Presidentti Niinistö puolusti puolustusministeri Niinistöä suursotaharjoituksesta – ”Ei tässä kovin suuria vahinkoja ole tullut” - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Presidentti Niinistö puolusti puolustusministeri Niinistöä suursotaharjoituksesta – ”Ei tässä kovin suuria vahinkoja ole tullut”

Julkaistu: 13.11.2017 18:00

Presidenttiehdokkaat ottavat mittaa toisistaan toisessa vaalitentissään.

Suursotaharjoitus puhutti presidenttiehdokkaita ISTV:n välittämässä vaalipaneelissa.

Presidenttiehdokkaat kritisoivat puolustusministeri Jussi Niinistöä (ps), joka viime viikolla kutsui Yhdysvallat Suomeen suursotaharjoitukseen vuonna 2020 Yhdysvaltain puolustusministerin Suomen-vierailun yhteydessä.

Puolustusministeri Niinistö sai kritiikkiä siitä, että hän ei ollut keskustellut kutsusta kenenkään kanssa ja kutsu tuli yllätyksenä muille suomalaisille.

– Luulin, että se oli vitsi, ja että nimetään harjoitus puolustusministerin nimellä, presidenttiehdokas Pekka Haavisto (vihr) sanoi.

– Tilanne on kuin appivanhemmat lähettävät hääkutsut, vaikka kosintaa ei ole suoritettu, presidenttiehdokas Tuula Haatainen (sd) totesi.

– Viime viikolla Iso-Britanniassa ministeri teki päätöksen ilmoittamatta pääministeri Therera Maylle, ministeri sai lähteä, presidenttiehdokas Nils Torvalds (r) kommentoi.

Presidenttiehdokas ja istuva presidentti Sauli Niinistö oli joukon ainoa, joka myös puolusteli puolustusministeri Niinistöä.

– Nyt täällä on halukkuutta syyllistää puolustusministeriä, joka ei ole paikalla puolustamassa itseään.

Niinistö kertoi, että hän ei tiennyt suursotaharjoituksen valmistelusta.

– En valmistelusta tiennyt. Sitä ei tiennyt muutkaan, koska valmistelua ei ole tehty.

– Nyt puolustusministeri tuli reippaammin esille. Ei tässä kovin suuria vahinkoja ole tullut, Niinistö totesi.

Niinistö muistutti, että sotaharjoitusta oli julkisuudessa pohdiskellut Ilkka Kanerva (kok) jo syyskuussa ja poliitikoilla on oikeus tehdä avauksiaan.

Haaviston, Haataisen, Torvaldsin ja Niinistön lisäksi vaalitenttiin osallistuvat myös Merja Kyllönen (vas) ja Laura Huhtasaari (ps). Matti Vanhanen (kesk) ei tenttiin osallistu, koska hän on sairaalassa hoidettavana sydämen rytmihäiriöiden vuoksi.

Helsingin yliopiston juhlasalissa pidettävän tentin ovat järjestäneet Paasikivi-seura. UKK-seura ja Suomen YK-liitto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?