Keskusta patistaa keskustalaisia keskustan presidentti­ehdokkaan taakse – Vanhanen taipui nuorison suosimaan asentoon - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Keskusta patistaa keskustalaisia keskustan presidentti­ehdokkaan taakse – Vanhanen taipui nuorison suosimaan asentoon

Matti Vanhasen presidentinvaalikampanja kiihtyy.

Matti Vanhasen presidentinvaalikampanja kiihtyy.

Julkaistu: 8.1.2018 16:09

Keskustan kannattajista vain pieni osaa kannattaa Vanhasta presidentiksi. Puolue aloitti kampanjan omalle väelleen.

Keskusta yrittää masinoida oman väkensä presidenttiehdokas Matti Vanhasen (kesk) taakse.

Vanhasen kannatus Ylen uusimmassa kyselyssä oli edelleen vain kaksi prosenttia, ja presidenttikisaan mukaan tulleen keskustan kunniapuheenjohtaja Paavo Väyrysen suosio oli jo kaksi kertaa isompi kuin Vanhasella.

Matti Vanhasen kannatus presidentinvaalissa on Ylen tuoreen gallupin mukaan kahden prosentin luokkaa.

Matti Vanhasen kannatus presidentinvaalissa on Ylen tuoreen gallupin mukaan kahden prosentin luokkaa.

Keskusta aloitti viikonloppuna kampanjan puolueväen herättämiseksi. Kuntaministeri Anu Vehviläinen (kesk) vetosi sosiaalisessa mediassa keskustaväkeä Vanhasen taakse.

Vehviläinen patisti kotipesää kuntoon, omaa väkeä tukemaan Vanhasta ja lopettamaan muiden ehdokkaiden vilkuilun.

Keskustan puoluejohto ja ministerit pääministeri Juha Sipilän (kesk) johdolla eivät ole keskustan presidenttiehdokasta juuri rummuttaneet.

Paavo Väyrysen kannatus on lähes kaksinkertainen Vanhaseen nähden.

Paavo Väyrysen kannatus on lähes kaksinkertainen Vanhaseen nähden.

Vehviläisen lisäksi vain peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk) ja ryhmäjohtaja Antti Kaikkonen (kesk) lähtivät ensimmäisessä aallossa kampanjoimaan Vanhasen puolesta.

Onko hätä niin suuri, että oma väki pitää patistamalla patistaa kannattamaan Vanhasta, puoluesihteeri Jouni Ovaska?

– Ei. Kampanjat ovat niin paljon lyhyempiä. Ihmiset ovat palanneet loppiaisen jälkeen lomilta, vaalimainokset alkavat pyöriä, tv-tentin käynnistyvät. Nyt vasta mietitään, ketä äänestään. Tämä on nyt viesti omalle väelle, että nyt lähdetään kertomaan, että meidän ehdokas on paras, Ovaska vastasi.

Vanhasen kannatus on liki kymmenen kertaa pienempi kuin keskustan kannatus, ja Väyrynen on kaksi kertaa suositumpi kuin Vanhanen?

– Tämä puolueiden näkyvyys kampanjoissa on ollut jännä ilmiö. Kyllähän Niinistö on oikeiston ehdokas. Vanhanen on keskustan ehdokas ja ajaa keskustan hyväksymiä arvoja ja ajatuksia. Vanhanen ajaa esimerkiksi koko Suomen asiaa, ja suhtautuu kielteisesti Natoon, toisin kuin kokoomus.

Missä muu keskustan johto on Vanhasen kampanjasta?

– Voi sanoa, että kaikki tulevat vuorollaan kampanjaan. Meillä on ensi viikonloppuna koolla 300 puolueaktiivia puheenjohtajapäivillä, sieltä tulee vahvaa viestiä, Ovaska sanoi.

Keskustaväki on jakanut sosiaalisessa mediassa myös nuorisoyhteistyöjärjestö Alliansin videota, jossa Vanhanen ”däbbää”. Däbbäys on nuorison suosima tuuletus, jossa yksi käsi suoristetaan ylöspäin, pää käännetään toista kainaloa kohti ja toinen käsi koukistetaan kasvojen eteen.

Aikooko keskusta ottaa Vanhasen däbbäyksen viralliseen vaalikäyttöön?

– Olen nähnyt, että tätä on somessa jaettu. Jokainen voi harkintansa mukaan sitä jakaa. Meillä on kyllä omat videot, joita virallisia kanavia jakelemme, Ovaska totesi.

Keskustan lisäksi Sdp:n presidenttiehdokkaan Tuula Haataisen kannatus on samaan tapaan ollut monta kertaa vaatimattomampi kuin puolueen kannatus.

Myös Sdp:n puoluejohto on ollut säästöliekillä oman presidenttiehdokkaan kampanjassa mukana.

– Kyllä Antti Rinne on kiertänyt. Kampanja, ja Antti, on ollut vähän tauolla joulun ja uudenvuoden välillä, puoluesihteeri Antton Rönnholm (sd) totesi.

– Antti on loppuvaiheessa mukana useammassa tilaisuudessa mukana. On hän kyllä sosiaalisessa mediassa Tuulaa rummuttanut, mutta ei viimeisen viikon aikana. Kannatusvideoita on tulossa, ja kansanedustajat ovat kampanjoineet Tuulan puolesta, kampanjapäällikkö Jenny Suominen kertoi.

Kuvituskuva

Myös Sdp:ssä uskottiin, että suuri yleisö innostuu presidentinvaaleista vasta loppusuoralla.

– Tuulan kampanja on kiertänyt koko syksyn, ja nyt kiihtyvällä tahdilla. Paljon on väkeä tavattu, viikonloppuna Vantaalla oli 300 ihmistä ja eilen Helsingissä teatteri oli niin täynnä, että sekaan ei mahtunut.

– Nyt ihmiset vasta aktivoituvat presidentinvaaleihin, ja se on nouseva käyrä. Kyllä näistä vielä vaalit tulee, Rönnholm uskoi.

Vaalipäivä on vajaan kolmen viikon päästä sunnuntaina tammikuun 28. päivä.