Presidentinvaalit 2018

Kommentti: Presidentinvaalien tentti­tulva alkaa muistuttaa Maajussille morsian -kiertuetta – tästäkö apu ähkyyn?

Julkaistu:

politiikka
Jo etukäteen itsestään selvät presidentinvaalit on taputeltu kahden kuukauden kuluttua. Ehdokkaiden yhteistenttejä on liikaa, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.
Yhteisiä ehdokastenttejä on tähän saakka ollut kolme ja ainakin yhdeksän on jäljellä.

Yhdysvalloissa presidentti valittiin kolmen tentin perusteella, letkautti presidentti Sauli Niinistö maanantaina Maanpuolustuskurssiyhdistyksen tilaisuudessa. Se oli järjestyksessä kolmas ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan keskittynyt tentti kuukauden sisällä. Vastaavaa tenttiähkyä saa muista maista hakea, mutta ei löydy.

Jo nyt on fiilis, että kaikki on kuultu. Niinistöä haukuttiin jo kesällä siitä, että hän tulee tentteihin liian myöhään. Turha syytös.

Ehdokkaat valuvat kiihtyvällä tahdilla yhteistilaisuuksiin kuin jotkut Maajussille morsian -sarjan (tai mitä niitä on?) kiintotähdet. Joukko tuo mieleen buddhalaista rukousmyllyä pyörittävän munkkiparven.


Jos joku odottaa, että televisiopuolen suorat studiotentit tuovat jotakin uutta mukanaan, saavat pettyä. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka, joka on presidentin päätyösarka, on käsitelty läpikotaisin jo moneen kertaan. Linjat ovat selvillä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kannattaako katsojia vaivata Lissabonin sopimuksen avunantovelvoitteen yksityiskohdilla tammikuun loppuun saakka, uudestaan ja uudestaan?

Kun Vihreiden Pekka Haavisto sai eilen sanottua lopullisesti EI Nato-kansanäänestyksellekin, tärkeimmät on kuultu. Siitä huolimatta tulevissakin tenteissä kelataan presidenttiehdokkaiden turvallispoliittiset kannat uudestaan ja uudestaan, koska jokainen tentin järjestäjä luulee, että juuri heidän tenttinsä on se ensimmäinen – ja ellei presidentin tärkeintä tehtävää siinä käsitellä, siitähän vasta huuto syntyy.

Eivät ehdokkaat pompahda enää nykymaailmassa Pasilan tv-studioissa ikään kuin uuteen maailmaan, uusina keksintöinä. Erityisesti Ylessä on vallalla historiallinen harha, että vain heidän tenttinsä ovat niitä oikeita tenttejä. Sori Yle, mutta tulette pahasti myöhässä jo nyt.

Kaikkien jo käytyjen tenttien anti on sitä paitsi näkynyt jo sekä suorina nettilähetyksinä että myös tiivistettynä kaikissa uutislähetyksissä ja lehdissä. Suomesta ei enää taatusti löydy kansalaista, joka haluaa kuulla kaiken alusta.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jokunen vuosi takaperin Yle eli vielä nykyistä pahemmin oman napansa ympärillä, kun valtion mediatalo koki, että valtiolliset vaalit ovat vain Ylen oma ohjelmaprojekti. Yleen kyllästyneinä suuret puolueet päättivät siirtää esimerkiksi vaalivalvojaiset pois Ylen Isosta pajasta.


Inflaatio uhkaa

Tenttiähky ei vaivaa vain presidentinvaaleja, vaan sama ilmiö on edessä taas eduskuntavaalien myötä puolentoista vuoden kuluttua.

Myös niihin liittyviä puheenjohtajatenttejä on liikaa.

Kummissakin vaaleissa kaikki merkittävät mediat pyrkivät saamaan omat tenttinsä. Samalle apajalle tunkee lisäksi erilukuinen joukko kaiken maailman kansalaisjärjestöjä.

Kun ehdokkaat eivät uskalla tenteistä kieltäytyäkään, sumppu on valmis ja lopputuloksena nähdään tenttien inflaatio, jossa puhuvat päät pajattavat samoja asioista päivästä, esiintymislavasta ja studiosta toiseen muistamatta enää seuraavana päivinä edes omia puheitaan.

Mutta mikä neuvoksi?

Yhteistyö.

Sekä median että kansalaisjärjestöjen kannattaisi istua yhdessä ehdokkaiden kampanjatoimistojen kanssa hetken aikaa päät vastakkain ja miettiä, onko nykytilanteessa mitään järkeä.

Vähempi on parempi. Jos vaalien alla järjestettäisiin esimerkiksi vain kolme ehdokkaiden yhteistenttiä, se riittäisi aivan hyvin – ja jännitys oli katossa. Se palvelisi äänestäjiä ja katsojia – ja myös mediaa itseään. Kansalaisjärjestöt voitaisiin kytkeä myös järjestäjätahoiksi, jos niillä on siihen halua.

 

Jos vaalien alla järjestettäisiin esimerkiksi vain kolme ehdokkaiden yhteistenttiä, se riittäisi aivan hyvin.

Tästä ei ole mitään tullut, tuskinpa tulee jatkossakaan. Mutta viisautta se olisi – nimenomaan äänestäjäparkoja ajatellen.

Sama koskee muuten vaalikoneita.

Mitä vielä luvassa?

Mutta vielä näitä riittää ennen kuin ollaan tammikuun 28. päivän illassa ja Niinistö on valittu jatkokaudelle.

Ehdokkaiden naamat tulevat taatusti tutuiksi. Osa odottaa vielä Paavo Väyrystä, mutta ei Väyrysenkään ilmestyminen tilannetta muuta, jos hän saa kannattajakorttinsa kasaan. Paikalle pullahtaa sama kaikessa oikeassa ollut ja oleva Väyrynen, joka on jankannut tenteissä vuodesta 1988 saakka, eikä ole kertaakaan päässyt edes loppusuoralle. Syy tähän on tietysti mediapeli kaikissa käydyissä vaaleissa.

Sekin on jo nähty, että Perussuomalaisten Laura Huhtasaari osaa käyttäytyä sisätiloissa, vaikka hiukan hulluja puhuukin.

MTV vie ehdokkaat seuraavaksi Kallion kirkkoon. Hyvä idea (arvotentin?) paikaksi näin kansalaissodan 100-vuotismerkkivuoden alla. Ehkä urkujen säestyksellä ehdokkailta voisi kolehtihaaviin pyytää myös äänestyslaput siitä, saako kirkoissa veisata enää Herraa hyvää kiittäkää vai pitääkö taipua muotoon Häntä hyvää kiittäkää

Ja tehdään tenttejä täällä Sanomatalossakin.

Ilta-Sanomien suursatsaus nähdään maanantaina 11. joulukuuta koko päivän tapahtumana. Silloin kaikki ehdokkaat on kutsuttu Sanomatalon alakertaan kampanjatiimeineen ja ehdokkaita haastatellaan vuoron perään – mutta siis erikseen – muustakin kuin turvallisuuspolitiikasta.

Ilta-Sanomien tilaisuuskaan ei vaalien lopputulosta muuta, mutta mielenkiintoinen se saattaa hyvinkin olla. Ja vaaliviikon viimeisen tentin Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat tekevät – niin, yhteistyössä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt