Oletteko kokeillut huumeita, Eva Biaudet? Ja 49 muuta kysymystä

Ilta-Sanomien juttusarjassa presidenttiehdokkaat vastaavat 50 kysymykseen. Nyt vuorossa Rkp:n Eva Biaudet.

Eva Biaudet kurkkasi kehyksestä.

10.1.2012 7:00

Aluksi kysymyksiä, jotka liittyvät arvoihinne ja persoonaanne.

1. Mitkä ovat kolme tärkeintä arvoanne?

EB: 1. Tasa-arvo, 2. Inhimillisyys ja toisista välittäminen, 3. Oikeudenmukaisuus

2. Kuka seitsemästä muusta presidenttiehdokkaasta on mielestänne lähinnä omaa arvomaailmaanne?

EB: En osaa sanoa. Me olemme kuitenkin kaikki aika erilaisia ja myös arvoissa on erilaisia painotuksia.

3. Ketä Suomen edellisistä presidenteistä arvostatte eniten? Perustelkaa myös.

EB: Arvostan kaikkia presidenttejä, jotka ovat antaneet koko elämänsä meidän kaikkien asioiden hoitamiseksi.

Samaistun itse eniten Tarja Haloseen. Hän on Suomen ensimmäisenä naispresidenttinä vienyt naisten ja lasten asiaa ja asemaa maailmalla eteenpäin sekä avannut naisille tietä rikkoa lasikattoja myös kotimaassa.

4. Seuraavan presidentin veroton palkkio nousee 126000 eurosta 160000 euroon vuodessa.

Onko palkkio mielestänne

a) liian pieni

b) sopiva

c) liian suuri. Jos, niin kuinka paljon liian suuri?

d) aiotte presidentiksi tultuanne palauttaa/lahjoittaa korotuksen

EB: B. Sopiva. 5. Onko teitä tuomittu koskaan tuomioistuimissa?

EB: Ei.

6. Onko teidän tekemisistänne käynnistetty esitutkinta, joka ei ole johtanut syytteeseen?

EB: Ei.

7. Oletteko ollut tutkintavankeudessa, pidätettynä tai kiinniotettuna?

EB: En.

8. Oletteko ollut poliisin putkassa?

EB: En.

9. Jos olette saanut liikennesakkoja (esimerkiksi ylinopeussakkoja yms.), mikä on suurin saamanne sakko ja mistä se tuli?

EB: En muistaakseni ylinopeussakkoja, mutta kerran minua on sakotettu siitä, että ajoin katsastamatonta autoa, kun ex-mieheni auton katsastus oli myöhässä.

10. Oletteko kokeillut koskaan huumeita?

EB: En.

11. Onko teillä jokin krooninen sairaus?

EB: Migreeni. 12. Ottaisitteko presidenttinä huomioon hiilijalanjäljen koon virkamatkustamisessanne? Miten?

EB: Pyrkisin suunnittelemaan matkani mahdollisimman järkevästi. Kävelen jo nyt paljon Helsingin keskustassa ja jatkaisin sitä. 13. Pukeutuisitteko presidenttinä turkkiin tai turkishattuun?

EB: Minulla ei ole turkkia, mutta voisin käyttää esimerkiksi lammasturkkia.

14. Onko teitä kiusattu koulussa?

EB: Ei.

15. Oletteko itse kiusannut jotakuta koulussa?

EB: En. 16. Mitä teistä ei tiedetä? Kertokaa ainakin yksi sellainen asia.

EB: Olen pedantti pyykin ripustamisessa.

17. Mitä sanaa käytätte puheessanne eniten?

EB: Ihminen.

18. Mitä sanaa inhoatte eniten?

EB: En inhoa mitään yksittäistä sanaa. Sanat muuttuvat pahoiksi eri asiayhteyksissä. 19. Mikä oli haaveammattinne lapsena?

EB: YK:n pääsihteeri. 20. Mikä on paras piirre luonteessanne, kun arvioitte asiaa itse?

EB: Avoimuus.

21. Entä mikä on huonoin piirre, kun arvioitte asiaa itse?

EB: Itsepäisyys.

22. Miten hoidatte kuntoanne ja montako kertaa viikossa normaaliaikana?

EB: Hyötyliikunnalla. Kävelen koiran kanssa ja liikun kävellen paikasta toiseen. Jos ehtisin, tanssisin balettia kerran viikossa.

23. Mikä on ns. "paheenne"?

EB: Suklaa. 24. Onko hiustenne väri aito oma värinne?

EB: Ei ihan. 25. Mikä on lempiruokanne?

EB: Kesäruoka; uudet perunat, tuoreet vihannekset, kala.

26. Jos ette asuisi Suomessa, missä maassa haluaisitte asua?

EB: On monia mielenkiintoisia maita, joissa voisin asua väliaikaisesti, mutta kokonaan en muuttaisi Suomesta pois.   Kysymyksiä presidentin tehtävistä ja toiminnasta presidenttinä.

27. Onko olemassa jokin sellainen rikos, josta mielestänne tekijää ei pitäisi päästää vapaaksi koskaan?

EB: Ei. Suomen laki on tässä oikeudenmukainen. Mutta jos henkilö on vaaraksi muille tai itselleen, hänet on pidettävä suljetussa hoidossa. 28. Onko olemassa jokin valtaoikeus, jonka haluaisitte antaa presidentille?

EB: Ei.

29. Mihin valtioon tekisitte presidenttinä ensimmäisen valtiovierailun?

EB: Ruotsiin perinteisesti.

30. Tasavallan presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö. Luovuttaisitteko ylipäällikkyyden toiselle Suomen kansalaiselle?

a) kyllä, välittömästi

b) vain jos Suomea uhkaa jokin ulkoinen vaara tai uhkatekijä

c) en missään tilanteessa

EB: B. 31. Millä kielillä pystytte keskustelemaan?

EB: Suomi, ruotsi, englanti, ranska, kahvikeskustelu saksaksi.

32. Jos tulette valituksi presidentiksi, osallistuisiko puolisonne niille valtiovierailuille, joihin myös hänet on kutsuttu?

EB. Riippuu aikataulusta. Hän varmasti mieluusti osallistuisi joihinkin matkoihin, mutta oman työnsä näin salliessa. 33. Jos teidät valitaan presidentiksi, keitä lähipiiristänne muuttaisi Mäntyniemen virka-asuntoon kanssanne?

EB: Puoliso, lapset ja koira. 34. Jos teidät valittaisiin presidentiksi, pitäisikö puolisonne siviilityönsä?

EB: Kyllä. Kysymyksiä ulkopolitiikan alueelta

35. Perustuslain mukaan "Suomen ulkopolitiikkaa johtaa tasavallan presidentti yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa".

Luetteko tämän lauseen niin, että

a) presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa?

b) valtioneuvosto johtaa Suomen ulkopolitiikkaa?

c) presidentti ja valtioneuvosto johtavat ulkopolitiikkaa yhdessä tasavahvoina?

EB: C.

36. Pidättekö mahdollisena, että toimikaudellanne eduskunta joutuu ratkaisemaan ulkopolitiikkaan liittyvän erimielisyytenne hallituksen kanssa?

EB: En. Yhteisymmärrys on haettava. Minusta uuden perustuslain korostettu yhteistoimintapyrkimys on myönteinen asia ja vahvistaa molempien osapuolien toimintaa omilla vastuillaan. (37. Jos vastasitte kyllä, mikä sellainen kysymys voisi olla?)

38. Olettakaamme, että Syyriassa puhkea sisällissota. Yhdysvallat ja Nato tukevat oppositiota, Venäjä maan hallitusta. Sota jäädyttää suurvaltojen suhteet.

a) Mitä tekisitte tasavallan presidenttinä?

EB: Suomi vaikuttaisi aktiivisesti konfliktin ja väkivallan lopettamiseksi monikansallisissa foorumeissa, YK:ssa ja EU:ssa. Pyrkisimme yhtenäiseen EU- linjaukseen. Pyrkisimme tukemaan arabimaiden yhteistä vastuuta väkivallan lopettamiseksi. Suurvaltojen keskinäiset suhteet eivät vaikuta kielteisesti omien avoimien suhteidemme ylläpitoa Venäjän ja USA:n kanssa. Pyrkisimme, jos olisimme turvallisuusneuvoston jäseniä, luomaan yhteisymmärrystä kriisinhallintaoperaation ja rauhanneuvottelujen aikaansaamiseksi ja humanitaarisen avun turvaamiseksi sekä pakolaisten aseman turvaamiseksi. b) Kuka on vaikutusvaltaisin henkilö, samalla ns. kaverinne, jolle tilanteessa soittaisitte?

EB: Keskustelisin Suomen pääministerin kanssa asiasta ensisijassa sekä ulko- että puolustusministerin kanssa.

39. Olettakaamme, että Ruotsi hakee Naton jäsenyyttä.

a) Mitä tekisitte?

EB: Tekisimme analyyseja, mihin Ruotsin ratkaisu perustuu ja miten se vaikuttaa omaan turvallisuusympäristöömme sekä pohtisimme, vaikuttaako se mahdollisesti omiin jäsenyyskantoihimme. Suomi tekee kuitenkin oman ratkaisunsa omista lähtökohdistaan. b) Kuka on vaikutusvaltaisin henkilö, samalla ns. kaverinne, jolle tilanteessa soittaisitte?

EB: Tilanteessa keskustelu pääministerin ja hallituksen kanssa erittäin keskeinen.

40. Olettakaamme, että lyhyen ajan sisällä jopa parikymmentä kaksoiskansalaisuuden omaavaa suomalaisvenäläistä lasta on viety Venäjälle vastoin lasten ja heidän suomalaisvanhempiensa tahtoa avioero- ja huoltajariitojen yhteydessä.

a) Mitä tekisitte?

EB: Jokainen tapaus on erillinen ja sitä on arvioitava lapsen oikeuden ja parhaan edun kannalta. Lapsista ei saa tehdä ulkopolitiikan välineitä. Lapsen edun suojeleminen ei voi koskaan olla epäystävällinen teko toiselle maalle. Huoltajuusriidat ovat aina ongelmia, ja eniten ne aiheuttavat ongelmia lapsille. Lähtisin keskustelemaan kansainvälisestä, bilateraalisesta, sovittelumekanismista, joilla voidaan turvata keskusteluyhteys ja ”sovittelupakko" vanhempien välille, jossa he sitoutuvat toimimaan lapsen edun mukaisesti ja ylläpitämään lapsen suhdetta vanhempiin jos se on lapsen edun mukaista.

b) Kuka on vaikutusvaltaisin henkilö, samalla ns. kaverinne, jolle asiassa soittaisitte?

EB: Keskustelisin hallituksen kanssa, ulkoministerin ja peruspalveluministerinkin kanssa asian yksityiskohdista. Jos tarvetta, niin soitan naapurimaan johdolle löytääkseni ratkaisuja, jossa lapset ovat etusijalla.

41. Millä Suomen teidän mielestänne pitäisi korvata maamiinat, kun Suomi luopuu niistä päätettyään liittyä Ottawan sopimukseen?

EB: Suunnitelma maamiinojen korvaamiseksi on tehty vuosia sitten ja sitä toteutetaan paraikaa. Minusta on hyvä, että hallitus on luvannut, että

Suomi ei hanki rypäleaseita maamiinojen sijaan. Siksi en näe syytä muuttaa puolustusvoimien suunnitelmia. 42. Haluaisitteko, että EU:n ulkopuolella asuvien ulkomaalaisten oikeuksia ostaa Suomesta tontteja ja kiinteistöjä, rajoitettaisiin?

EB: En.

43. Minkä näette syyksi siihen, että Venäjä on viime aikoina kritisoinut Suomea erityisen voimakkaasti? Esimerkkeinä mainittakoon ns. lapsikaappaukset, isoäitien käännytyspäätökset ja venäläisten vapaa-ajan asuntoihin tehdyt murrot itärajalla.

EB: Mielestäni kritiikkiin ei välttämättä liity dramatiikkaa. Lapsikaappaukset ovat aina vaikeita ja surullisia tilanteita, joiden kaikkien yksityiskohdat eivät ole julkisesti tiedossa. Tärkeintä on että myös Suomi turvaa lapsen edun. Lapsi ei voi koskaan olla valtioiden välinen poliittinen hännänveto. Pitää löytää ratkaisut jossa molemmat kunnioittavat lapsen parasta. Myös lakeja sovellettaessa jokaisella osapuolella on oikeus edellyttää inhimillistä kohtelua. Kritisoisin itsekin presidenttinä mummojen kohtelua. Suomen laki velvoittaa mahdollisimman ihmisoikeusmyönteiseen soveltamiseen. Sellainen ratkaisu olisi ollut mahdollinen. Meidän kannattaa pohtia enemmänkin missä inhimillisyytemme rajat ovat.

Kysymyksiä muilta politiikan alueilta.

44. Mikä on ennustuksenne Suomen työttömyysprosentista vuonna 2018?

EB: Tulevaisuuden työllisyysluvut muotoutuvat tämän päivän muutosvalmiudesta. Uskon, että suomalaisilla on rohkeutta uudistua työmarkkinoilla niin kuin tehtiin 90-luvullakin. Työttömyysprosentti tulee olemaan 3,5%.

45. Pidättekö mahdollisena, että euro ei ole Suomen valuuttayksikkö 2018?

EB: En.

46. Onko teidän mielestänne viime aikoina vähemmistöjen vastainen ilmapiiri lisääntynyt Suomessa?

EB: Kyllä.

47. Mitä tekisitte sen poistamiseksi?

EB: Asioista täytyy keskustella. On ymmärrettävää, että ihmiset pelkäävät tuntematonta ja myös, että pelkäävät tulevaisuutta. Jos keskustelemme näistä asioista, niin pelot voivat vähentyä. Toisaalta on otettava kantaa monimuotoisuuden puolesta ja edistettävä eri ryhmien, uskontojen, kielien, sukupolvien, alueiden vuorovaikutusta. Vain ihmisten kohtaamiset rakentavat yhteisöllisyyttä. Koulun olisi entistä enemmän kasvatettava sosiaalisuuteen ja ihmisarvon kunnioittamiseen. Suomea ei uhkaa mikään maahanmuutto, ja tämä täytyy tehdä selväksi. Ennemmin meitä uhkaa työikäisten ihmisten puuttuminen ylläpitääksemme pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskuntamme rakenteita. 48. Toivotteko, että lakialoite, joka sallisi samaa sukupuolta olevien parien solmia avioliiton ja saada sitä myötä adoptio-oikeuden, etenee eduskunnassa laiksi?

EB: Kyllä.

49. Pitääkö mielestänne turvapaikanhakijoiden perheiden yhdistäminen tehdä

a) heidän omalla kustannuksellaan?

b) verovaroilla?

c) sekä että?

EB: B. Verovaroilla.

50. Jos teistä ei tule seuraavaa tasavallan presidenttiä, mitä arvelette tekevänne vuonna 2015?

EB: Olen ainakin osan vuodesta vielä vähemmistövaltuutettu.

Luitko jo nämä?