Pekka Haavisto IS:n haastattelussa - "Hyvä tyyppi, mutta vihreä"

Julkaistu:

Pekka Haaviston mielestä äänestäjiä arveluttaa hänen puoluevalintansa -
ei seksuaalinen suuntautuminen.
Esiinnytte hyvin rauhallisena, eikä teitä juuri saa suuttumaan. Onko tämä rakennettu imago vai oletteko oikeasti tällainen?

- Viilipyttymäisyys ja lehmän hermot ovat tyylini, mutta sisältä saatan kiehua. Viimeksi raivostuin kunnolla, kun erään pojan isä otti yhteyttä ja kertoi, että poika oli saanut potkut oppilaitoksesta lävistyksen takia.

Millainen Haavisto on suuttuessaan?

- Päättäväinen. Yritän olla hermostumatta liian pienistä asioista, mutta periaatteelliset asiat ovat tärkeitä.

Mitä arvelette, kuinka seksuaalinen suuntautumisenne ja avoimuus asiassa ovat vaikuttaneet kannatukseenne?

- Enemmän minulle on sanottu "hyvä tyyppi, mutta kun se on vihreä". Tähän joku muistaa aina sanoa "sehän luopuu puolueen valtakirjasta, jos valitaan presidentiksi." Luulen, että vihreys on ihmisille oudompi asia kuin seksuaalinen suuntautumiseni.

Mitä arvelette, kuinka Suomen kansa ottaisi vastaan aviopuolisonne Nexar Antonio Floresin?

- Luulen, että hyvin. Hän on työtätekevä ihminen, joka puhuu suomea.

Puolisostanne on uutisoitu negatiivisia asioita. Onko kaikki "hölmöilyt" jo käyty läpi vai onko luvassa vielä ikäviä uutisoitavia asioita?


- Tämä on testi presidenttiehdokkaalle: presidentillä ei saa olla kontollaan asioita, joilla häntä voisi kiristää. Siksi on tärkeää, että lähipiirinkin asiat käsitellään avoimesti, vaikka olisi munauksia ja hölmöilyjä.

Miten toimisitte presidenttinä homovastaisuuden tai muun vähemmistövastaisuuden vähentämiseksi?

- Esimerkilläni. Minulta kysyttiin, onko Suomi kypsä vastaanottamaan homon presidentin. Mielestäni aika on kypsä. Ainut kunnon hyökkäys, minkä olen kokenut seksuaalista suuntautumistani vastaan, oli UKK-seuran tilaisuudessa Helsingin Suomalaisella Klubilla. Mies yleisöstä sanoi, että mikään argentiinalainen homo ei voi olla tämän maan presidentin puoliso. Vastasin, että olen kysyjän kanssa täysin samaa mieltä; kyllä minäkin kauhistelisin argentiinalaista puolisoa. Antonio on onneksi Ecuadorista. Ihmiset räjähtivät nauruun.

Vuonna 1994 potkut saaneen Vihreän Langan päätoimittajan Timo Harakan mukaan potkujen syy oli hänen kysymyksensä mahdollisesta homoseksuaalisuudestasi. Olitte vihreiden puheenjohtaja, ettekä vielä julkisesti "tullut kaapista". Miten kommentoitte?

- Jokainen "tulee kaapista" miten haluaa, eikä mielestäni seksuaalisesta suuntautumisestaan ole pakko raportoida muille. Koska Harakka toimii Ylen vaalikommentaattorina, olen päätellyt, että asia on loppuun käsitelty. Muutenhan hän olisi jäävi kommentoimaan.

Oliko kysymys potkujen syy?

- Sitä pitää kysyä Langan silloisen hallituksen henkilöiltä.

Sanoitte Rauhanturvaajaliiton tilaisuudessa: "Jos nyt olisin 18-vuotias maailmanparannuksesta innostunut Pekka, voisin mennä rauhanturvaajaksi". Olisitteko valmis sotimaan Suomen Nato-johtoisissa operaatioissa?

- Minulta yksi kaveri kysyi, pitäisikö mennä rauhanturvaajaksi vai siviilipalvelukseen: kummassa hän pääsee vaikuttamaan enemmän. Vastasin, että jos haluat nähdä konfliktialueita ja kuinka kriisejä hoidetaan, valitse rauhanturvaaminen.

Uskotteko aseiden oikeasti tuovan rauhaa?

- Joissain tilanteissa tarvitaan aseita pitämään osapuolet erossa toisistaan.

Nykyisen presidentin mukaan perussuomalaisten äänestäjät tunnistavat itsessään rasismia. Ovatko perussuomalaiset rasisteja?

- Perussuomalaisten eduskuntaryhmässä on hyvin erilaisia ihmisiä, ja monet eivät varmastikaan ole rasisteja. Heidän kannattajillaan ja joillakin kansanedustajillakin on ollut vihapuheen omaista tai halveksivaa puhetta, mikä on ollut hyvin negatiivista.

Mikä on ollut loukkaavin vihreistä käytetty termi?

- Tällaista ituhippi-viherpiipertäjä-keskustelua on ollut, mutta enemmänkin se on ollut sellaista kieli poskessa -ilmaisua.

Olette vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtaja. Onko oikein, että nykysukupolvi elää koko ajan yli varojensa (Suomi ottaa tänäkin vuonna yli 7 miljardia uutta lainaa hallituksen johdolla) ja siirtää laskua tuleville veronmaksajille?

- Ei ole oikein, mutta mielestäni notkahdusaikoina yhteiskunnan tuloverkon pitää pyöriä ja ihmiset täytyy pitää töissä. Totta kai pitkällä aikavälillä tilien pitää mennä tasan. Myös ympäristökuormat siitä, mitä teemme, ovat osittain edelleen hallitsemattomia esimerkiksi kaivosteollisuudessa.

Mitä te ja vihreät olette tehneet ylivelkaantumisen estämiseksi?

- Vihreiden eduskuntaryhmä on saanut aikaiseksi miinusmerkkiset talousarvioaloitteet. Vihreille ominaista on tarkka talousajattelu. Oppositiossa ollessamme ja vaihtoehtoista budjettia tehdessämme olemme aina katsoneet, että talousluvut ovat tasapainossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt