Presidentinvaalit 2018

Huhtasaari olisi valmis luopumaan pohjoismaisesta passivapaudesta – ”En halua Ruotsista turvapaikanhakijoita tänne”

Julkaistu:

Presidentinvaalit 2018
Huhtasaaren mielestä Pohjoismaiden passivapaus voitaisiin jäädyttää ainakin väliaikaisesti.
Perussuomalaisten presidenttiehdokas Laura Huhtasaari olisi valmis luopumaan pohjoismaisesta passivapaudesta, jos Suomen ja Ruotsin vastaisen rajan yli alkaisi taas saapumaan maahan suuria määriä pakolaisia, kuten vuonna 2015 kävi.

– Ehkä se hetkeksi jäädytettäisiin, koska se on muutenkin nyt tällä hetkellä jäässä, Huhtasaari totesi.

Hän muistutti, että Pohjoismaista myös Tanskan ja Ruotsin välillä ovat rajatarkastukset tälläkin hetkellä voimassa.

Perussuomalaisten presidenttiehdokas vieraili tänään torstaina Sanomatalolla IS:n vaaligrillissä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy
  • Katso Laura Huhtasaaren koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.
Ruotsi ilmoitti lokakuussa aikovansa myös jatkaa rajatarkastuksia Tanskan vastaisella rajallaan vedoten turvallisuussyihin.

Rajatarkastukset aloitettiin EU:ssa vuonna 2015, kun unionin alueelle saapui Balkanin maiden kautta suuri määrä pakolaisia.

– En halua Ruotsista turvapaikanhakijoita tänne, joten joka tapauksessa meidän pitäisi pystyä se estämään. Jos sieltä tulee turvapaikanhakijoita, niin silloin me rajoitamme sitä samalla tavalla kuin Ruotsi rajoittaa Tanskasta, hän sanoi.

Pohjoismainen passivapauden nojalla maiden kansalaisilta ei vaadita passia tai poliisin myöntämää henkilökorttia Pohjoismaasta toiseen matkustettaessa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pohjoismaisen passivapauden lisäksi Huhtasaari on kertonut aiemmin syksyllä olevansa valmis lakkauttamaan myös EU:n vapaan liikkuvuuden Schengen-alueen, jonka tarkoituksena on helpottaa liikkumista alueeseen kuuluvien maiden välillä.

Jo syyskuun puoluevaltuuston kokouksessa pitämässään linjapuheessa Huhtasaari haastoi nykyisen maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikan kritisoimalla Schengeniä.

– Suomen ei tule hyväksyä pakollista taakanjakomekanismia maahanmuutossa. Schengen on aikansa elänyt. Schengen pitäisi lopettaa, Huhtasaari sanoi tuolloin.

Juttua täydennetty klo 12:00

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt