Heikki, Henna

Presidentinvaalit 2018

Katso koko vaaligrilli – Vanhanen ojensi Niinistöä Natosta ja Trump-vierailusta: ”Se olisi riittänyt viestiksi siinä tilanteessa”

Julkaistu:

Presidentinvaalit 2018
Presidenttiehdokas Matti Vanhanen kritisoi IS:n vaaligrillissä presidentti Sauli Niinistön esiintymistä Valkoisessa talossa ja hämmästelee tämän Nato-puheita.
Presidenttiehdokas Matti Vanhanen (kesk) kuvaili Ilta-Sanomien politiikan erikoistoimittajan Timo Haapalan haastattelussa yksityiskohtaisesti, kuinka hän olisi toiminut Valkoisessa talossa toisin kuin presidentti Sauli Niinistö (valitsijayhdistys).
 • Yllä olevalla videolla Matti Vanhanen koko vaaligrilli.
Niinistö tapsi elokuun lopulla Valkoisessa talossa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin. Lehdistötilaisuus herätti kysymyksiä, koska Trump sanoi Suomen olevan tilaamassa Boeingilta "suuren määrän" F-18 Super Hornet -hävittäjiä. Niinistö ei varsinaisessa tiedotustilaisuudessa oikaissut Trumpia siitä, ettei Suomi ole vielä tehnyt hävittäjäkaupoissa minkäänlaista päätöstä.

– Minulla on aika paljon kokemusta tiedotustilaisuuksista. Ei niissä ole ollenkaan vaikeaa tahdikkaalla tavalla korjata tällaista asiaa, Vanhanen kritisoi Niinistöä.

Vanhanen otti Niinistön esiintymisen tapetille jo heti tuoreeltaan vierailun jälkeen. Studiossa hän arvioi Niinistönkin katuvan toimintaansa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

– Uskon, että jos hän olisi voinut elää tilanteen uudelleen, hän olisi tahdikkaalla tavalla vain todennut, että keskustelimme juuri aiheesta ja kerroin Trumpille, että olemme kilpailutusta (hävittäjähankinnasta) käynnistämässä ja päätös tullaan tekemään aikanaan. Se olisi riittänyt viestiksi siinä tilanteessa.

Vanhasen mukaan tiedotustilaisuudessa syntynyt tilanne oli omituinen. Trumpilta kysyttiin tilaisuudessa, millaista apua Yhdysvallat voisi antaa Suomelle, jos välit Venäjän kanssa huononevat. Trump käänsi vastauksessaan puheen hävittäjäkauppoihin.

– Meidän suhtautumisemme auttamiseen ei tapahdu kauppojen kautta, Vanhanen painotti studiossa.

Hän myös kiisti asemoituneensa itse hävittäjähankinnoissa etukäteen ruotsalaisen Saabin JAS 39 Gripenien taakse.

– Olen korostanut, että suorituskyvyt ratkaisevat.

 • Yllä olevalla videolla Matti Vanhanen kertoo, miten olisi oikaissut Donald Trumpia

Vanhanen perää: onko Niinistöllä piiloagenda?

Vanhasta hämmästyttivät myös Niinistön presidentinvaalikampanjan aikaiset Nato-puheet. Hän on epäillyt Niinistöllä olevan jonkinlainen piiloagenda Suomen liittämiseksi Natoon. Vanhaselta tiukattiin studiossa, onko hän epäilynsä suhteen aivan tosissaan.

– Kiinnitin huomiota siihen, että hän on lyhyen ajan sisällä kahdesti nostanut esiin erikoisen ajatuksen siitä, että jos EU ja Naton lähestyvät toisiaan, niin voisiko se johtaa siihen, että Suomen pitäisi vakavasti harkita Nato-jäsenyyttä.

Vanhasen mukaan Suomen intresseissä ei ole nostaa esiin tällaista spekulaatiota.

– Kokemukseni on se, että sekä EU:n että Naton puolella kaikki muut maat haluavat pitää selkeän eron näiden kahden välillä. Roolien pitää olla selkeät. Niillä ei saa olla päälekkäistoimintaa tai kilpailevaa toimintaa. Minusta Suomen intressissä ei ole missään nimessä nostaa spekulaatiota siitä, että nämä roolit jotenkin sekoittuisivat.

Vanhanen peräsi aiheesta keskustelua tulevissa presidentinvaalitenteissä.

– Mikä on meidän päälinjamme suhteessa EU:n (puolustusyhteistyön) kehittämiseen? En kuulu niihin, jotka kokisivat, että EU yhtäkkiä toimisikin jonkinlaisena porttina Natoon.

Niinistö pohti asiaa viimeksi Helsingin Sanomien presidentinvaalihaastattelussa. Hän sanoi siinä: "jos venäläiset alkavat nähdä koko lännen, EU:n ja meidät siinä mukana samanlaisina vihollisina kuin Naton, olemme menettäneet mahdollisuuden pysyä kriisien ulkopuolella".

Kyseisessä tapauksessa Suomen olisi Niinistön mukaan vakavasti harkittava Nato-jäsenyyttä.


Omakin lausunto hämmensi

Vanhanen itse herätti hämmennystä sosiaalisessa mediassa, kun hänen tulkittiin rinnastaneen Helsingin Sanomien presidenttihaastattelussa Venäjän toimet Ukrainassa Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden hakemiseen. Vanhanen on myöntänyt lausuntonsa olleen epäonnistunut ja hän on tarkentanut sitä.

Vaaligrillissä Vanhanen kiisti häneen ajoittain liitetyn Venäjä-myötäilijän leiman.

– En oikein ymmärrä, mistä se on tullut, Vanhanen sanoi.

Leimaa on ollut synnyttämässä muiden muassa Vanhasen toissakesäinen esiintyminen Porin SuomiAreenalla. Tuolloin tapetilla oli Yhdysvaltain joukkojen osallistuminen harjoituksiin Suomessa. Vanhanen esitti keskustelussa, että harjoituksia olisi pitänyt seuraavana vuonna vähentää Venäjän rauhoittamiseksi.

”Kalistelua pitää vähentää”

Vaaligrillissä Vanhaselta tiukattiin, pitääkö Suomen käydä pyytämässä Kremilistä lupaa harjoitusten järjestämiselle. Vanhanen siirtyi puhumaan nyt suunnitteilla olevasta pääsotaharjoituksesta, johon puolustusministeri Jussi Niinistö (sin) on havitellut mukaan Yhdysvaltain joukkoja.

– Siinä idea on ollut se, että etukäteen määritellään sen ajankohta, jotta siitä ei sillä hetkellä, kun se järjestetään tehdä vääriä tulkintoja. Kalistelua pitää vähentää, Vanhanen sanoi.

Venäjä-myötäilijän leimaa hän halusi hälventää ottamalla esiin sen, ettei hän ole ulkoasianvaliokunnan puheenjohtajana käynyt kertaakaan Venäjällä.

Onko se sitten hyvä asia?

– No, ei mutta ihmettelen, mistä tämä Venäjä-myötäily oikein nousisi. Olen ihan samaa mieltä kuin aiemminkin. En halua asetelmaa, jossa Venäjän läntisen alueen suursotaharjoitus ja meidän pääsotaharjoituksemme ovat samaan aikaan. Siitä ei minusta ole mitään hyötyä. Ne on järkevä pitää erillään, eikä niitä ole tarkoitettu toisiaan vastaan.

Vanhanen näkee ilmassa jopa turhaa Venäjällä pelottelua. Hänen vaalikentillä tekemänsä havainto on, etteivät suomalaiset pelkää jonkinlaisen kriisin alkamista vaan suhtautuvat realistisesti Itämeren kiristyneeseen turvallisuustilanteeseen.


”Erikoinen viesti” keskustaväeltä

Presidentinvaalien äänestyspäivään on aikaa kaksi viikkoa. Pääministeripuolueen presidenttiehdokkaan kannatus laahaa kuitenkin edelleen kahdessa prosentissa. Keskustan kunniapuheenjohtajan Paavo Väyrysen (valitsijayhdistys) kannatus on viimeisen gallupin mukaan neljä prosenttia.

Vanhanen toivoo, että tulevissa vaalitenteissä aukeaa vielä paikka käydä ehdokkaiden eroja ja heidän Niinistölle esittämäänsä kritiikkiä perusteellisesti läpi.

– Tyylini ei ole se, että jos (tentissä) puhutaan jostain aivan toisesta asiasta, pitäisi väkisin viedä keskustelu johonkin omaan haastamiseen ja riitelyyn. Se ei ole minun luontoni.

Keskustan äänestäjien Niinistölle gallupeissa ainakin vielä toistaiseksi antama vahva tuki hämmästyttää Vanhasta.

– Eniten minua huolestuttaa kannatusluvuissa se, että selkeä enemmistö keskustalaisista ja keskustan äänestäjistä näyttäisi gallupien perusteella äänestävän kokoomusta. Se on arvopohjaisena viestinä erikoinen, jos ottaa huomioon sen sisäinen kritiikin, jota on saatu puolueen sisällä hallitustyöskentelystä.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pikkulapsi sairaalaan Las Palmasin lentohelvetistä – kapinoivat matkustajat vaativat tavaroitaan lentokoneesta

  2. 2

   ”Lapset oksentavat, vanhukset pyörtyvät” – Las Palmasissa 36 tuntia odottanut Olli-Pekka haukkuu matkanjärjestäjän

  3. 3

   HS-gallup: Niinistön kannatus pudonnut, Väyrynen hurjassa nousussa

  4. 4

   Järisyttävän elämänmuutoksen tehnyt Ringa Ropo saapui Urheilugaalaan ensi kertaa uuden rakkaansa kanssa – pari hehkui onnea punaisella matolla

  5. 5

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  6. 6

   Kiduttajavanhempia uhkaa 94 vuoden vankeus: ”Kahlerangaistus saattoi kestää viikkoja tai jopa kuukausia”

  7. 7

   Kauhunhetki joella tallentui videolle: Kalastajat pelastautuivat viime hetkellä päälle ajaneen ökyveneen alta

  8. 8

   Minna on odottanut lentoa Kanarialta kotiin Ouluun yli 30 tuntia: ”Täällä alkaa olla hermot kireänä”

  9. 9

   Friederike-myrsky kylvänyt tuhoa Euroopassa – hurrikaanitason tuulet tappaneet ainakin yhdeksän

  10. 10

   Perheenäiti päätti viimein lopettaa alkoholistimiehensä hyysäämisen: ”Kaksi meistä kolmesta selvisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  2. 2

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  3. 3

   Lohjan kolarissa kuolleet pikkulapset olivat matkalla katsomaan hevosia – kokenut poliisi: ”Ottaa väkisinkin koville”

  4. 4

   Kaksi metsuria loukkaantui vakavasti työtapaturmassa – tapahtumasarja oli todella erikoinen

  5. 5

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  6. 6

   Kiinalaispandat Lumi ja Pyry saapuivat Suomeen

  7. 7

   Meksikosta löytyi henkeäsalpaava luonnonihme – valtava vedenalainen luola osoittautui aarrekammioksi

  8. 8

   Kiduttajaäidin sisko kertoo häiritsevästä vierailusta perheen luona – ”He kohtelivat minua kuin yhtenä lapsistaan”

  9. 9

   Lohjan nokkakolarissa kuolivat 3-vuotias tyttö ja alle 2-vuotias poika – olivat törmäyshetkellä turvaistuimissa

  10. 10

   Jaana, 40: ”Mies päätti, milloin minulla on nälkä” – 3 naista kertoo, millaista painajaista on elämä narsistin kanssa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  3. 3

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  4. 4

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  5. 5

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  6. 6

   Anna-Leena Härkönen ärsyyntyi Teneriffan-lennollaan rasittavasta ilmiöstä koneen vessajonossa – oletko huomannut tällaista käytöstä?

  7. 7

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  8. 8

   Palkittu muusikko kävi käsiksi ja roikkui juontajan rinnuksissa – haukkui gaalassa Ylen, helsinkiläiset ja Lilli Paasikiven

  9. 9

   Hugh Hefnerin leski Crystal, 31, palasi julkisuuteen täysin muuttuneena – povipommityyli on nyt historiaa: elelee elatusmaksuilla

  10. 10

   13 sisarusta löydettiin kammottavista oloista kotoaan Yhdysvalloissa – vanhemmille syytteet kidutuksesta

  11. Näytä lisää
  Näitä luetaan!
  1. 1

   Pikkulapsi sairaalaan Las Palmasin lentohelvetistä – kapinoivat matkustajat vaativat tavaroitaan lentokoneesta

  2. 2

   ”Lapset oksentavat, vanhukset pyörtyvät” – Las Palmasissa 36 tuntia odottanut Olli-Pekka haukkuu matkanjärjestäjän

  3. 3

   HS-gallup: Niinistön kannatus pudonnut, Väyrynen hurjassa nousussa

  4. 4

   Järisyttävän elämänmuutoksen tehnyt Ringa Ropo saapui Urheilugaalaan ensi kertaa uuden rakkaansa kanssa – pari hehkui onnea punaisella matolla

  5. 5

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  2. 2

   Isän karmiva aavistus osui oikeaan: Päätti toimia vastoin poliisin ohjeita ja löysi poikansa viime hetkellä

  3. 3

   Lohjan kolarissa kuolleet pikkulapset olivat matkalla katsomaan hevosia – kokenut poliisi: ”Ottaa väkisinkin koville”

  4. 4

   Kaksi metsuria loukkaantui vakavasti työtapaturmassa – tapahtumasarja oli todella erikoinen

  5. 5

   Näin Jari Sillanpää kertoi poliisille huumeiden käytöstä – lue kuulustelu sanasta sanaan: ”Nautin polttamalla amfetamiinia”

  6. Näytä lisää
  1. 1

   Äiti aavisti pahaa, kun Sanna-Marin Facebook-kuva oli vaihtunut yöllä – kodista paljastui kauhein mahdollinen painajainen

  2. 2

   Näin näännytetty 17-vuotias pakeni ikkunan kautta vanhempiensa kidutusta ja pelasti 12 sisarustaan – keksi kännykän hätäkikan, poliisi ylistää

  3. 3

   Tällaisia ovat vanhempien naisten seksimatkat Gambiassa – nuoret ”rantapojat” tarjoavat seuraa häkellyttävän aktiivisesti

  4. 4

   Kun Teemu syntyi, isä otti hatkat: sai selityksen 18 vuoden jälkeen Kadonneen jäljillä -sarjassa – Näin kävi, kun kamerat sammuivat

  5. 5

   Autoilija ajoi ikkunat huurussa ABC-asemalle, eikä poliisi ”ollut 20 vuoden aikana nähnyt yhtä tyhmää miestä”

  6. Näytä lisää