Gabriel, Kaapo

Presidentinvaalit 2018

Katso koko vaaligrilli – Vanhanen ojensi Niinistöä Natosta ja Trump-vierailusta: ”Se olisi riittänyt viestiksi siinä tilanteessa”

Julkaistu:

Presidentinvaalit 2018
Presidenttiehdokas Matti Vanhanen kritisoi IS:n vaaligrillissä presidentti Sauli Niinistön esiintymistä Valkoisessa talossa ja hämmästelee tämän Nato-puheita.
Presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kesk) kuvaili Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittajan Timo Haapalan haastattelussa yksityiskohtaisesti, kuinka hän olisi toiminut Valkoisessa talossa toisin kuin presidentti Sauli Niinistö (valitsijayhdistys).
 • Yllä olevalla videolla Matti Vanhanen koko vaaligrilli.
Niinistö tapsi elokuun lopulla Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Lehdistötilaisuus herätti kysymyksiä, koska Trump sanoi Suomen olevan tilaamassa Boeingilta "suuren määrän" F-18 Super Hornet -hävittäjiä. Niinistö ei varsinaisessa tiedotustilaisuudessa oikaissut Trumpia siitä, ettei Suomi ole vielä tehnyt hävittäjäkaupoissa minkäänlaista päätöstä.

– Minulla on aika paljon kokemusta tiedotustilaisuuksista. Ei niissä ole ollenkaan vaikeaa tahdikkaalla tavalla korjata tällaista asiaa, Vanhanen kritisoi Niinistöä.

Vanhanen otti Niinistön esiintymisen tapetille jo heti tuoreeltaan vierailun jälkeen. Studiossa hän arvioi Niinistönkin katuvan toimintaansa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Uskon, että jos hän olisi voinut elää tilanteen uudelleen, hän olisi tahdikkaalla tavalla vain todennut, että keskustelimme juuri aiheesta ja kerroin Trumpille, että olemme kilpailutusta (hävittäjähankinnasta) käynnistämässä ja päätös tullaan tekemään aikanaan. Se olisi riittänyt viestiksi siinä tilanteessa.

Vanhasen mukaan tiedotustilaisuudessa syntynyt tilanne oli omituinen. Trumpilta kysyttiin tilaisuudessa, millaista apua Yhdysvallat voisi antaa Suomelle, jos välit Venäjän kanssa huononevat. Trump käänsi vastauksessaan puheen hävittäjäkauppoihin.

– Meidän suhtautumisemme auttamiseen ei tapahdu kauppojen kautta, Vanhanen painotti studiossa.

Hän myös kiisti asemoituneensa itse hävittäjähankinnoissa etukäteen ruotsalaisen Saabin JAS 39 Gripenien taakse.

– Olen korostanut, että suorituskyvyt ratkaisevat.

 • Yllä olevalla videolla Matti Vanhanen kertoo, miten olisi oikaissut Donald Trumpia

Vanhanen perää: onko Niinistöllä piiloagenda?

Vanhasta hämmästyttivät myös Niinistön presidentinvaalikampanjan aikaiset Nato-puheet. Hän on epäillyt Niinistöllä olevan jonkinlainen piiloagenda Suomen liittämiseksi Natoon. Vanhaselta tiukattiin studiossa, onko hän epäilynsä suhteen aivan tosissaan.

– Kiinnitin huomiota siihen, että hän on lyhyen ajan sisällä kahdesti nostanut esiin erikoisen ajatuksen siitä, että jos EU ja Naton lähestyvät toisiaan, niin voisiko se johtaa siihen, että Suomen pitäisi vakavasti harkita Nato-jäsenyyttä.

Vanhasen mukaan Suomen intresseissä ei ole nostaa esiin tällaista spekulaatiota.

– Kokemukseni on se, että sekä EU:n että Naton puolella kaikki muut maat haluavat pitää selkeän eron näiden kahden välillä. Roolien pitää olla selkeät. Niillä ei saa olla päälekkäistoimintaa tai kilpailevaa toimintaa. Minusta Suomen intressissä ei ole missään nimessä nostaa spekulaatiota siitä, että nämä roolit jotenkin sekoittuisivat.

Vanhanen peräsi aiheesta keskustelua tulevissa presidentinvaalitenteissä.

– Mikä on meidän päälinjamme suhteessa EU:n (puolustusyhteistyön) kehittämiseen? En kuulu niihin, jotka kokisivat, että EU yhtäkkiä toimisikin jonkinlaisena porttina Natoon.

Niinistö pohti asiaa viimeksi Helsingin Sanomien presidentinvaalihaastattelussa. Hän sanoi siinä: "jos venäläiset alkavat nähdä koko lännen, EU:n ja meidät siinä mukana samanlaisina vihollisina kuin Naton, olemme menettäneet mahdollisuuden pysyä kriisien ulkopuolella".

Kyseisessä tapauksessa Suomen olisi Niinistön mukaan vakavasti harkittava Nato-jäsenyyttä.


Omakin lausunto hämmensi

Vanhanen itse herätti hämmennystä sosiaalisessa mediassa, kun hänen tulkittiin rinnastaneen Helsingin Sanomien presidenttihaastattelussa Venäjän toimet Ukrainassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hakemiseen. Vanhanen on myöntänyt lausuntonsa olleen epäonnistunut ja hän on tarkentanut sitä.

Vaaligrillissä Vanhanen kiisti häneen ajoittain liitetyn Venäjä-myötäilijän leiman.

– En oikein ymmärrä, mistä se on tullut, Vanhanen sanoi.

Leimaa on ollut synnyttämässä muiden muassa Vanhasen toissakesäinen esiintyminen Porin SuomiAreenalla. Tuolloin tapetilla oli Yhdysvaltain joukkojen osallistuminen harjoituksiin Suomessa. Vanhanen esitti keskustelussa, että harjoituksia olisi pitänyt seuraavana vuonna vähentää Venäjän rauhoittamiseksi.

”Kalistelua pitää vähentää”

Vaaligrillissä Vanhaselta tiukattiin, pitääkö Suomen käydä pyytämässä Kremilistä lupaa harjoitusten järjestämiselle. Vanhanen siirtyi puhumaan nyt suunnitteilla olevasta pääsotaharjoituksesta, johon puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) on havitellut mukaan Yhdysvaltain joukkoja.

– Siinä idea on ollut se, että etukäteen määritellään sen ajankohta, jotta siitä ei sillä hetkellä, kun se järjestetään tehdä vääriä tulkintoja. Kalistelua pitää vähentää, Vanhanen sanoi.

Venäjä-myötäilijän leimaa hän halusi hälventää ottamalla esiin sen, ettei hän ole ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana käynyt kertaakaan Venäjällä.

Onko se sitten hyvä asia?

– No, ei mutta ihmettelen, mistä tämä Venäjä-myötäily oikein nousisi. Olen ihan samaa mieltä kuin aiemminkin. En halua asetelmaa, jossa Venäjän läntisen alueen suursotaharjoitus ja meidän pääsotaharjoituksemme ovat samaan aikaan. Siitä ei minusta ole mitään hyötyä. Ne on järkevä pitää erillään, eikä niitä ole tarkoitettu toisiaan vastaan.

Vanhanen näkee ilmassa jopa turhaa Venäjällä pelottelua. Hänen vaalikentillä tekemänsä havainto on, etteivät suomalaiset pelkää jonkinlaisen kriisin alkamista vaan suhtautuvat realistisesti Itämeren kiristyneeseen turvallisuustilanteeseen.


”Erikoinen viesti” keskustaväeltä

Presidentinvaalien äänestyspäivään on aikaa kaksi viikkoa. Pääministeripuolueen presidenttiehdokkaan kannatus laahaa kuitenkin edelleen kahdessa prosentissa. Keskustan kunniapuheenjohtajan Paavo Väyrysen (valitsijayhdistys) kannatus on viimeisen gallupin mukaan neljä prosenttia.

Vanhanen toivoo, että tulevissa vaalitenteissä aukeaa vielä paikka käydä ehdokkaiden eroja ja heidän Niinistölle esittämäänsä kritiikkiä perusteellisesti läpi.

– Tyylini ei ole se, että jos (tentissä) puhutaan jostain aivan toisesta asiasta, pitäisi väkisin viedä keskustelu johonkin omaan haastamiseen ja riitelyyn. Se ei ole minun luontoni.

Keskustan äänestäjien Niinistölle gallupeissa ainakin vielä toistaiseksi antama vahva tuki hämmästyttää Vanhasta.

– Eniten minua huolestuttaa kannatusluvuissa se, että selkeä enemmistö keskustalaisista ja keskustan äänestäjistä näyttäisi gallupien perusteella äänestävän kokoomusta. Se on arvopohjaisena viestinä erikoinen, jos ottaa huomioon sen sisäinen kritiikin, jota on saatu puolueen sisällä hallitustyöskentelystä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  2. 2

   Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

  3. 3

   Muistatko Peppi Pitkätossua näytelleen punapään? Rooli leimasi näyttelijän pysyvästi – näin Astrid Lindgrenin suosikkielokuvien lapsitähdille kävi

  4. 4

   Jämsän kolarissa kuoli Jyväskylän suunnasta tulleen auton kyydissä ollut nainen – loukkaantuneista 2 lapsia

  5. 5

   Kaisa Mäkäräinen yrittää hurjaa nousua – Jokerit taas pakkovoiton edessä, IS seuraa

  6. 6

   Sampo Terho kieltäytyi jakamasta Jussi-palkintoa Louhimiehelle – ei kommentoi saamaansa palautetta

  7. 7

   Poliisi tutki suhteita sotavankien kanssa 1944 –”Fanni oli maininnut, että hänen tekisi mielensä sukupuoliyhteyden harjoittamiseen”

  8. 8

   Vettel ja Hamilton sanailivat – britti naureskeli Räikköselle, suomalaiselta jäätävä reaktio: ”Kimi juhlii muutenkin jatkuvasti!”

  9. 9

   Kohukirja paljastaa prinssi Charlesin salatun elämän: hienosteleva elämäntyyli närkästyttää – ”On täydellistä helvettiä olla Walesin prinssi”

  10. 10

   Amerikkalaisennuste: Kylmä sää jatkuu Suomessa jopa kesäkuuhun asti

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

  2. 2

   Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle

  3. 3

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  4. 4

   Tiedätkö kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

  5. 5

   Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

  6. 6

   Tuntematon sotilas oli yleisön suosikkielokuva: Aku Louhimiehen ääni murtui kiitospuheen lopussa – ”En ole ollut viisas käyttämässäni vallassa”

  7. 7

   Loviisalainen kalastaja keksi uudenlaisen tavan kypsentää kalaa

  8. 8

   Kimi Räikköseltä loistava suoritus aika-ajoissa – Bottas täräytti seinään

  9. 9

   Putki halkesi kylpyhuoneessa, sitten Eetu, 18, muisti oluttölkit parvekkeella – älä kokeile tätä kotona!

  10. 10

   Valkoiset nauhat ja mustat juhla-asut valtasivat Jussi-gaalan – julkkikset osallistuivat väkevään kannanottoon: ”Tämä on historiallista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

  5. 5

   Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

  6. 6

   Suomessa on käynnissä kaikkien aikojen paperisota – koskee lähes varmasti myös sinua

  7. 7

   Top Gear -tähti Jeremy Clarkson haukkuu Suomen pystyyn – pöyristyi ihmisten käytöksestä: ”Ohikulkijat kehottavat painumaan v*****n”

  8. 8

   Veikkaus paljastaa uutta tietoa 90 miljoonan euron hyperpotin voitosta

  9. 9

   Amanda Harkimo teki DNA-testin – täältä tulevat hänen tummat piirteensä

  10. 10

   Kuvat voivat järkyttää: Hiustenvärjäys syövytti teinitytön päänahan kuolioon – tutun kampaajan virhe jätti pysyvän kaljun

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  2. 2

   Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

  3. 3

   Muistatko Peppi Pitkätossua näytelleen punapään? Rooli leimasi näyttelijän pysyvästi – näin Astrid Lindgrenin suosikkielokuvien lapsitähdille kävi

  4. 4

   Jämsän kolarissa kuoli Jyväskylän suunnasta tulleen auton kyydissä ollut nainen – loukkaantuneista 2 lapsia

  5. 5

   Kaisa Mäkäräinen yrittää hurjaa nousua – Jokerit taas pakkovoiton edessä, IS seuraa

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Erittäin harvinainen rikossyyte: Täysi-ikäinen nainen oli sukupuoliyhteydessä isoisänsä kanssa

  2. 2

   Kulttuuriministeri Sampo Terho kieltäytyi luovuttamasta palkintoa Aku Louhimiehelle

  3. 3

   Tiina, 46, tienaa lähikaupan kassalla jopa yli 40 000 euroa vuodessa: ”Ärsyttää, kun sanotaan, että sä oot vain Siwan kassa”

  4. 4

   Tiedätkö kaikki 7 syytä? Rekkakuski Tia kertoo, mitä pitkien valojen väläyttäminen tarkoittaa

  5. 5

   Kiusallinen tilanne Selviytyjät-kilpailussa: saavillinen vettä tekee Sara Chafakin narubikineille tepposet

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Tässä ovat 19 Suomen väkivaltaisinta kaupunginosaa – katso, paljonko sinun asuinalueellasi on pahoinpitelyitä

  2. 2

   Äiti sai yhteyden Aurinkorannikolla hävinneeseen 22- vuotiaaseen tyttäreensä – Costan Enkelit löysivät naisen pahamaineisesta kaupunginosasta

  3. 3

   Hengenvaarallinen kasvi aiheuttaa vaaraa Suomessa – voi tappaa 15 minuutissa, helppo sekoittaa tavalliseen rikkakasviin

  4. 4

   ”Alien-luurangon” salaisuus selvisi – taustalta paljastui traaginen tarina

  5. 5

   Idols-tragedia oli shokki 10 vuotta sitten: Mia Permanto löydettiin kuolleena kotoaan vain 19-vuotiaana – ”Se oli isku vatsaan”

  6. Näytä lisää