Uusi Niinistö-kirja ei paljastuksilla mässäile - Presidentinvaalit 2012 - Ilta-Sanomat

Uusi Niinistö-kirja ei paljastuksilla mässäile

Ex-pääkirjoitustoimittaja, ex-päätoimittaja Risto Uimonen on kirjoittanut kirjan Puolivallaton presidentti (WSOY) presidentti Sauli Niinistöstä.

Risto Uimosen kirja, Puolivallaton presidentti - Sauli Niinistön pitkä kiri Mäntyniemeen, esiteltiin 5. marraskuuta.

5.11.2012 15:33

Uimonen ei ole saanut kirjaansa päähenkilön haastattelua, ja kirja Niinistön elämästä ei sisällä yhtään uutta suurempaa uutista.

IS poimi kirjan vähemmän tunnetut tapahtumat ja muutaman uudet tiedot.

Aina panttasi ehdokkuuttaan

Presidentinvaaleihin 2006 Niinistöä alettiin suostutella maalikuussa 2004. Niinistö kertoi Jyrki Kataiselle jo helmikuussa 2005, että ehdokkuus sopii.

Eduskuntavaaliaikeistaan 2007 Niinistö vihjaili lehtihaastattelussa.

Toukokuussa 2006 pankinjohtaja Niinistöä lähtivät Luxemburgiin ehdolle pyytämään Katainen, eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jyri Häkämies (kok) ja Niinistön ex-avustaja Mikko Kortelainen

Niinistö vahvisti ehdokkuutensa vuoden 2012 presidentinvaaleissa puoluesihteeri Taru Tujuselle (kok) kevään 2011 eduskuntavaalien jälkeen.

Tujunen kertoi asian Kataiselle ja muulle puoluejohdolle. Ensin piti saada hallitus pystyyn. Hallitus aloitti juhannusviikolla ja Niinistö ilmoittautui presidenttikisaan juhannuksen jälkeen.

Haukiosta tiesi harva

Niinistön ja Jenni Haukion seurustelu pysyi salassa puolitoista vuotta.

Haukio siirtyi elokuussa 2007 kokoomuksen puoluetoimistolle viestintäpäälliköksi, jolloin hän oli jo seurustelun Niinistön kanssa aloittanut.

- Siitä, mitä Niinistön ja Haukion välillä oli menossa, tiesivät vain harvat ja valitut, joihin puheenjohtaja Katainen kuului puolisentoista vuotta ennen romanssin paljastumista, Uimonen kirjoitti.

Nykypäivä nyppi

Niinistö oli suivaantunut puolueen pää-äänenkannattajan Nykypäivän kirjoituksiin. Niinistöä korpesi se, että Nykypäivä oli pannut Itälän kokoomuksen vaalitappion 2003 Niinistön piikkiin.

Niinistö oli kertonut päätoimittaja Margit Haralle, että "jos pitää nimetä kymmenen juttua, joissa häntä oli kohdeltu kaikkein pahimmin vuosien varrella, kahdeksan niistä menee Nykypäivän tiliin, yksi Kansan Uutisille ja yksi Ilkalle".

Niinistö oli maaliskuussa 2005 kertomassa aikeistaan lähteä kokoomuksen presidenttiehdokkaaksi.

Niinistön ehdokkuudesta kerrottiin torstaina, mutta Nykypäivä oli menossa painoon keskiviikkona ja perjantaina ilmestyvään lehteen piti saada puolueen presidenttiehdokkaan haastattelu.

Niinistö ei haastattelua Nykypäivälle etukäteen antanut, ja lehti jäi ilman ehdokkaan kommentteja.

Vaikea luonne

Niinistö on melko äkkipikainen henkilö, ja Uimonen kuvaa asiaa näin:

- Hän kovistelikin silloin tällöin yksittäisiä toimittajia ja toimituksen johtoa puhelimessa tai kasvotusten. Hän vältti muutenkin julkista kiukuttelua ja sättimistä, vaikka saattoi olla kulissien takana armoton ja kovasanainen niitä kohtaan, jotka otti tulilinjalleen.

- Media ei tehnyt kiukunpurkauksista suurta numeroa. Osasyy oli siinä, että Niinistö oli enimmäkseen hyvin yhteistyöhaluinen median kanssa. Molemmat ymmärsivät tarvitsevansa toisiaan. Virkamiehet olivat puolestaan lojaaleja ministeriä kohtaan ja pitivät mölyt mahassaan. Niinistön purkaukset olivat yksittäisiä kulissien takaisia episodeja, joista ei jäänyt jälkiä eikä konkreettisia todisteita, ellei kukaan kertonut niistä toimittajille ja halunnut vahvistaa sanomaansa julkisesti.

Luitko jo nämä?