikeita valtuutettuja ajamaan omaa asiaa", Niinistö sanoi.

Niinistön mukaan tälläkin hetkellä koko maa halutaan pitää asuttuna.

Väyrynen pitää asutuskeskuksia suosivaa politiikkaa huonona asiana

Väyrysen mukaan metropolialueita suosiva infrastruktuurirakentaminen on huonoa politiikkaa. Väyrynen kertoo myös vastustaneensa kehärataa. "Uusi oikoratahanke tulisi toteuttaa", Väyrynen sanoo.

Vanhanen ratahankkeista: "Välillä on ehkä muun Suomen vuoro"

Vanhasen mukaan Jäämeren rata ja rata Helsinki-Turku akselilla suurempi tarve radalle kuin Helsingin ja Tampereen välillä.

"Välillä on ehkä muun Suomen vuoro", Vanhanen sanoo.

Torvals: "Nyt olisi syytä ottaa järki käteen, että kansainvälinen yhteistyö on tärkeää myös Venäjälle"

Presidenttiehdokkaat jatkavat samoin linjoin siinä, mitä he sanoisivat Venäjän presidentti Putinille, jos he tapaisivat tämän.

Torvalsin mukaan "nyt olisi syytä ottaa järki käteen, että kansainvälinen yhteistyö on tärkeää myös Venäjälle".

Myös Väyrynen haluaisi Ukrainen tilanteeseen myönteistä kehitystä ja sanoisi Putinille, että "voisitko hyvä ystävä yrittää tehdä jotain Ukrainan kriisin ratkaisemiseksi".

Niinstön mukaan Itä-Ukrainan tilanne on avainasemassa lännen ja Venäjän keskinäisille suhteille

Niinistön mukaan Itä-Ukrainan tilanne on tällä hetkellä lukko, joka on avattava, ennen kuin lännen ja Venäjän keskinäinen vuoropuhelu voi lähteä liikkelle.

Huhtasaari Trumpin Jerusalem-päätöksestä: Hienoa, että Trump toteuttaa vaalilupauksia.

Vaalitentissä kysyttiin, mitä presidenttiehdokkaat sanoisivat Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpille, jos he tapaisivat hänet. Huhtasaari kommentoi tähän Trumpin Jerusalem-päätöksestä, että "Hienoa, että Trump toteuttaa vaalilupauksia."

Trumpin Amerikka ensin –politiikkaa Huhtasaari kommentoi, että on hienoa, että WTO:n kaltaisia järjestelmiä "ravistellaan".

Presidentin puheiden asema viritti värikästä keskustelua: Merja Kyllösen mukaan presidentti voisi joskus puhua rauhasta ja rakkaudesta kansalleen

Merja Kyllösen mukaan presidentti voisi joskus puhua rauhasta ja rakkaudesta kansalleen

”Sen voisi pitää vaikka eduskunnassa, sillä joskus rauha ja rakkaus on kadoksissa siitä talosta”, Kyllönen sano

Niinistö kommentoi tätä sanomalla, että presidentti pitää useita puheita eduskunnassa vuoden aikana

Huhtasaaren mukaan presidentin puheen tarkoituksena on valaa uskoa ja vedota kansaan.

”Kansalle tulee käsitys siitä, että presidentti tietää, mitä tekee. Suomalaisten hyvinvointi ja turvallisuus on prioriteetti numero yksi”, Huhtasaari sanoo.

Huhtasaari viittaa arvovallan käyttöön taannoista kuningatar Elisabetin pitämää puhetta ennen Britannian Brexit-äänestystä.

Torvalds kuittasi Huhtasaaren kommenttiin kuningattaren arvovallasta, että  ”kaikki tietää, kun kuningatar pitää puheen, hän ei ole kirjoittanut sitä puhetta itse vaan sen on järjestelmä kirjoittanut.”

Väyrysen mukaan presidentti voisi pitää puheita usein, eikä silloin tällöin tärkeissä tapahtumissa.

Torvalsdin mukaan ihmisen pitää aina vastata teoistaan ja mielipiteistään

Torvalds kertoo, että ”minut on kasvatettu niin, että pitää joka tilanteessa uskaltaa vastata teoistaan ja mielipiteistään.”

Väyrynen: Materialistinen kulutuskulttuuri johtaa tuhoon

Väyrysen mukaan ihmisen tulee nojautua enemmän henkisiin, hengellisiin ja yhteiskunnallisiin arvoihin, sillä hänen mukaansa materialistinen kulutuskulttuuri johtaa tuhoon. Väyrynen nosti esiin myös Suomen itsenäisyyden varjelemisen tärkeänä arvona.

Haavisto painotti ihmisoikeuksia, rauhankysymyksiä ja ympäristöä

Pekka Haavisto kertoi, että ihmisoikeudet, rauhankysymykset ja ympäristö ovat kolme hänen elämäänsä värittänyttä tekijää.

Haatainen: kohtele muita kuin itseäsi

Sairaanhoitajaksi kouluttautunut Haatainen kertoo saaneensa kesätöissä äidiltään ohjeen, jonka mukaan hänen tulee kohdella potilaita kuin itseään.

Kyllönen: Jokainen ihminen on kunniavieras

Merja Kyllösen mukaan jokainen ihminen elämässä on kunniavieras.

"Joskus on vaikea noudattaa, sillä kaikki eivät ole käyttäytyneet kuin kunniavieraat, sillä ovat pyyhkineet jalat porstuan maton sijasta omaan selkään", Kyllönen sanoo.

Huhtasaarelle tärkeintä on oikeudenmukaisuus

Huhtasaari nosti tärkeimmiksi arvoksi oikeudenmukaisuuden ja isänmaallisuuden sekä itsenäisyyden ja vapauden. ”Vapaus olla mieltä ja puhua ovat ykkösarvoja politiikassa”, Huhtasaari sanoo.

Niinistö: Kaikki olemisemme perustuu siihen, että luotamme toisiimme

Niinistö sanoo, että me kaikki luotamme suomalaiseen yhteiskuntaan.

"Jollei olisi luottamusta, se olisi toinen toisensa kyräilyä. Kaipaisin sitä politiikkaan enemmän. Luottamus ei tarkoita sitä, että ollaan samaa mieltä.", Niinistö sanoo.

Vanhasen mukaan äärilaidat eivät suostu kuuntelemaan toistensa argumentteja

Yhteiskunnassa tarvitaan Vanhasen mukaan voimia, jotka kykenevät kompromisseihen. Vanhasen mukaan presidentti voi kommentoida tilanteita, joissa "joissa vaihtoehtoiset todellisuudet menevät metsään".

Niinistön mukaan omiensa ojentajat pitäisi herättää mukaan keskusteluun

Niinistön mukaan julma ja raaka keskinäinen keskustelu voi helposti päätyä johonkin muuhun ja jopa väkivaltaan, mutta sanoo samalla, että tällä hetkellä tällaista tilannetta Suomessa ei ole. Niinistön mukaan omiansa pitää pystyä ojentamaan.

Huhtasaari: Maahanmuuttokeskustelu jakaa kansaa

Laura Huhtasaaren mukaan tämänhetkinen maahanmuuttokeskustelu jakaa tällä hetkellä todella paljon kansaa.

"Meidän pitää pitää kaikki mukaan keskustelussa, eikä pidä lähteä halveksimaan toisiamme mielipiteiden perusteella", Huhtasaari sanoo.

Nils Torvalds Sauli Niinistöstöstä: Suomen politiikassa on ehkä liikaa Niinistöjä.

Tampereella ehdokkaat pääsivät kuvailemaan myös kilpakumppaneitaan.

Nils Torvalds sanoi Sauli Niinistöstä, että Suomen politiikassa on ehkä liikaa Niinistöjä. Torvald sanoi, että suomalaiset joutuvat päättämään, montako Niinistöä ja kuinka pitkäksi aikaa tarvitaan.

"Kyllä olen huonompiakin presidenttejä nähnyt. Trump, Putin ja Niinistö, kyllä tämä on ylivoimaisesti paras niistä", Torvalds sanoi.

Niinistö vastasi Torvaldsin kommentiin, että Torvalds niin kohtelias, että on vaikea tietää, onko kyseessä kohteliaisuus vai ei.

Paavo Väyrynen kuvailee Matti Vanhasen ja hänen keskinäistä pitkää työkaveruutta ja kommentoi, että hänellä on 10 vuotta pidempi ura kuin Matilla. Kiittää Vanhasta yhteistyöstä hallitusajoista.

Vanhanen kuvailee Torvaldisia pohdiskelevaksi henkilöksi, joka on ajatteleva ja tekee johtopäätöksiä. Aidosti ja avoimesti utelias siitä, mitä ympärillä tapahtuu

Niinistö kertoo, että hän työskenteli yhtä aikaa Merja Kyllösen kanssa kansliatoimikunnassa.

"Ilahduin valtavasti, kun Merja piti ensimmäisen puheenvuoronsa ja pisti vanhemmat virkamiehet sellaiseen järjestykseen mihin en ikinä onnistunut", Niinistö sanoi.

Merja Kyllönen sanoo, että Laura Huhtasaari on kuin Disneyn piirretyistä tuttu Vilkas, jonka halu ja into tehdä näkyy pitkälle. Tykkää ja kaipaa valtavasti omista lapsistaan. Kaikki vapaa-aika menee Huhtasaarella lasten kanssa. "Ihminen, joka tykkää eläimistä ei voi olla paha ihminen".

Laura Huhtasaari kommentoi Pekka Haaviston puolisosta ja omasta puolisostaan tehtyä lehtijuttua, josta jäi hyvä fiilis. Iloinen ja hyväkäytöksinen mies, joka haluaa hakea sovittelijan roolia.

Haavisto kertoo Tuula Haataisesta, että Haatainen nostaa eduskunnan arvovaltaa osaamisella ja perehtymisellään. "Suomalainen osaaja ja kansanedustaja parhaasta päästä."

Haataisen mukaan Paavo Väyrysessä on sinnikkyyttä ja kertoo ihailevansa Väyrysessä sitä, että hän jaksaa pitää esillä politiikassa tärkeinä pitämiään asioita.

Tampereen presidentinvaalitentti alkamassa Tampereella

Presidentinvaalien taisto jatkuu tänään Tampereella klo 18 alkavassa presidentinvaalitentissä. Lähetystä voi seurata Yle Areenasta. IS seuraa tentin tapahtumia koko lähetyksen ajan.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt