Tuomiojalle napakka kysymys Suomesta ja Venäjästä – ”Sitä sanaa käyttävät vain Putin ja Paavo Väyrynen” - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Tuomiojalle napakka kysymys Suomesta ja Venäjästä – ”Sitä sanaa käyttävät vain Putin ja Paavo Väyrynen”

Julkaistu: 11.12.2017 15:18, Päivitetty 11.12.2017 16:48

Hannu Himanen ja Erkki Tuomioja keskustelivat Sanomatalon Mediatorilla Suomen ja Venäjän suhteista. Haastattelu oli osa IS:n Presidentinvaalimessujen ohjelmaa.

Ilta-Sanomien presidentinvaalimessuilla entinen ulkoministeri, kansanedustaja Erkki Tuomioja (sd) sai vastatakseen, onko Suomi puolueeton maa.

– En käyttäisi sitä sanaa. Sitä sanaa käyttävät vain presidentti Vladimir Putin ja Paavo Väyrynen, Tuomioja napautti.

Puolueettomuus-termiä on alkanut käyttää Venäjän presidentti Vladimir Putin. Kun Putin vieraili kesällä Suomessa, hän kertoi, miten hän arvostaa Suomen puolueettomuutta ja riippumattomuutta.

Tuomioja muistutti, ettei Suomi kuuluu sotilasliittoihin, mutta on EU:n jäsen.

Suomen entinen Moskovan-suurlähettiläs Hannu Himanen pitää Putinin kielenkäyttöä politiikkana. Putin käyttää kylmän sodan aikaista kieltä. Siihen kuuluvat sellaiset termit kuin puolueettomuus, ystävyys.

– Kesällä kuulimme sanan riippumaton ulkopolitikka. Sen tarkoituksena on hersytellä suomettumisen kaltaisia tuntemuksia ja iskeä kiilaa Suomen ja Ruotsin, ja Suomen ja EU:n välille.

Himanen lisäsi, että pitää olla valppaana, millaista kieltä käytetään.

Kansanedustaja Tuomioja ei näe Putinin kielenkäytössä ongelmaa. Venäjä tietää, että Suomi noudattaa riippumatonta politiikkaa. Venäjä tietää myös, että Suomi toimii EU:n jäsenenä eikä hakeudu eroon yhteisistä päätöksistä.

– Suomella on järkevä linja toiminnassaan. Sitä arvostetaan muuallakin, ei vain Venäjällä.

Himaselta ja Tuomiojalta kysyttiin mitä he antaisivat ohjeeksi Vladimir Putinille, jos olisivat hänen neuvonantajiaan. Miten Venäjän tulisi hoitaa Suomi-politiikkaa?

– Sanoisin, että sinulla presidentti Putin ei ole mitään ongelmia Suomen kanssa. Jatka niin, ettei niitä synnykään, Tuomioja vastasi.

Tuomioja muistutti, että Venäjän ja Suomen raja on maan rauhallisin. Muualla on ongelmia. Niistä osa on itse aiheutettuja.

Hannu Himanen neuvoisi Putinia kohtelemaan Suomea reilusti ja pehmeästi.

– Suomi on kiistatta Venäjän paras naapuri.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?