Laura Huhtasaari IS:n vaalihaastattelussa: ”Ministeri ei saa olla kaksoiskansalainen” - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Laura Huhtasaari IS:n vaalihaastattelussa: ”Ministeri ei saa olla kaksoiskansalainen”

Julkaistu: 6.1.2018 8:30

Laura Huhtasaarta kauhistuttaa, että nykyisellään Suomessa voisi olla venäläinenkin puolustusministeri, eikä ole ihan varma, mihin Putinin Venäjä varustautuu.

Sloganinne kuuluu Suomi takaisin. Meillä puhutaan paljon eri kuplista. Kenen Suomen haluatte takaisin?

– Suomen kokonaisuutena. Haluan sellaisen Suomen takaisin, jossa päättäjät puhuvat siitä, että heidän ensisijainen tehtävänsä on suomalaisten hyvinvoinnin ja turvallisuuden turvaaminen. En halua EU-Suomea, haluan itsenäisen Suomen.

Presidentti on arvojohtaja, olisiko teistä kansakunnan yhdistäjäksi? Perussuomalaisten katsotaan usein edustavan omaa ääripäätään.

– Olemme kaikki suomalaisia. Olen lähtenyt politiikkaan, koska liian harva poliitikko oli kanssani samaa mieltä. Haluan vaikuttaa ja tuoda EU:n epäkohtia esiin. On aika keskustella, haluammeko liittovaltion. Haluavatko suomalaiset, että Suomesta tulee liittovaltion myötä EU:n maakunta?

Oma puolueenne ei kelvannut keskustalle ja kokoomukselle (arvojen ja EU-linjan vuoksi) hallituskumppaniksi. Miten se Suomen yhdistäminen ja eheyttäminen onnistuisi?

– Arvoni ovat koti, uskonto ja isänmaa. On mielenkiintoista, jos kokoomus ja keskusta eivät näitä enää allekirjoita.

Katsotte, ”ettei suomalaisten johtajien tarvitse kilpailla pääsystä kaikkiin pöytiin juomaan kahvia”. Olette siis valmis murtamaan siteitä, jotka paaluttavat Suomen länteen?

– Olemme lännessä riippumatta siitä, olemmeko EU:n jäsen. Islanti, Norja ja Sveitsikin ovat, vaikka heillä ei ole EU-jäsenyyttä.

Ette näe EU:ta Suomelle tällä hetkellä parhaana rauhan takeena?

–  Näen, että EU:n lähtökohta oli talousunioni ja haluaisin pitää sen kauppaliittona.

Olette lainannut tenteissä paljon Paasikiveä. Tuliko luettua hänen muistelmansa?

– Kirjat ovat kotona ja olen niitä lueskellut. Veti hyvin nöyräksi.

Keskustelette viikoittain isänne kanssa politiikasta puhelimessa. Millaisia neuvoja on tullut?

– Ei hän välttämättä neuvo. Lähinnä keskustelemme ja sitten kysyn hänen mielipidettään. Vuorovaikutamme puolin ja toisin. Olen tehnyt niin aina. Isäni on toiminut vientipäällikkönä ja seurannut todella tarkkaan maailmanpolitiikka, vaikkei hän ole ollut poliittisesti aktiivinen.

Kannattaisiko neuvomistanne edes yrittää?

– Olen aika itsenäinen ihminen. Kuuntelen muita, mutta teen itsenäisesti päätökset.

Olette tavannut vain yhden venäläisen poliitikon, duuman ulkoasiainvaliokunnan pj:n Aleksei Puškovin. Millä eväillä toimisitte Venäjän kanssa?

– Oikein hyvin. Olen aina ollut sosiaalisesti hyvin lahjakas ja hyvä vuorovaikuttamaan. Ihmistuntemus on todella tärkeää ja kyky osata lukea rivien väleistä. Yhteistyö on tärkeää ja ulkopolitiikka vuorovaikuttamista.

Pidätte Venäjää potentiaalisena sotilaallisena uhkana Suomelle, mutta ette halua Natoon. Miten Venäjä reagoisi Suomen hakiessa Natoon?

– Tällä hetkellä sotilaallisesta uhkasta ei ole merkkejä, mutta suurvallan vieressä pitää olla hereillä. Kyllä Putinin Venäjä nyt varustautuu. Kyllä se reagoisi, koska ei halua Natoa lähelle omia rajojaan. Ihan tarkkaan en pysty spekuloimaan, millä tavalla.

Mihin Venäjä varustautuu?

– Se on mielenkiintoinen kysymys. Varustautuminen on selvää. Ovat he aina harjoitelleet: kylmän sodan aikana oli jo katsottu, mitkä Suomen strategiset kohteet pommitetaan. Nytkin he harjoittelevat kovasti. Varmasti siihen, jos tilanteet maailmalla muuttuvat tai jokin kriisi lähtee purkautumaan.

Teidät tunnetaan USA:n presidentti Trumpin kannattajana. Pidättekö vastuullisena Trumpin twiittiä, jossa hän vertaili estoitta ydinaseiden laukaisunappinsa kokoa ja voimaa Pohjois-Korean Kim Jong-unin nappiin?

– Se, että olisin äänestänyt Trumpia ei tarkoita, että olisin kaikesta hänen kanssaan samaa mieltä. Tämä on Trumpin tyyli, hän isottelee. En itse isottele. Trump puhui jo aiemmin ”rakettimiehestä”. Hän halusi osoittaa, että [Kim Jong-unilla] on yksi juttu, hänellä kaikki muut ja nyt vielä isompi nappikin. Hän pelaa kova kovaa vastaan.

Pelkäätte maailmanloppua. Juuri ydinaseiden vuoksiko?

– Sanotaan näin: Jos tilanteet riistäytyvät käsistä ja tällaisia Pohjois-Korean tyyppisiä henkilöitä pääsee liian lähelle ydinnappia, niin kyllähän siinä oma riskinsä on. Ihminen on vähän hölmö. On kehittänyt aseet, joilla voimme räjäyttää tämän pallon moneen kertaan. Ei kyseessä ole mikään akuutti pelko. Uskon, että pystymme tekemään politiikka, jossa ydinaseita ei käytetä.

Katsotte IS:n vaalikoneessa ainoana ehdokkaana, että presidentin tulee jatkossakin olla syntyperäinen Suomen kansalainen. Miksi?

– Menisin vielä tiukemmalle. Minusta puolustusministeri tai muutkaan ministerit eivät saisi olla kaksoiskansalaisia. Tällä hetkellä meillä voisi teoriassa olla myös venäläinen puolustusministeri. Ministereillä ei ole syntymäperävaatimusta. Venäjä katsoo asiaa niin, että sen kansalaiset ovat ensisijaisesti sen kansalaisia ja lisäksi heillä saattaa olla jokin muukin passi. Jos ei aja Venäjän etua, joutuu rikosoikeudelliseen vastuuseen. Valtioneuvoston jäsenten pitäisi ainakin luopua toisesta kansalaisuudesta tehtävän myötä.

 Olen aika itsenäinen ihminen. Kuuntelen muita, mutta teen itsenäisesti päätökset.

Olette kristitty ja uskotte Raamatun luomiskertomukseen. Millä tavalla uskonto on läsnä arjessanne ja miten se määrittelee ajatteluanne?

– Luomiskertomus on Raamatussa hyvin marginaalinen. En mieti sitä joka päivä, toimittajat niin tuntuvat tekevän. Kristilliset arvot ovat minulle hyvin tärkeät: Koti, uskonto ja isänmaa. Henkilökohtaisesti uskon Jumalaan ja se on tärkeä asia minulle.

Käyttekö säännöllisesti kirkossa?

– En käy. Kristilliset arvot ovat sydämen asia.

Miltä teistä tuntui, kun Nils Torvalds ei keksinyt teistä MTV:n tentissä muuta kehuttavaa kuin sen, että olisitte naispresidentti?

– Vähän huvitti. Tuli mieleen kaksoisstandardit. Hän on olevinaan niin sivistynyt, mutta perussuomalainen onkin sitten paljon rkp:läistä huomioon ottavampi ja sivistyneempi.

IS:n vaalitenttisarja jatkuu viikon päästä lauantaina, jolloin vuorossa on keskustan presidenttiehdokas Matti Vanhanen.

Ilta-Sanomien Vaalikoneella voit etsiä itsellesi sopivaa presidenttiehdokasta. Kun olet vastannut 27 kysymykseen, saat eteesi ehdokkaan, jonka vastaukset ovat lähinnä omiasi. Samalla pääset tarkastelemaan kaikkien presidenttiehdokkaiden vastauksia.

Ilta-Sanomien Vaalikoneen löydät osoitteesta is.fi/vaalikone.

Vaalikoneessa ehdokkaat vastaavat Naton lisäksi muun muassa kysymyksiin EU:sta, Venäjästä, presidentin valtaoikeuksista ja maahanmuuttopolitiikasta.

Ehdokkailta kysytään myös, pitäisikö eutanasia laillistaa, tulisiko kreationismia opettaa kouluissa ja pitäisikö väkivalta- ja seksuaalirikollisten tuomioita koventaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?