Tuula Haatainen paljasti ISTV:n vaaligrillissä, minkä sortin sosialisti hän on: ”Paljon käytän sitä ajattelua itse”

Sdp:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen kertoo ISTV:n vaaligrillissä, millainen neuvottelija hän olisi maailman valtiojohtajien pöydissä.

29.12.2017 15:16

Vuoden 1982 presidentinvaaleissa Mauno Koivistolta kysyttiin, minkä sortin sosialisti hän oikein on. Koivisto kertoi tuolloin olevansa bernsteinilainen, eli tukevansa Eduard Bernsteinin ajatuksia.

”Päämäärä ei tarkoita minulle mitään, liike on minulle kaikki kaikessa”, Bernsteinilla oli tapana sanoa. Myös Koivisto pystyi allekirjoittamaan tämän ajatuksen.

Samaa ajatusta, ”tärkeintä on liike” lainasi myös istuva presidentti Sauli Niinistö omassa kampanjassaan.

Miltä Koiviston näkemys kuulostaa sdp:n presidenttiehdokas Tuula Haataisen mielestä?

– Koivisto on minun yksi suosikkipresidenttini.

Haatainen kertoi tänään perjantaina ISTV:n vaaligrillissä tulleensa alun perin mukaan politiikkaan juuri Koiviston ajattelun myötä.

– Ihailin hänen kykyään fundeerata. Bernsteinilainen ajattelu oli hänellä kyllä syvällä, hänhän oli sosiologi.

Haatainen avasi tänään perjantaina ISTV:ssä myös sitä, minkälainen sosialisti hän itse on.

”Valtiojohtajien pöydässä olisin sillanrakentaja”

Haatainen kertoo syventyneensä opinnoissaan Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa etenkin ranskalaisen sosiologin Pierre Bourdieun ajatuksiin.

– Hän lähtee liikkeelle siitä, että ihmisillä on erilaisia pääomia. Ei ole vain taloudellinen pääoma, joka määrittelee ihmisen aseman, vaan ihmisellä on sosiaalista ja koulutuksellista pääomaa. Voi olla myös poliittista pääomaa.

Bourdieun mukaan ihmisellä voi esimerkiksi olla heikko taloudellinen asema, mutta vahva koulutuksellinen ja sosiaalinen pääoma.

– Hän on varmasti vahvemmassa asemassa menemään eteenpäin kuin sellainen ihminen, jolta puuttuu nämä kaikki, Haatainen pohti perjantaina ISTV:n suorassa lähetyksessä.

– Siihen liittyy tämä bourdieulainen ajattelu, että se on monesta asiasta kiinni, ei vain yhdestä.

Bourdieun kautta Haatainen kertoi löytäneensä moniarvoisemman lähestymistavan myös eriarvoistumiskeskusteluun.

– Paljon käytän sitä ajattelua itse. Kannatan laajaa hyvinvointiyhteiskuntaa siitä syystä, että ihmisten elämän mahdollisuuksia pitää vahvistaa, jotta he selviytyvät itse eteenpäin ja voivat elättää itsensä ja perheensä.

Tuula Haatainen eduskunnassa helmikuussa.

Millainen ajattelija ja neuvottelukumppani Haatainen sitten olisi maailman valtiojohtajien pöydissä?

Haataisen itsensä mielestä eteenpäin katsova.

– Luottaisin itseeni ja Suomeen, mutta antaisin arvoa myös muille maille, ja niille ajatuksille, jotka yhdessä voisimme jakaa. Pyrkisin hakemaan yhteistä ymmärrystä, olisin sillanrakentaja, hän kertoo.

Haatainen toi studioon jouluenkelin

Haataista pyydettiin myös tuomaan ISTV:n lähetykseen mukanaan hänelle tärkeä esine. Se oli pieni jouluenkeli, jonka hänen oma lapsensa oli päiväkodissa tehnyt.

– Tämä on minulle erityisen rakas. Valkoiselle paperille piirretty pieni enkeli, jossa on pieni sininen silkkipaperisiipi.

  • Yllä olevalla videolla Tuula Haatainen esittelee lapsensa päiväkodissa tekemän enkelin.

Enkelin askartelusta on ehtinyt kulua jo yli 20 vuotta. Siitä huolimatta se löytää Haataisen mukaan tiensä perheen joulukuuseen joka vuosi.

– Ilman sitä ei joulua tule, se pitää huolella säilyttää, sillä se menee ryttyyn helposti.

– Nämä ovat sellaisia muistoja, joita ei kaupan hyllyltä uusia saa. Muovipalloja kyllä löytyy, Haatainen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?