Paavo Väyrynen keräsi jättiyleisön ensimmäiseen tenttiinsä – löi heti tiskiin kovan väitteen Sauli Niinistön ajamasta linjasta

rac

Julkaistu:

Kannattajakorttinsa kerännyt presidenttiehdokas Paavo Väyrynen oli IS:n presidentinvaalimessuilla tentittävänä. Sanomatalon Mediatori oli ääriään myöten täynnä, kun Väyrynen astui lavalle.
Presidenttiehdokas Paavo Väyrynen sanoo presidentti Sauli Niinistön ajavan liittoutumispolitiikkaa.

Väyrynen oli vuoden 2018 presidentinvaaleissa nyt ensi kertaa vaalitentissä IS:n presidentinvaalimessuilla.

Väyrynen on kertonut olevansa presidentti Niinistön vastaehdokas ja vaihtoehto Niinistölle.

Niinistö taas on ihmetellyt, mikä hänen politiikassaan on muuttunut kesäkuun jälkeen. Väyrynen oli kesäkuuhun asti Niinistön jatkokauden kannattaja.

Väyrysen mukaan Niinistö ajaa Suomen liittoutumista sotilaallisesti EU:n kanssa.

– Jo yli vuosi sitten minulle alkoi syntyä vahva epäilys, että Sauli Niinistö ei pyrikään pitämään Suomea Paasikiven-linjalla. Hän pyrkii siihen, että Suomi sotilaallisesti liittoutuisi.

– Tästä tuli Kultaranta-keskustelujen yhteydessä lopullinen todistus – hänen kannanottonsa silloin. Ja hän neuvottelee (EU:n korkean edustajan) Federica Mogherinin kanssa Euroopan yhteisen puolustuksen muodostamisesta. Tämä osoittaa, että hän pyrkii muuttamaan EU:ta sotilasliitoksi, ja ylittää toimivaltuutensa, kun käy neuvottelija presidenttinä komission kanssa EU:n yhteisestä puolustuksesta, Väyrynen totesi linjaerostaan Niinistön kanssa.

Presidenttiehdokas Väyrynen sanoo, että Niinistö tavoittelee EU:n muuttamista sotilasliitoksi.

– Niinistö pyrkii siihen, että EU muutettaisiin sotilasliitoksi. Siitä tulisi sitten Naton eurooppalainen pilari. Tätä kautta Suomi sotilaallisesti liittoutuisi.

– Tämä on paljon pahempi ratkaisu kuin Suomen suora Nato-jäsenyys, koska EU muuttuessa sotilasliitoksi, sen kautta meille tulisi kovemman sotilaalliset velvoitteet kuin mitä Nato-jäsenyys asettaisi, Väyrynen sanoi.

Valtaosa EU-maista on Naton jäseniä. Aika harvat uskovat, että EU alkaisi rakentaa omaa sotilasliittoaan Naton rinnalle, koska se vaatisi laajaa yksimielisyyttä Natossa.

– Siihenhän Suomi pyrkii. Väenväkisin pyritään Lissabonin-sopimus tulkitsemaan niin, että jäsenmaalla on velvoite antaa muille jäsenmaille myös sotilaallista apua. Eli EU-mailla olisi keskinäinen puolustusvelvoite, Väyrynen näki.

– Sauli Niinistö ajaa liittoutumispolitiikkaa, Väyrynen summasi.

Väyrysen mielestä hän on 25 vuoden ajan ollut Niinistön kanssa eri puolilla.

– Olemme olleet Suomen politiikan päävaihtoehdot. Kun on kysymys Euroopan unionista, euroalueesta, ulko- ja turvallisuuspolitiikasta, suhtautumisesta liittoutumiseen, Väyrynen näki.

Presidenttiehdokas Väyrynen antoi Niinistölle pyyhkeitä myös kesän hallituskriisistä. Väyrysen mielestä Niinistö teki selväksi, että Jussi Halla-ahon (ps) johtamille perussuomalaisille ei ole enää tilaa hallituksessa.

– Hän myötävaikutti siihen, että perussuomalaiset potkittiin ulos hallituksesta. Hän antoi lausuntoja, joissa hän osoitti, että perussuomalaiset eivät uuden johdon alaisuudessa enää voi olla hallituskelpoinen puolue, Väyrynen totesi.


Väyrynen jätti tänään oikeusministeriöön 26 000 kannattajakorttia. Kansanliikkeen ehdokkaaksi pääseminen edellyttää 20 000 kannattajakorttia.

Oikeusministeriö tarkastaa vielä kannattajakortit.

IS:n tentissä Väyrynen moitti muutamaan otteeseen toimittaja Timo Haapalan kysymyksiä. Väyrysen mielestä jalasmökeistä ja muista menneistä puhuminen perustuu vääriin tietoihin, Väyrynen oikoi esitettyjä kysymyksiä ja toivoi siirtymistä päivän kysymyksiin.

Esimerkiksi ex-varapuhemies Mikko Pesälä (kesk) kertoi aikanaan, että Väyrynen on sanonut olevansa Jumalan valittu johtamaan Suomea.

– Mikko Pesälä on koko ikänsä katkera siitä, että hän ei päässyt ministeriksi, kun minä olin puolueen puheenjohtaja. Hän on sepittänyt tällaisen tarinan, jota toimittajat näköjään jauhavat vuosikymmeniä, kun ei ole parempaa kysyttävää, Väyrynen sanoi.

Kaikki kahdeksan presidenttiehdokasta ovat tänään IS:n presidentinvaalimessujen haastattelussa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt