Turvallisuuskomitean Venäjä-raportti sai presidenttiehdokkailta tylyn vastaanoton: ”On sen tason salamurhajuttuja...”

Presidenttiehdokkaat toivoivat turhasta pelottelusta luopumista: ”Pääkaupunkiseudun vesi voidaan myrkyttää ja kaikkea muuta voi tapahtua”

31.10.2017 6:22

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi tänään kovin sanoin presidenttikisan ensimmäisessä vaalitentissä puolustusministeriön yhteydessä toimivan turvallisuuskomitean asiantuntijaverkoston arviota siitä, miten ulkopuolinen taho voisi mahdollisesti vaikuttaa Suomen presidentinvaaleihin.

Niinistön mukaan raportilla tehtiin karhun palvelus suomalaisille.

– Minusta tuntuu, että me saatiin tänään hyvä esimerkki siitä, kun trollausta ehkäisevän komitean asiantuntijaporukka antoi omia mielipiteitään. Siitä se trollaus lähti varmaan ihan omasta takaa liikkeelle, jos ihan rehellisiä ollaan, Niinistö sanoi.

  • Katso otsikon alla olevalta videolta koko vaaliväittely!

Kritiikkiä herättäneessä raportissaan turvallisuuskomitean perustama asiantuntijaverkosto on laatinut arvion, joissa tarkastellaan mahdollisia ulkomaisia vaikuttamistapoja ensi vuoden Suomen presidentinvaaleihin.

Verkoston asiantuntijoiden arvion mukaan vaaleihin saatettaisiin pyrkiä vaikuttamaan jopa salamurhalla. Muita raportissa mainittuja keinoja ovat mediaoperaatiot ja tietomurrot. Etenkin Venäjän rooli nousi esiin analyysissä.

– On sen tason salamurhajuttuja, että jos sellaista kylvetään, niin ei sitä ihan vakavalla mielellä, kyllä siinä jokin taka-ajatus täytyy olla, Niinistö sanoi.

Pekka Haaviston (vihr) mielestä raportissa oli paljon naiiveja kohtia.

– Muiden tällaisten uhkien pyörittäminen, jota turvallisuuskomitea teki, vaikeuttaa vielä kaikkea keskustelua.

– Pääkaupunkiseudun vesi voidaan myrkyttää ja kaikkea muuta voi tapahtua. Mutta kaikkien tällaisten spekulaatioiden tuominen poliittisen päätöksenteon tilanteeseen ja presidentinvaalien ympärille on minusta kyllä vastuutonta, Haavisto tylytti.

Haavisto kuitenkin muistutti, että valitettavasti komiteankin esiin tuomat aiheet tulee ottaa huomioon.

Presidenttiehdokkat Nils Torvalds, Tuula Haatainen, Matti Vanhanen, Sauli Niinistö, Pekka Haavisto ja Laura Huhtasaari EVA:n Presidenttifoorumissa maanantaina 30. lokakuuta.

Tiedon vastaanottajan kriittisyys tärkeintä

Tuula Haatainen (sd) muistutti, että teknologian kehittymisen myötä pitää varautua myös siihen, että suomalaisiin saatetaan yrittää vaikuttaa myös ulkopuolelta.

Hysteriaa ei hänen mukaansa kuitenkaan pidä luoda. Haataisen mukaan syntyy helposti tilanne, jossa ihmiset alkavat todella pelätä.

Sekä Matti Vanhanen (kesk), Niinistö, Haavisto että Haatainen alleviivasivat myös tiedon vastaanottajan kriittisyyden merkitystä.

– Olen monta kertaa sanonut, että jokainen suomalainen on maanpuolustaja. Silloin kyky ottaa vastaan ja käsitellä informaatiota on äärettömän tärkeä. Valitettavasti me näemme sosiaalisessa mediassa aika vauhtia välillä, kun joku jotain päähänsä saa, niin siellä sitten innostutaan, Niinistö sanoi.

Niinistö kuitenkin uskoi suomalaisten kykyyn suodattaa oikea tieto väärästä.

– Kun tulee kysymys vakavammista kysymyksistä, niin kyllä sieltä löytyy se henkinen selkäranka vastustaa kaikkea sitä, mikä ei ollenkaan pidä paikkaansa, hän sanoi.

Vanhasen mukaan meillä on esimerkkejä ja todisteita myös siitä, että trollausta valtion rajojen ulkopuoleltakin on tapahtunut viimeisten vuosien aikana.

– Ylivoimaisesti paras vastaus tähän on kansalaisten oma sivistys. Medialukutaito paranee ja osataan lukea rivien välissä olevat vihjeet oikein ja kansan sivistys ja avoin keskustelu näistä teemoista on paras ase siihen, Vanhanen sanoi.

IS julkaisi koosteen turvallisuuskomitean asiantuntijaverkoston raportista sanasta sanaan.

Juttua täsmennetty 1.11. klo 16.17: Uhka-arviot ovat asiantuntijoiden, eivät Turvallisuuskomitean jäsenten arvioita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?