Kuvat: Suomalaiset poseeraavat presidenttien kanssa – katso valokuvakilpailun finalistikuvat - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Kuvat: Suomalaiset poseeraavat presidenttien kanssa – katso valokuvakilpailun finalistikuvat

Ilta-Sanomien järjestämään Minä ja presidentti -valokuvakilpailuun tuli kymmeniä kuvia. Nyt pääset äänestämään finalistikuvista suosikkisi.

11.12.2017 16:00

Pyysimme IS:n lukijoita lähettämään valokuvia, joissa he poseeraavat presidenttien kanssa. Määräaikaan mennessä kilpailuun tuli kymmeniä valokuvia. Valitsimme kuvista kymmenen finalistia, joista lukijat pääsevät äänestämään voittajan.

Finalistien valinnassa painotettiin kuvasta välittyvää tunnetta ja tunnelmaa – kuvan ei välttämättä pitänyt olla teknisesti tai valokuvauksellisesti täydellinen. Kuvista välittyi presidentti-instituution ja ajan muutos. Vanhemmissa kuvissa kanssakäyminen maan johtajan kanssa oli hyvin muodollista ja jopa jäykkää, sittemmin kohtaamiset ovat rentoutuneet.

Äänestys päättyy sunnuntaina 17.12. Voittajakuvan lähettänyt palkitaan kirjapalkinnolla.

1. Paasikivi ja pikku tyttö.

Kilpailun vanhin kuva on otettu 16. syyskuuta 1951 Turussa. Kuvassa 9-vuotias Marianne Bogel (nyk. Laine) ojentaa kukkia presidentti J.K. Paasikivelle. Laineen mukaan presidenttipari oli vierailulla arkkipiispan luona Turussa. Marianne asui perheineen arkkipiispan taloa vastapäätä.

Edellisenä päivänä Mariannen veli oli täyttänyt 21 vuotta, minkä vuoksi kotona oli paljon kukkia. Veli ehdotti, että Marianne kävisi ojentamassa kukkia presidentti Paasikivelle. Marianne Laine kertoo muistavansa edelleen Alli Paasikiven sanat, kun hän lähestyi presidenttiä: ”Juho, pikku tyttö, pikku tyttö”, Alli Paasikivi hoki. Veli ikuisti kohtaamisen filmille. Se oli jännittävä hetki pikku tytölle, Marianne Laine kirjoittaa.

2. Kansallispuvussa Kekkosta tapaamaan.

7-vuotias Christa Sirén tapasi presidentti Urho Kekkosen 1970, kun presidentti vieraili Washington D.C:ssä. Christa asui tuolloin suurlähettilään residenssissä, sillä hänen isoäitinsä oli suurlähettiläs Olavi Munkin puoliso Eila Munkki.

Kekkosen vierailua varten varustauduttiin kunnolla. Christan äiti lähetti Suomesta kansallispuvun tyttärelleen. Christa Sirén muistelee, että tapaaminen jännitti jonkin verran. Hänen mieleensä kuitenkin jäi, että Kekkonen tervehti oikein kunnolla – todella huomioi, vaikka Christa olikin vasta lapsi.

3. Kaksi kumarrusta.

Syksyllä 1957 Kekkonen kävi avaamassa nuoruutensa maisemissa Kajaanin uuden harjoituskoulun. Kuvan lähettänyt Tuula Nousiainen (nyk. Pukki) seisoo äitinsä ompelemassa mekossa ja seuraa, kuinka koulutoveri kättelee presidenttiä ja kumartaa syvään.

Tuula Pukki kertoo, että ennen presidentin vierailua oppilaat opettelivat monta päivää kumartamaan ja niiaamaan oikein. Pukki ei enää muista, mitä presidentti heille sanoi, sillä nuorta tyttöä jännitti niin paljon.

4. Pilkillä Kekkosen kanssa.

Alkuvuonna 1980 Urho Kekkonen vieraili Äänekoskella. 6-vuotias Jarkko Manninen pääsi yhteiskuvaan presidentin kanssa. Jarkko Mannisen mukaan Kekkonen oli tuttu vieras kalalammilla, joita Jarkon isä hoiti.

Talvella kalastettiin pilkkien, kesällä virvelöiden. Jarkko muistelee, että presidentti innostui välillä kalastamaan suunniteltua pidempään, minkä vuoksi seuraavia tapaamisia piti pikavauhtia siirtää. Pienestä Jarkosta oli jännittävää, kun ympärillä hääri turvamiehiä, ja presidentti oli tärkeä henkilö kaikkien mielestä.

Kekkonen jutusteli kaikenlaista Jarkon ja Jarkon pikkusiskon kanssa. Hän tuntui minusta ehkä hieman omalta papaltani, joka myös oli jo lähes kalju ja hieman samannäköinen, Jarkko muistelee. Jarkko ei suostu kuitenkaan paljastamaan, kumpi sai enemmän kalaa: hän vai Kekkonen.

5. Koivisto kahvilla.

Presidentti Mauno Koivisto vieraili rouva Tellervo Koiviston kanssa Kyyhkylän kartanossa Mikkelissä 1988. Kuvan lähettänyt Maija Salo työskenteli tuolloin kartanossa toimineen Kyyhkylän invalidi- ja sairaskodin johtajana. Salo vastasi vierailun ohjelmasta, tarjoiluista ja esitteli tietysti laitoksen toimintaa presidenttiparille.

Kun itsenäisyyspäivä lähestyi, Mikkelissä odotettiin kutsua Linnan juhliin. Invalidi- ja sairaskotia oltiin yhdistämässä Sotainvalidien Veljesliiton kuntoutussairaalan kanssa. Kutsu Linnan juhliin tuli, mutta se meni sairaalan puolelle lääkärille.

6. Lentopalloa Koiviston kanssa.

Sofi Borgmästars-Saka pääsi presidentti Mauno Koiviston kanssa yhteiskuvaan lentopallokentällä Ahvenanmaalla vuonna 1991. Sofi kertoo, että he löivät myös pari lyöntiä presidentin kanssa.

7. Ahtisaari tankkaamassa.

Kuvan ottanut salolainen Kari Kivistö oli tankkaamassa 8-vuotiaan poikansa Ronin kanssa Lohjan ABC:llä huhtikuussa 2011, kun presidentti Martti Ahtisaari osui samalle huoltoasemalle.

Ahtisaarella oli ongelmia maksukorttinsa kanssa, joten hän pyysi apua Kivistöltä. Kivistö kertoo sanoneensa, että katsotaan, onko minun kortillani enemmän katetta. Ahtisaari hymähti. Kivistön kortti toimi, minkä jälkeen myös Ahtisaaren kortti alkoi toimia.

Tankkaamisen jälkeen Kivistö kysyi, saisiko hän ottaa valokuvan Ronista ja presidentistä. Roni ei kuvanottohetkellä tainnut tietää, kenen kanssa hän poseeraa, mutta sittemmin sekin asia on valjennut.

8. Halonen ja kynnet.

Kelly Ann-Margaret pääsi tekemään tuttavuutta presidentti Tarja Halosen kanssa Sdp:n tilaisuudessa Tampereella kesällä 2013.

Kuvan lähettänyt Jouko Koski kertoo, että hänen poikaansa ujostutti, mutta tytär ei ollut kohtaamisesta moksiskaan, vaan jutteli pitkän aikaa Halosen kanssa. Isän mukaan Halonen halusi muun muassa tietää, kuka tytön kynnet on lakannut.

9. Kohtaaminen kodassa.

Veikko Lappalainen oli vaeltamassa vaaran huipulle vaimonsa Nina Hintsalan kanssa Ivalossa viime elokuussa, kun he päättivät pitää tauon kodassa. Veikko sanoi vaimolleen, että jos kodassa on muita ihmisiä, he voivat tehdä tulet kauemmas kodasta.

Kun selvisi, että kodassa on presidenttipari, Lappalainen ja Hintsala päättivät mennä tekemään tuttavuutta. Lappalainen kertoo, että he juttelivat tovin presidentti Tarja Halosen ja Pentti Arajärven kanssa. Lopulta pariskunta pääsi myös yhteiskuvaan Halosen kanssa.

10. Raitapaidat Naantalissa.

15-vuotias Oona Kivistö oli elokuussa 2016 viettämässä perheensä kanssa lomaa Naantalissa. Illalla perhe lähti ulos syömään ja keskusteli siitä, miten hauskaa olisi, jos he näkisivät presidenttiparin – Naantalissa kun oltiin.

Hetken päästä Oona näki, kuinka presidentti Sauli Niinistö oli iltakävelyllä Lennu-koiransa kanssa. Pizzat jäivät pöydälle, kun tytöt lähtivät kysymään, suostuisiko presidentti yhteiskuvaan.

Kuvassa Niinistön ja Lennun kanssa poseeraa Oona Kivistö, kuvan on ottanut hänen siskonsa Roosa. Vasta jälkeenpäin perhe huomasi, että Oona ja presidentti olivat valinneet hyvin yhtenäiset asut.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?