Huhtasaari olisi valmis luopumaan pohjoismaisesta passivapaudesta – ”En halua Ruotsista turvapaikanhakijoita tänne” - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Huhtasaari olisi valmis luopumaan pohjoismaisesta passivapaudesta – ”En halua Ruotsista turvapaikanhakijoita tänne”

Huhtasaaren mielestä Pohjoismaiden passivapaus voitaisiin jäädyttää ainakin väliaikaisesti.

4.1.2018 11:44

Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari olisi valmis luopumaan pohjoismaisesta passivapaudesta, jos Suomen ja Ruotsin vastaisen rajan yli alkaisi taas saapumaan maahan suuria määriä pakolaisia, kuten vuonna 2015 kävi.

– Ehkä se hetkeksi jäädytettäisiin, koska se on muutenkin nyt tällä hetkellä jäässä, Huhtasaari totesi.

Hän muistutti, että Pohjoismaista myös Tanskan ja Ruotsin välillä ovat rajatarkastukset tälläkin hetkellä voimassa.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas vieraili tänään torstaina Sanomatalolla IS:n vaaligrillissä.

  • Katso Laura Huhtasaaren koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.

Ruotsi ilmoitti lokakuussa aikovansa myös jatkaa rajatarkastuksia Tanskan vastaisella rajallaan vedoten turvallisuussyihin.

Rajatarkastukset aloitettiin EU:ssa vuonna 2015, kun unionin alueelle saapui Balkanin maiden kautta suuri määrä pakolaisia.

– En halua Ruotsista turvapaikanhakijoita tänne, joten joka tapauksessa meidän pitäisi pystyä se estämään. Jos sieltä tulee turvapaikanhakijoita, niin silloin me rajoitamme sitä samalla tavalla kuin Ruotsi rajoittaa Tanskasta, hän sanoi.

Pohjoismainen passivapauden nojalla maiden kansalaisilta ei vaadita passia tai poliisin myöntämää henkilökorttia Pohjoismaasta toiseen matkustettaessa.

Pohjoismaisen passivapauden lisäksi Huhtasaari on kertonut aiemmin syksyllä olevansa valmis lakkauttamaan myös EU:n vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen, jonka tarkoituksena on helpottaa liikkumista alueeseen kuuluvien maiden välillä.

Jo syyskuun puoluevaltuuston kokouksessa pitämässään linjapuheessa Huhtasaari haastoi nykyisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan kritisoimalla Schengeniä.

– Suomen ei tule hyväksyä pakollista taakanjakomekanismia maahanmuutossa. Schengen on aikansa elänyt. Schengen pitäisi lopettaa, Huhtasaari sanoi tuolloin.

Juttua täydennetty klo 12:00

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?