Katso koko vaaligrilli: Huhtasaari hyökkää Koiviston talouspolitiikkaa vastaan – ”Varjostaa presidentti-instituution uskottavuutta” - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Katso koko vaaligrilli: Huhtasaari hyökkää Koiviston talouspolitiikkaa vastaan – ”Varjostaa presidentti-instituution uskottavuutta”

Julkaistu: 4.1.2018 16:11

Presidenttiehdokas Laura Huhtasaari (ps) selitti IS:n vaaligrillissä lupaustaan totuuskomission perustamisesta 90-luvun laman selvittämiseksi.

Huhtasaari selvitti tänään torstaina IS:n vaaligrillissä tammikuun ensimmäisen päivän uudenvuodenpuhettaan ja ehdotustaan totuuskomission perustamiseksi, jotta 90-luvun pankkikriisin tapahtumat voitaisiin selvittää.

Hänen mielestään 90-luvun tapahtumat varjostavat vieläkin presidentti-instituution uskottavuutta.

– Tehtiin tarkoituksella erittäin huonoa rahapolitiikkaa, hän sanoo.

Mauno Koivisto toimi presidenttinä vuoteen 1994 asti ja ajoi presidenttinä vahvan markan politiikkaa vastustaen pitkään devalvaatiota.

Hyökkäättekö te siis presidentti Koivistoa vastaan, Huhtasaarelta kysyttiin tänään IS:n studiossa.

– Koivistohan sanoi, että pelastetaan pankit, hän näki tällaisen ratkaisun. Kyllä tässä on hyvin moni nyt osallinen. Tämä oli mielestäni väärin. Tämä on sellainen häpeän tahra Suomen historiassa, että ehdottomasti tarvitsemme totuuskomission tämän avaamaan. Tällainen salailu ei kuulu suomalaisuuteen, Huhtasaari sanoo.

  • Voit katsoa Huhtasaaren koko vaaligrillin artikkelin pääkuvana olevalta videolta.

Huhtasaari oli itse 12-vuotias, kun lama oli 1990-luvun alussa pahimmillaan. Henkilökohtaisia traumoja Huhtasaarella ei itsellään tuosta ajasta kuitenkaan ole.

– Muistan kyllä, että tuttavien perheissä kärsittiin lamasta, vaikka en itse ymmärtänyt, mistä oli kysymys. Nyt olen saanut niin paljon puheluita, laman uhrit ovat minulle soitelleet ja kertoneet tarinoitaan. Se on karmivaa kuunneltavaa. Siksi tämä pitää nyt selvittää.

Huhtasaari kertoi uudenvuodenpuheessaan, että hänen mielestään pahoittelut tai anteeksipyynnöt pankkikriisin uhreille ja heidän omaisilleen eivät nyt riitä.

– Kymmenillä tuhansilla yrittäjillä ja sadoilla tuhansilla velallisilla sekä heidän jälkeläisillään on oikeus saada korvaukset kärsimistään vääryyksistä. Luottamuksen palauttaminen presidentti-instituutioon oikeudenmukaisuuden vartijana on välttämätöntä, hän lausui.

– Yhdeksänkymmentäluvun pankkikriisi ja lama on ollut sotiemme jälkeen järkyttävin tapahtuma, joka horjutti kansalaisen luottamusta yhteiskunnan oikeudenmukaisuuteen, Huhtasaari sanoi uudenvuodenpuheessaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?