Sauli Niinistö IS:n haastattelussa - "Tekevään sattuu"

Talousmies Sauli Niinistö kehuu ulkopoliittista kokemustaan ja tyrmää Nato-jäsenyyden.

23.1.2012 7:30

Presidentti on ainoa suomalainen, joka ei maksa tuloistaan veroa. Presidentin veroton palkka myös nousee 126000 eurosta 160000 euroon. Mitä aiotte tehdä näille asioille?

- Näen, että presidentin on oltava talkoissa mukana, mitkä keväällä seuraavat budjettileikkausten myötä.

Kerroitte HS:n haastattelussa, että tulonne ovat tällä hetkellä eläke Euroopan investointipankista, 2600 euroa kuussa. Millä te elätte?

- Minulla on säästöjä ja vähän on kyllä pakkasella, ei paljoa, kun joutuu tämän revohkan takia vaatteita ostamaan.

Julkikuvanne mukaan viihdytte pienessä ukkoporukassa, ja työelämässä luotatte lähinnä vain miehiin. Oletteko sovinisti?

- Oho. Valtiovarainministerinä tein kolme merkittävää nimitystä: Valtiokonttorin johtajaksi Satu Huber, ministeriön kansantalousosaston johtajaksi Anne Brunila ja EBRD:hen Kaarina Rautala. Olen muun ikäni ollut tuomioistuimessa, jossa oli totaalitasa-arvo niin palkoissa kuin etenemisessä.

Miksi politiikassa naiset eivät ole luottohenkilöitänne?

- Maija Perho oli puoluesihteerini. Viimeksi Tiina Kivisaari oli erityisavustajani eduskunnassa. Valtiovarainministerinä minulla oli kahdeksan avustajaa, joista naisia oli neljä ja miehiä neljä.

Olette profiloitunut talouspoliitikoksi. Kuinka ohut ulkopoliittinen kokemuksenne onkaan?

- Ulkopolitiikka on asiakokonaisuuksien hoitamista kansainvälisellä tasolla, ei se ole hämytiedettä. Se on paljon muuta kuin pelkkää diplomatiaa. Väitän, että ehdokkaista minulla on laaja-alaisin kansainvälinen kokemus asiakokonaisuuksien hoitamisesta. Luulen, että Suomessa ei ole kuin Erkki Tuomioja, joka on käynyt yhtä monta ministerikokousta EU:ssa kuin minä. Kansainvälisessä politiikassa EDU:n puheenjohtajuus ei ollut pellehomma, varapuheenjohtaja oli Jose Manuel Barroso. Tapasimme muun muassa Kiinan johtoa, George W. Bushin, ja Kremlissä keskustelin Yhteisen Venäjän kanssa. Luulen, että olen ensimmäinen suomalainen, joka on osallistunut G8-kokoukseen, ja käytin siellä euroryhmän puhevaltaa. Luxemburgissa olin ulkomailla töissä, sekin on aika kansainvälistä toimintaa.

Miten tätä voi verrata esimerkiksi Väyrysen yli 10 vuoden kokemukseen ulkoministerinä tai Lipposen kahteen pääministerikauteen?

- He puhuvat ulkopolitiikan johtamisesta, minä puhun laaja-alaisista kansainvälisistä toiminnoista. Se on eri ulottuvuus. Mitä ulkopolitiikassa tällä hetkellä tapahtuu? Siellä talous varjostaa kaikkea. Ei se niin vierasta ole näille hommilleni.

Mitä hyötyä Nato-jäsenyydestä olisi Suomelle?

- Joidenkin arvioiden mukaan se lisäisi Suomen turvallisuutta. En ole välttämättä samaa mieltä.

Mitä haittaa Nato-jäsenyydestä on?

- Kyllä se tarkoittaa tuntemuksia Venäjän puolelta. Nato-jäsenyyden kustannus on myös aika avoin, emme tiedä sitä.

Miksi Suomen pitää kuunnella Venäjää?

- Ei se ole kuuntelemista, vaan se on itsenäinen valinta.

Miksi Natosta ei voida Suomessa puhua?

- Kysytäänkö sitä todella minulta? Kyllä minä olen puhunut. Jos joku mainitsee sanan Nato, ja jos ei osallistu siihen kilpailuun, kuka on eniten Natoa vastaan, sen jälkeen räiskitään leimakirveellä. Se tekee keskustelusta aika vaikeaa.

Mikä ihme oli kuusi vuotta sitten eurooppalainen Nato?

- Se noudatteli ranskalaista ajattelutapaa. Ranskahan oli jäsen, mutta irrallaan, ja helli ajatusta, että tulemalla takaisin Naton syliin, Eurooppa saa tuntuvasti päätösvaltaa. No, ranskalaiset palasivat täystehoisen Naton toimintaan, eivätkä sitä toimintaa muuttaneet. Se on menneen talven lumia.

Kannatatteko nyt eurooppalaista Natoa?

- En usko, että siihen on paluuta.

Kannatatteko Natoa?

- En.

Teitä pidetään tuittupäisenä äksyilijänä ja kettumaisena miehenä. Miksi tällainen henkilö pitäisi äänestää presidentiksi?

- Olen seurannut tilanteita Suomessa. Julkisella sektorilla sanotaan, että pitäisi panna asiat kuntoon. Sitten, kun joku - esimerkiksi Kari Nenonen HUS:ssa tai Sirkka Hämäläinen Oopperassa - tekee sitä, mitä toivotaan, niin viikon päästä on syytettyjen penkillä numero ykkönen. Mikael Jungnerillekin saattoi käydä Ylessä vähän samalla tavalla. Sanotaan, että tekevälle sattuu. Sanoisin, että tekevään sattuu.

Tietääkö kansa, minkälaista miestä ollaan äänestämässä Linnaan ja Mäntyniemeen?

- Olen ollut aikamoisissa parrasvaloissa vuodesta 1994 lähtien. Kai osapuilleen.

Minkälaiset välit teillä on pääministeri Jyrki Kataisen (kok) kanssa?

- Hyvät välit.

Kuinka suuret arvet teille jäi keväästä 2007, kun teitä ei kelpuutettu hallitusneuvottelijaksi, ja löysitte itsenne puhemiehen paikalta?

- Sanoin jo silloin, että ymmärrän tilanteen, se oli hankala. Ei jäänyt arpia.

Miten kemianne kohtaavat ulkoministeri Erkki Tuomiojan (sd) kanssa?

- Minulla on Tuomiojasta hyvät kokemukset. Kerran UM:llä oli budjettineuvotteluissa selvä virhe, ja hävisivät muutaman miljoonan. Tiesimme sen virheen, emmekä tietenkään sitä sanoneet. Tuomioja tuli seuraavana päivänä keskustelemaan ja hän sanoi, että tiedän virheen, mutta sovittu mikä sovittu, ja asiani on ihan toinen. Tuomiojan tyyli on, että sovitaan ja that's it.

Olette pahoittanut mielenne Ylen viihdeohjelmista, jossa teille tai vaimollenne on irvailtu?

- En ole pahoittanut. Tästä viimeisestä tehtiin juttu meidän puolesta, vaikka ei ollut annettu kommenttia. Silloin 2009 pikkuisen pahoitin mieleni, kun minusta tehtiin Jammu-setä. Se oli kohtuutonta.

Oletteko mielensäpahoittaja?

- En, jos kritiikkiä saan. Vastaan sanon, kyllä. Minä kinaan. En minä mieltäni pahoita, päinvastoin.

Jos haluatte presidentiksi, miksi ehdolle lupautuminen oli niin vaikeaa?

- Eihän se vaikea ollut. Olin toisena kehissä, viimeksi olin ensimmäisenä. Tämä on kaupunkilegenda, että panttaan aina.

Missä vaiheessa teitte itsellenne päätöksen lähteä mukaan?

- Viime kevään mittaan, ei ollut tarvetta ennen.

Tässä meni siis yli viisi vuotta, että ette lainkaan miettinyt haluavanne presidentiksi?

- Juu. Jokainen hoitaa hommansa, mihin on kulloinkin nimitetty. Minulla oli ihan tekemistä, enkä suunnittele asioitani pitkälle.

Kävikö luonanne monta kukkapuskalähetystöä?

- Ei käynyt. Totta kai näin sen, että toiveita oli. Ei kukaan anellut, en edellytä sellaista.

Luitko jo nämä?