Ylen kysely: Niinistö yhä ylivoimaisempi presidenttikisassa – suosituin myös vihreiden keskuudessa

Istuva presidentti, kansanliikkeen ehdokas Sauli Niinistö on kasvattanut kannatustaan entisestään, käy ilmi Ylen kannatuskyselystä.

Ylen kyselyn mukaan Sauli Niinistö saisi nyt presidentinvaalien 1. kierroksen äänistä peräti 80 prosenttia.

Ylen kyselyn mukaan hän saisi nyt presidentinvaalien 1. kierroksen äänistä peräti 80 prosenttia. Niinistö on nyt suosituin presidenttiehdokas myös vihreiden keskuudessa.

Niinistö on kasvattanut kannatustaan neljä prosenttiyksikköä sitten lokakuun. Hän on suosituin presidenttiehdokas myös vihreiden keskuudessa.

Vihreistä vastaajista 54 prosenttia äänestäisi Niinistöä, 40 prosenttia vihreiden omaa ehdokasta Pekka Haavistoa. Lokakuussa Haavisto oli yhä omiensa suosikki 51 prosentilla ja Niinistön olisi valinnut 46 prosenttia vihreistä.

Haavisto on kyselyn toiseksi suosituin ehdokas. Hänen kannatuksensa on pudonnut lokakuun 14 prosentista 10 prosenttiin.

Muiden ehdokkaiden kannatus vaihtelee 1–4 prosentin välillä.

Perussuomalaiset ovat puolueista ainoa, jonka kannattajat pitävät omaa ehdokastaan Laura Huhtasaarta Niinistöä parempana vaihtoehtona presidentiksi.

Kannatuksen odotettiin taittuvan, mutta toisin kävi

Presidentinvaalien ensimmäiseen kierrokseen on kaksi kuukautta. Istuvan presidentin kannatuksen on oletettu Ylen mukaan edellisvaalien tapaan lähtevän näihin aikoihin laskuun, mutta Niinistön suosio on päinvastoin vankistunut.

Tutkijatohtori Johanna Vuorelma Helsingin yliopistosta sanoo Ylelle marraskuun kannatuslukujen olevan täysin historiallisia.

– On kyllä poikkeuksellinen tilanne. Esimerkiksi demarit on aina ollut hyvin vahva presidenttipuolue ja nyt puhutaan kahden prosentin kannatuksesta. Ja kyllä yleensä keskustan ehdokkaalle on tullut sellainen yli puoli miljoonaa ääntä. Missä ne tällä hetkellä ovat? Niinistön takana varmasti. Mutta en tiedä, mitä heillä olisi tehtävissä tässä tilanteessa, Vuorelma sanoo.

Taloustutkimus haastatteli Ylen kyselyyn yli 1400 suomalaista. Virhemarginaali on 1,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?