IS:n lukijat valitsivat: Kekkonen on Suomen paras presidentti!

Kekkonen, Kekkonen, Kekkonen...

11.12.2017 16:35

Ilta-Sanomat kysyi lähestyvien presidentinvaalien kunniaksi lukijoiden mielipidettä siitä, kuka on ollut paras presidentti Suomen historiassa. Kyselystä oli jätetty pois tasavallan presidentti Sauli Niinistö, sillä hänen virkakautensa on vielä kesken.

Nettikyselyssä annettiin ääniä noin 35 000 ja tulos oli selvää pässinlihaa. Urho Kekkonen (presidenttinä 1956–1982) sai noin 45 prosenttia äänistä. Vastaajat arvostivat muun muassa Kekkosen jämäkkyyttä, pitkää valtakautta sekä hiihtokuntoa.

Toiseksi eniten ääniä sai sota-ajan presidentti Risto Ryti (presidenttinä 1940–1944). Lukijat arvostivat etenkin hänen henkilökohtaista uhrautumistaan Suomen puolesta: Rytin ja Saksan ulkoministerin Joachim von Ribbentropin allekirjoittama sopimus kesäkuussa 1944 sitoi Suomen ja Saksan yhteen – ja Rytin eroaminen virasta samana kesänä sai maat erilleen. Sotasyyllisyysoikeudenkäynnissä Ryti sai vankeustuomion sodan jälkeen.

Kolmanneksi eniten ääniä annettiin Mauno Koivistolle (presidenttinä 1982–1994). Tämän vuoden toukokuussa kuollut Koivisto oli laajasti pidetty ja arvostettu presidentti, ja monet vastaajatkin muistelivat nimen omaan koko kansan presidenttiä. Koiviston sivistys ja suuntautuminen länteen saivat myös mainintoja.

Historian professori Henrik Meinander nimesi mielestään kolme Suomen historian tärkeintä presidenttiä. Meinanderille he ovat K.J. Ståhlberg, Risto Ryti ja Urho Kekkonen. Katso perustelut alla olevalta videolta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?