Presidentinvaalit 2018

Haavisto Twitter-tililleen yllättäen ilmestyneistä boteista: ”Takana Venäjälle ystävällismielisiä tahoja”

Julkaistu:

Presidentinvaalit 2018
Presidentti Sauli Niinistö kierteli kysymystä siitä, olivatko hänenkin Twitter-tililleen ilmestyneet botit Venäjälle ystävällismielisiä.
Presidenttiehdokkaat palasivat tänään joulutauon jälkeen ensimmäiseen yhteiseen vaalipaneeliin Oulussa. Tentin aikana ehdokkailta kysyttiin, ovat he törmänneet omissa kampanjoissaan ulkopuolisiin vaikutusyrityksiin.

Ehdokkaista vain Pekka Haavisto nosti vihreän lapun ylös. Haaviston kampanjatiimi kertoi joulun alla, että tämän Twitter-tilille alkoi yhtäkkiä ilmestyä roppakaupalla uusia seuraajia, joiden profiilit eivät vaikuttaneet aidoilta. Haavisto sanoi seuraajaksi ilmestyneen noin 1 500 automaattista toimijaa eli bottia. Niiden takana on presidenttiehdokkaan mukaan Venäjälle ystävällismielisiä tahoja.

– Otin yhteyttä Twitterin amerikkalaiseen hallintoon ja siellä pystyttiin jäljittämään, että tässä tapauksessa ne ovat Venäjä-myönteisiä toimijoita. Tulevat Suomen ulkopuolelta näille Twitter-tileille.

Kun Haavistolta kysyttiin vielä myöhemmin uudestaan, ketkä vaikuttamisen taustalla ovat, toisti hän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Takana on Venäjälle ystävällismielisiä tahoja.

Haaviston saaman analyysin mukaan bottien taustalla on pyrkimystä vaikuttaa Twitter-tileihin eri keinoin.

– Tämä on normaalikäytäntö. Esimerkiksi Baltiassa tällaista tapahtuu paljon. On kiinnostava asia, että sellaista tapahtuu myös Suomessa, Haavisto sanoi.


Haavisto muistutti, että Baltiassa vastaavia vaikuttamisyrityksiä on tutkittu paljon ja botteja on havaittu runsaasti esimerkiksi siellä käydyssä Nato-keskustelussa.

– Niiden tarkoitus on vaikuttaa algoritmeihin ja osoittaa mitkä asiat ja mielipiteet ovat suosittuja.

Myös presidentti Sauli Niinistön Twitter-tilillä oli samoihin aikoihin outoa liikehdintää. Niinistö sanoikin olleensa ilmeisesti saman ilmiön kohteena Haaviston kanssa. Hän ei kuitenkaan suoralta kädeltä allekirjoittanut, että hänen tililleen ilmaantuneissa boteissa olisi ollut kysymys Venäjälle ystävällismielisistä tahoista.

Niinistö väisti kysymystä sanomalla, ettei tilien ole hänen saamiensa selvitysten mukaan havaittu harrastaneen siihen viittaavaa aktiivista kirjoittelua ”kovinkaan paljoa – jos yhtään”.


Kun Niinistöltä kysyttiin uudestaan, ovatko Venäjä-mieliset tahot näkyneet hänenkin sivustollaan, presidentti vastasi:

– Emme ole löytäneet mielipiteitä, joita tarjottaisiin, jotta noin voisi sanoa. Kaikista näistä tykkäämisistä niin kuka niistä kaikista tietää. Mutta meillä on vain isänmaallisia seuraajia, että jos niistä tykkää niin tukee Suomea, Niinistö sanoi.

Niinistö muistutti, että kun asiaa aluksi ryhdyttiin selvittämään, tarjottiin vastaukseksi erikoista selitystä.

– Ensimmäinen selitys oli perin outo. Jokin lasten peli olisi päättynyt ja sieltä olisi siirrytty bottamaan meitä. Tämä hiukan kertoo siitä, että tällä alueella taitaa totuus olla vähän ilmassa väreilevä. Tarkkana pitää kyllä olla, Niinistö sanoi.

Niinistö sanoi haastattelun aikana joutuneensa ilmeisesti saman prosessin kohteeksi kuin Haavistokin.

– Sen verran myös minun Twitter-tiliini tuli sellaista. Kun kyselimme vähän tarkemmin niin, vaikuttaa siltä, että meillä yli puolet kaikista seuraajista ovat jotain muita kuin aitoja seuraajia. Jääköön tämä tässä meidän keskeiseksi, Niinistö nauratti salia.

Oulun vaalitentin järjestivät Madetoja-salissa Yle ja sanomalehti Kaleva. Seuraava tentti on perjantaina Tampereella. Sen järjestävät Yle ja sanomalehti Aamulehti.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Tunti sitten
  2. Donald Trump peruu delegaationsa osallistumisen Maailman talousfoorumiin
   Taloussanomat
  3. Kotimatkalla ollut Aiia, 21, puhui siskonsa kanssa puhelimessa, kun hyökkääjä iski – vaihto-oppilaan surma kuohuttaa Australiassa
   Ulkomaat
  4. WSJ: Yhdysvallat harkitsee kiinalais­tuotteiden tuonti­tullien höllentämistä
   Taloussanomat
  5. Natalie ja Kerry ottivat selfien ”Paholaisen ovilla” – järkyttyivät kuvaan tallentuneesta kalpeasta hahmosta
   Viihde
  6. 2 tuntia sitten
  7. Sukeltajien poikkeuksellinen kohtaaminen valtavan valkohain kanssa tallentui kuviin – asiantuntijat kiinnittivät huomiota yhteen seikkaan
   Ulkomaat
  8. Kuvat prinssi Philipin kolaripaikalta: Suurikokoinen Land Rover rysähti tielle kyljelleen, Kia päätyi keula edellä pöpelikköön
   Kuninkaalliset
  9. Rekkaa ohittamaan lähtenyt autoilija törmäsi kolmeen vastaantulijaan Huittisissa – yksi loukkaantui vakavasti, kaksi lievästi
   Kotimaa
  10. 4 tuntia sitten
  11. Poliisi pyytää tietoja kadonneesta Jerestä – viimeisin yhteys 21-vuotiaaseen saatu joulukuussa
   Kotimaa
  12. 82-vuotias Berlusconi tulee taas – ilmoitti asettuvansa ehdolle EU-vaaleissa: ”Euroopasta puuttuu syvällistä ajattelua”
   Ulkomaat
  13. IS-raati arvioi puoluejohtajien esiintymisen – näin he pärjäsivät: ”Ei viinejä kauppoihin, koska täällä vedetään lähinnä lärvejä”
   Kotimaa
  14. Näytä lisää