Presidentinvaalit 2018

Huhtasaari tenttasi muita ehdokkaita rajojen sulkemisesta turvapaikanhakijoilta – Niinistö kuittasi: ”Liikkumisvapaus olisi saman tien huuhdeltu alas”

Julkaistu:

Tuula Haatainen ei jaksa uskoa Huhtasaaren esittämään skenaarioon, jonka mukaan Venäjä päästäisi Suomeen itärajan yli ”satoja tuhansia ja lopulta miljoonia ihmisiä”.
Laura Huhtasaari (ps) piti tänään järjestetyssä Maanpuolustuskurssiyhdistyksen järjestämässä presidentinvaalitentissä esillä erityisesti yhtä teemaa: turvapaikanhakijat ja Suomen rajavalvontaa.

Tentti eteni mallilla, jonka mukaan jokainen ehdokas sai vuorollaan pitää muutaman minuutin puheen hänelle annetusta aiheesta. Tämän jälkeen muut ehdokkaat esittivät puheen pitäjälle omia kysymyksiään puheeseen liittyen.

Tuula Haataisen (sd) tuli ottaa kantaa siihen, millaisessa kansainvälisessä tilanteessa ja mitä apua Suomi voisi pyytää hänen johdollaan?

Huhtasaari kysyi Haataiselta, pyytäisikö hän apua, minkälaista apua ja uskooko hän, että EU tällaista apua antaisi, jos Suomen itäraja yhtäkkiä ruuhkautuisi Venäjältä saapuvista turvapaikanhakijoista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Venäjä aukaisi jo vähän rajaa ja meille tuli sieltä vähän väkeä. Meidän suhteemme näkyvät siinä rajalla. Me olemme onnistuneet pitämään erityisen hyvät välit ja se on rauhallinen raja. Mutta mitäs sitten, jos tilanteet muuttuisi ja Venäjä kokisi, että tästä rajasta on tullut vihamielinen raja, Huhtasaari sanoi.

– Venäjällä on miljoonia paperittomia ja se päästäisi sieltä tänne tulemaan ihan vaikka satoja tuhansia ja lopulta miljoonia ihmisiä.

Haatainen vastasi Huhtasaarelle, ettei usko skenaarioon, jonka mukaan itärajan yli alkaisi yhtäkkiä saapua Suomeen suurempia ihmisjoukkoja.

– Jos puhuit turvapaikanhakijoista niin näen, että me kannamme ensisijaista vastuusta, mutta että EU:ssa täytyy tätä vastuuta yhdessä myös jakaa ja kantaa, Haatainen sanoi.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Sauli Niinistöltä Huhtasaari kysyi, olisiko Niinistön mielestä Ruotsin vastainen länsiraja pitänyt sulkea vuonna 2015, kun turvapaikkakriisi oli kovimmillaan ja pakolaisia saapui Suomeen Ruotsin kautta.

Niinistö pohti ensin, mitä käytännön hyötyä rajan sulkemisesta olisi ollut, vastaamatta kuitenkaan omaan kysymykseensä.

– Käytännön ongelma olisi kyllä ainakin se, että jokainen ylittäjä olisi jouduttu tarkastamaan. Pohjoismainen liikkumisvapaus olisi saman tien huuhdeltu alas, Niinistö vastasi.

– Kun kansainväliset sopimukset lähtevät liikkeelle siitä, että rajalle tuleva henkilö joka ilmoittaa haluavansa turvapaikkaa, on otettava tutkintaan. Sellainen oikeus ihmisellä on. Vaikka raja olisi kiinni, niin samat ihmiset sieltä olisivat läpi tulleet, Niinistö sanoi.

Itärajan suhteen tilanne on hänen mukaansa täysin sama.

– Paitsi että tällä hetkellä ei ole turvapaikanpyytäjiä, sillä he eivät pääse Venäjältä sen pidemmälle, siis Suomen rajalle asti, Niinistö sanoi.