Kommentti: Näin Paavo Väyrynen lasketteli luikuria ensimmäisessä presidentti­tentissään

Julkaistu:

Paavo Väyrynen tuo taatusti sähköä MTV:n tämän illan yhteiseen presidentinvaalitenttiin. Mutta maanantaina Ilta-Sanomien ensimmäisessä henkilötentissä Väyrynen päästeli luikuria Suomen euro-jäsenyyteen liittyen, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Todettakoon heti alkuun, että tämän kirjoittaja suhtautuu Paavo Väyrysen kokemukseen ja tietämykseen suurella kunnioituksella.

Väyrynen on taitava poliitikko, joka tosin on ajautunut pitkään uraansa nähden kummalliselle sivuraiteelle, joka on vienyt hänet viime vuosina jonnekin koomisuuden rajamaille.

Yhtä kaikki Väyrynen ilmestyi kuin ilmestyikin näihinkin presidentinvaaleihin omien kannattajakorttien varassa. Ja hyvä on, että ilmestyi. Susikaan ei jaksaisi seurata vaalikeskusteluita tammikuun loppuun ilman Väyrystä – siinä ja tässä, että Väyrysen kerallakaan. Mutta kyllä Paavo vielä tämän viikon pelastaa.

Mutta yksi varoitus ehdokkaille ja illan tentaattoreille: Väyrynen on kirjoittanut On totuuden aika -kirjoja, mutta kuten aina, Väyrysenkin totuus on suhteellinen. Väyrysen pitkä ura ja tarkka muisti ovat pelottava ase. Väyrynen tietää sen, ja siksi harva uskaltaa väitellä hänen kanssaan siitä, miten asiat oikeasti menivät.

Ilta-Sanomien tentti maanantaina oli hyvä esimerkki.

Tämän kirjoittaja vei keskustelun tuttuun teemaan, jota käsiteltiin Väyrysen kanssa jo viime presidentinvaaleissa: Olisiko Suomen siirtymisestä euroon pitänyt järjestää kansanäänestys?


Väyrysen mielestä kansanäänestys olisi pitänyt järjestää. Eikä hän asiassa väärässä olekaan. Vastuun siitä kantavat pitkälti tuolloinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) ja tuolloinen valtiovarainministeri Sauli Niinistö (kok), nykyinen istuva presidentti ja kansanliikkeen ylivoimaiselta vaikuttava ehdokas.
  • Koko tentin voit katsoa alla olevalta videolta.

Mikä olikaan euron kannatus?

Näin meni keskustelu maanantaina:

VÄYRYNEN: – Olisi pitänyt olla kansanäänestys. Ja jos (olisi ollut), ei olisi menty euroon, ja meillä olisi yhtä hyvä tilanne kuin Ruotsilla. Ruotsissa elintaso on noussut viimeisen kymmen vuoden ajan noin neljänneksellä. Meillä on vieläkin alempi elintaso kuin kymmenen vuotta sitten

TOIMITTAJA: – Mistä te voitte tietää taaksepäin, että ei olisi menty kansanäänestyksellä euroon?

VÄYRYNEN: – No sehän nyt oli itsestään selvää!

TOIMITTAJA: – Miten se voi olla, kun minäkin muistan ne ajat…

VÄYRYNEN: – Kaksi asiaa: Ensinnäkin mielipidemittauksissa silloin ylivoimainen enemmistö vastusti euroon siirtymistä ja Ruotsissa ja Tanskassa järjestettiin kansanäänestys ja molemmissa maissa euron liittyminen hylättiin.

Muuten hyvä, mutta Väyrynen puhuu luikuria.

Ei todellakaan ollut mitään ylivoimaista enemmistöä, joka vastusti euroon liittymistä.

Tilanne oli pikemminkin päinvastoin.

Esimerkiksi Helsingin Sanomien helmikuussa 1997 teettämä gallup kuvaa hyvin tilannetta, jossa euroon liityttiin. Näin STT referoi Suomen gallupin tutkimuksen:

– Suomalaiset ovat entistä valmiimpia hyväksymään siirtymisen EU-maiden yhteiseen rahaan. Suomen Gallupin helmikuun alussa tekemässä tutkimuksessa 45 prosenttia vastaajista kannatti eurorahaa. Vastaajista 42 prosenttia vastusti ja 13 prosenttia ei osannut sanoa kantaansa.

Euro-jäsenyyden kannattajien lukumäärä oli siis lisääntynyt koko ajan ja tilanne oli toinen kuin Väyrynen väittää.

Vielä alkusyksystä 1996 euron kannatus oli sen kaltainen kuin Väyrynen kuvaa: Euron kannatus oli huomattavasti pienempää kuin vastustus. Euroon liittyminen oli esillä tuolloin liki päivittäin, ja sitä myöten sen kannatus lisääntyi. Se oli sitä aikaa, kun Paavo Lipponen halusi Suomen kaikkiin EU:n ytimiin.

Nyt päätös on helppo leimata virheeksi. Jopa professori Sixten Korkman on kuvaillut liittymispäätöstä ”vakavaksi erehdykseksi”, mutta kansan tahdon vastaisena sitä ei voi pitää – siis jos gallupeihin uskoo.

Henki oli tuolloin se, että enemmistö olisi ehkä hyväksynyt rahaliiton kuten EU:nkin. Tanskan ja Ruotsin kansanäänestyksiin Väyrysen on turha vedota, sillä ne järjestettiin vasta Suomen päätöksen jälkeen. Tanskassa 2000 ja Ruotsissa 2003.

Ongelma-Kreikan ottamista euro-jäseneksi Väyrynen on muuten vastustanut jälkikäteen Suomessa, mutta EU-parlamentin jäsenenä hän äänesti Kreikan jäsenyyden puolesta toukokuussa 2000.

Mutta Pesälä muistaa oikein

Ja todettakoon nyt sekin, että kun ex-puhemies Mikko Pesälä (kesk) kertoo Väyrysen julistaneen 1980-luvulla itsensä ”Jumalan valituksi johtamaan Suomen kanssa”, kyseessä ei todellakaan ole ”sepite”, kuten Väyrynen nyt sanoo.

Kyseessä oli tuore aikalaistodiste, menemättä nyt enempää 1980-luvun tapahtumiin, vuoden 1994 hävittyihin vaaleihin, kassakaappisopimuksiin etc.

Paavo Väyrynen kertoo, ettei ole lukenut Pohjois-Suomen yhtä merkittävintä kirjailijaa Pentti Haanpäätä eikä siis Haanpään tarinaa Päntän äijästä, jonka veri veti yksiöisille jäille aivan samalla tavalla kuin Väyrysellä presidentinvaaleihin. Ehkä Väyrysen kannattaakin aloittaa Haanpään Iisakki Vähäpuheisesta, jonka tarinat sopivatkin poliitikolle paremmin: Iisakkikaan ei nimittäin koskaan valehtele, mutta väärin hän saattaa joskus muistaa…

Mutta seuratkaamme illan MTV:n tenttiä. Mielenkiintoista on kuulla, miten Sauli Niinistö toiseen kertaan (ja kertoja riittää tammikuun loppuun saakka, aihe sama) vastaa Väyrysen syytöksiin presidentin toimivaltuuksien ylittämisestä ja siitä, miten hän viime kesäkuussa Kultarannassa alkoi puuhata EU:n korkean edustajan Federica Mogherinin kanssa EU:sta sotilasliittoa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt