Presidentinvaalit 2018

Kommentti: Hukkasiko Merja Kyllönen parhaan valttikorttinsa?

Julkaistu:

Merja Kyllönen on tunnettu sutkautuksistaan. Tv-tenteissä ne katosivat jonnekin. Se on sääli, sillä verbaaliakrobatiaa ne juuri kaipaavat, kirjoittaa Ilta-Sanomien politiikan uutistuottaja Hanna Vesala.
”Kun Venäjän karhua pistää persiisiin, se reagoi.” Vasemmistoliiton presidenttiehdokas Merja Kyllönen tuli reilu kuukausi sitten sisään vaalitentteihin huikealla verbaali­akrobatialla. Kyseinen lausunto kuultiin Ilta-Sanomien, Paasikivi-seuran, UKK-seuran ja Suomen YK-liiton presidenttipaneelissa. Mutta kuultiin siellä monia muitakin värikkäitä kielikuvia. Jo aiemmin elämään oli jäänyt Nato-jäsenyyttä vastustavan Kyllösen näkemys siitä, että Suomea ujutetaan sotilasliiton kainaloon ”salarakkaaksi”.

Tällä viikolla MTV:n ja Ylen ensimmäisissä tv-tenteissä Kyllösen sanaseppoilu oli hiipunut liki olemattomiin. Hän puhui hillitysti, huomiota herättävän rauhallisesti. Kotisohvalla ei voinut välttyä ajatukselta, että joku oli käynyt suitsimassa Kyllösen ulosantia.
  • Jutun otsikon alla olevalla videolla Kyllönen vastaa ”olennaisiin kysymyksiin” yhdellä sanalla.
Hyss, nyt ollaan presidentinvaaleissa. Niin tietenkin ollaan ja ne ovat vakava paikka. Sen saattoi aistia ensimmäisten tenttien jälkeen myös Laura Huhtasaaren (ps) olemuksesta. Sisintään ei kuitenkaan kannata kadottaa kaikkien sotapelien keskellä, vaikka aiheet ovatkin äärimmäisen vakavia.

Lavalla tavoitellaan tietenkin valtakunnan korkeinta virkaa ja paikkaa historiassa. Se jättää jälkensä. Missään ei kuitenkaan ole kirjoitettu, että ulko- ja turvallisuuspolitiikasta pitäisi puhua harmaatakin harmaammin.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Päinvastoin.

Nyt ehdokkailla on tuhannen taalan paikka paaluttaa suomalaisille, millaisilla vaihtoehtoisilla tavoilla ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa voitaisiin tehdä. Peruskuviosta ollaan usein piinaavan yksimielisiä, mutta painotuseroja kyllä löytyy. Ne vain pitää paketoida niin, että kansalaiset haukottelun sijasta heristävät korviaan kotisohvilla.

Kyllösellä olisi rohkeana sanankäyttäjänä tässä saumaa. Myös perjantaina ISTV:n vaaligrillissäkin nähtiin kuitenkin sanoja hitaasti ja harkiten tiputteleva Kyllönen. Samalla hän kiisti, että reippaamman puoleista sanojaa olisi käynyt konsultti ohjeistamassa.

– Ei ole käynyt. Ihan samanlaisia tässä ollaan kuin ennekin, Kyllönen vakuutti.


Samalla hän kertoi, ettei pohdi sutkautuksiaan etukäteen. Kyllösen vastauksesta voi lukea, ettei tenteissä ole juuri ollut sytykkeitä niiden synnylle.

– Ne sutkaukset tulevat, jos ovat tullakseen. Jos tilanne ja keskustelu on sellainen, että siinä syntyy aidosti vuoropuhelua, jossa ne toimivat. Ne eivät synny ulkosyntyisesti tai teknisesti tekemällä. Tulevat Merjan sisältä tai ovat tulematta. Allekirjoittaneen pärekorissa kaikki tapahtuu, Kyllönen kuvaili.

Sellaista vuoropuhelua, jossa sutkautuksia syntyy kuin liukuhihnalta ei siis ole vielä nähty. Kisaan vauhdittajaksi toivottu Paavo Väyrynenkin (valitsijayhdistys) on jumiutunut lähtötelineisiin. Taustalla kummittelee mitä ilmeisimmin istuvan presidentin Sauli Niinistön (valitsijayhdistys) verenseisauttavat kannatusluvut.
  • Katso alla olevalta videolta koko Kyllösen Vaaligrilli.

Rap-avauksesta pissavertaukseen

Ennen kuin puhutaan Kyllösen kannatusluvuista, otetaan pari esimerkkiä siitä, millaista tekstiä häneltä on aiemmin kampanjavarrella kuultu. Kyllönen harrastaa runojen kirjoittamista, mutta kampanjansa avajaisissa hän yllätti räppäämällä. Kipale päättyi sanoihin: ”Kuka kuulee toiveet äänettömät kainot, et ihminen ois muutakin kuin veneen peräpainot”.

Pisteeksi vielä pamautus puhujapönttöön nyrkillä.

Yksi Kyllösen kampanjan kantavista teemoista on suomalaisen yhteiskunnan eriarvoistuminen. Osattomuudesta kumpuavia nykyajan uhkia ei Kyllösen mukaan torjuta perinteisellä turvallisuuspolitiikalla. Tästä hän sivalsi ISTV:n vaaligrillissä perjantaina Niinistöä.

– Olisin puuttunut presidenttinä paljon vahvemmin keskustelutasolla yhdessä valtioneuvoston ja eduskunnan kanssa siihen, miten maa on jakautumassa kahtia: osa pärjää, osa tippuu kelkasta.


Eriarvoistuminen on vahvasti läsnä myös presidentin puheissa, mutta Kyllösen sanakäänteet ovat omaa luokkaansa suorasukaisuudessaan. Kyllösen mukaan Suomessa syleillään fasismia. Kampanjansa avatessaan hän kehotti koko poliittista järjestelmää katsomaan peiliin, koska ”annoimme perussuomalaisten määritellä mistä Suomessa, suomalaisuudessa, Suomen symboleissa ja meidän identiteetissämme on kyse”.

– Suomesta on viime aikoina tullut maa, jossa osa sylkee ”vääränväristen” päälle kadulla tai marssii kansallissosialistien riveissä, ja itseään sivistyneempänä pitävät vieressä vaativat rivissä maltillisuutta ja nyökyttelevät, että maassa maan tavalla.

Europarlamentaarikolla oli myös värikästä sanottavaa suomalaisten käpertymisestä sisäänpäin kinastelemaan keskenään.

– Voidaanhan sitäkin kokeilla, palautetaan passit, vedetään pipot silmille ja uskotaan, että maailman ongelmat ratkeavat ja pakolaisvirrat tyrehtyvät. Epäilen, että tämä ratkaisu lämmittää juuri saman aikaa kuin pissatessa housuun talvipakkasilla. Kyllönen sanoi Ylen uutisessa.

Kieltämättä kuvaava kielikuva.

Taisi myös jäädä monelle mieleen.

Presidentinvaalitentteihin juuri kyseinen kielikuva ei liene parasta materiaalia, mutta aina voi tuunata. Kyllösellä, kuten muillakin ehdokkailla, on sama pulma: miten erottua joukosta, kun Niinistö haastaminen on osoittautunut piinaavan vaikeaksi.
  • Kyllönen oli IS:n Timo Haapalan haastattelussa Presidentinvaalimessuilla Sanomatalossa. Katso alta video haastattelusta.

Tekeekö ”äkäinen emäntä” paluun?

Itsenäisyyspäivän jälkeen julkaistussa Alma Median kannatuskyselyssä Niinistö niitti 64 prosenttia, seuraavana tullut Pekka Haavisto 12 prosenttia, Laura Huhtasaari, Merja Kyllönen ja Matti Vanhanen jakoivat kolmospallin kolmen prosentin kannatuksella.

Vasemmistolaidalla Kyllösen kampanja pesi hiuksen hienosti Sdp:n Tuula Haataisen, joka ylsi kahteen prosenttiin.

Hilattavaa on siis kaikilla – ja paljon.

Kun Kyllöseltä kysyttiin ISTV:n tentissä, miten hän aikoo nostaa kannatustaan ennen tammikuun lopun vaalipäivää, kuului resepti näin:

– Olemalla oma itseni, tuomalla tärkeitä asioita, arvoja ja omia teemoja esille, käymällä vuoropuheluja, kiertämällä Suomea.

Edellä esitetyn valossa paino kannattaa pitää ensimmäisessä keinossa. Vasemmistoliiton, kuten muidenkin puolueiden kannattajista suuri joukko näyttäisi näissä vaaleissa viis veisaavan aatteesta ja kannattavan Niinistöä. Kyllönen selitti Niinistön suosiota omassa puolueessaan vakaudella maanantaina Ilta-Sanomien Presidentinvaalimessuilla.

– Meidän poliittisessa järjestelmässä sitä vakautta on edustanut viime vuodet presidentti. Hän ei ole hötkyillyt eikä huumaillut minnekään. Kyllä meillä myös sellaista pientä kuningaskulttia halutaan rakentaa, ja siihen Sauli on sopinut hyvin.

Kyllösellekin vaalit ovat tietenkin mahdollisuus nostaa omaa ja puolueen profiilia, arvoja ja ulko- ja turvallisuuspoliittisia näkemyksiä.

Ne menevät kuulijalle tämänviikkoista paremmin perille, jos Kyllönen palaa joululomalta vaalitentteihin sinä kainuulaisuudesta ammentavana “äkäisenä emäntänä”, joksi hän on itsekin itseään kutsunut.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt