Haavisto: Länsi suhtautuu Venäjään paapovasti –”Puhuu kuin holtittomaksi heittäytyneelle pikkulapselle” - Presidentinvaalit 2018 - Ilta-Sanomat

Haavisto: Länsi suhtautuu Venäjään paapovasti –”Puhuu kuin holtittomaksi heittäytyneelle pikkulapselle”

Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto kertoo uutuuskirjassaan näkevänsä ilmassa jopa kylmän sodan tunnusmerkkejä.

26.10.2017 18:55

Venäjän ja lännen välinen tilanne on tänä päivänä haasteellisempi kuin koskaan, kirjoittaa Vihreiden presidenttiehdokas Pekka Haavisto tänään julkaistussa kirjassaan Lipunnosto ja räätälin viisaus (Kirjapaja).

Kyse ei ole hänen mukaansa vain Ukrainan kriisin aikaansaamista jännitteistä, vaan idän ja lännen erilaisista narratiiveista, suurista kertomuksista.

– Elämme aikaa, jolloin lännen ja Venäjän narratiivit poikkeavat erityisen paljon toisistaan. Se luo myös vaaratekijän – asiat nähdään ja ymmärretään aivan eri tavalla, Haavisto kirjoittaa.

Haavisto kertoo näkevänsä ilmassa jopa kylmän sodan tunnusmerkkejä.

– Historia ei olekaan päättynyt, hän toteaa.

Haavisto käy läpi kirjassaan Suomen 19 virallista ja vakiintunutta liputuspäivää ja pohtii niiden merkitystä sekä yleisesti että omakohtaisten kokemusten kautta.

Toukokuun yhdeksäntenä päivänä juhlittavaa Eurooppa-päivää käsittelevässä kappaleessa Haavisto pohtii lännen ja idän jännitteisten välien muodostamaa uhkaa Euroopalle ja Suomelle.

Lännestä on idässä rakentunut kuva juonittelijana

Krim näyttäytyy Haaviston mukaan Venäjän narratiivissa sen historiallisena osana. Venäjä ei myöskään tahdo luopua niemimaasta tai Sevastopolin satamasta, joka on yksi sen Mustan meren laivaston tukikohdista.

Lännestä taas on Venäjällä rakentunut kuva juonittelijana, joka ”vastakkaisista puheistaan huolimatta pyrkii ujuttamaan salakavalasti Naton vaikutusvaltaa Venäjän naapuriin”.

Värivallankumoukset, kuten Ukrainan oranssi vallankumous nähdään lännen tehtailemina yrityksinä epävakauttaa Venäjää.

Länsi näyttäytyy Haaviston mukaan Venäjällä ”kaaoksen luojana”, jonka aikaansaannoksia ovat muun muassa Afganistanin, Irakin, Libyan ja Egyptin sekasortoiset tilanteet.

Venäläiselle narratiiville ei tulisi Haaviston mukaan kuitenkaan ”tuhahtaa”.

– Se on hyvin markkinoitu, ja sitä tukevat valtion hallinnassa olevat tiedotusvälineet.

Länsi puhuu Venäjälle ”paapovaan” tyyliin

Haaviston mukaan länsi taas puhuu Venäjälle toistuvasti ”paapovaan” tyyliin, ”kuin vanhemmat holtittomaksi heittäytyneelle pikkulapselle.”

– ”Voit omalla käyttäytymiselläsi parantaa tilannettasi. Olet itse ongelmien aiheuttaja, ja sen vuoksi tilanteen paraneminen riippuu vain sinusta”, Haavisto kuvailee tätä Venäjälle tarkoitettua puhuttelutapaa.

Haavisto kertoo olevansa huolestunut varustelumenojen kasvattamisesta sekä EU:ssa että Venäjällä. Ydinaseretoriikka ja muskeleiden pullistelu on hänen mielestään tullut takaisin.

Heinäkuussa Venäjä esitteli Itämerellä maailman suurinta ydinsukellusvenettään TK-208-tyypin Dmitri Donskoita ja toi kiinalaiset alukset mukaan harjoituksiinsa. Syksyllä Itämeren alueella järjestettiin samanaikaisesti Ruotsin Aurora 17 ja Venäjän ja Valko-Venäjän Zapad 2017 -sotaharjoitukset.

Haavisto muistuttaa, että harjoituksillekin on oma syynsä.

– Venäjän turvallisuuspolitiikkaa seuranneet ovat usein panneet merkille, että Venäjän suurissa sotaharjoituksissa harjoitellaan kykyjä ja toimintoja, joita on sitten käytetty sen jälkeen todellisissa kriiseissä mm. Georgiassa, Ukrainassa ja Syyriassa, hän kirjoittaa.

Hänen mukaansa Venäjää kiinnostavat myös kasvavissa määrin Pohjois-Afrikan, Lähi-idän ja Välimeren tapahtumat.

– Ohi on se ajanjakso, jolloin Neuvostoliiton hajottua Venäjä monin paikoin vetäytyi poliittisesta vaikutusvallastaan maailman konfliktialueilla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?