Tutkija lupailee yllätystä presidentinvaaleihin: ”Kaikkihan ajattelevat, että hän ei voi pärjätä hyvin”

Presidentinvaalit eivät mene niin kuin ”kaikki kuvittelevat”, arvioi erikoistutkija.

Erikoistutkija Erkka Railo arvioi, että Laura Huhtasaari ei välttämättä pääse toiselle kierrokselle, mutta yllättää.

16.8.2017 7:33

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen laitoksen erikoistutkija Erkka Railo arvioi, että presidentinvaaleissa suurin yllättäjä on perussuomalaisten puoluehallituksen presidenttiehdokkaaksi esittämä Laura Huhtasaari.

– Pidän itsestäänselvänä, että Huhtasaari tulee yllättämään talvella näissä vaaleissa menestyksellään. Hän erottuu selkeästi muista ehdokkaista niin kirkkaasti provosoivalla esiintymistyylillään, Railo sanoo.

Hän arvioi, että Huhtasaari ei välttämättä pääse toiselle kierrokselle, mutta yllättää.

– Kaikkihan ajattelevat, että hän ei voi pärjätä hyvin, niin veikkaan, että hän pärjää yllättävänkin hyvin, Railo sanoo.

Laura Huhtasaari on perussuomalaisten presidenttiehdokas.

Sdp:n presidenttiehdokkaalla on Railon mukaan haasteena erottua tarpeeksi joukosta riippumatta siitä kuka kolmesta ehdokkaasta tulee valituksi. Sdp:n presidenttiehdokkaaksi pyrkivät Sirpa Paatero, Maarit Feldt-Ranta ja Tuula Haatainen.

– Sdp:llä on kauhean kova työ, jotta voisi erottua myönteisesti muista ehdokkaista. Pitäisi olla selkeä turvallisuuspoliittinen linja ja selkeä kritiikki, joka kohdistuisi Sauli Niinistöön. Sellaisen linjan tuottaminen tässä tilanteessa on äärettömän hankalaa, Railo pohtii.

Hänen mielestään Sdp:n ja Sauli Niinistön väliset erot ovat aika pieniä.

– Toisaalta Sdp:ssä kannatetaan kansainvälistä yhteistyötä, ja toisaalta kritisoidaan, että on harjoiteltu yhdessä amerikkalaisten koneiden kanssa. Siitä on kauhean vaikea löytää selkeitä linjaerimielisyyksiä.

Presidentinvaalit käydään tammikuussa 2018. Presidenttiehdokkaiksi ovat ilmoittautuneet kansanedustajat Matti Vanhanen (kesk) ja Pekka Haavisto (vihr) sekä europarlamentaarikot Merja Kyllönen (vas) ja Nils Torvalds (r). Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on asettumassa ehdolle syksyllä kun saa valitsijayhdisykseen tarvittavat 20 000 kannattajakorttia kerättyä.

Tutkija Erkka Railo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?