Vaalikommentti: Mitä tehdä vaali-innolla?

Osaavatko puolueet hyödyntää presidentinvaalien tuoman tekemisen innon? On viimeisen presidentinvaalikommentin aika.

Osaavatko puolueet jalostaa uutta vaali-intoa? Kuva vihreiden vaalivalvojaisista.

7.2.2012 12:12

Sauli Niinistön voitto oli niin selvä, että mikään, eikä juuri kukaan kiehu missään. Vajaan kuukauden päästä uusi tasavallan presidentti pääsee aloittamaan omistautumisensa Suomen kansalle.

Pekka Haaviston hopealeirissäkään ei puserrettu kyyneleitä, vaan päinvastoin juhlittiin onnistunutta kampanjaa.

Kuulin maanantaina Radio Suomesta, kun vanhempi naiskuuntelija ihmetteli ja oli närkästynyt, miksi Haavistoa äänestäneet eivät ymmärrä hävinneensä vaalit ja lopeta juhlimistaan.

Pekka Haaviston kampanjan yksityiskohtia seurattiin julkisuudessa tarkkaan siksi, että siinä oli paljon uutta, jota ei ole aikaisemmin nähty vaalien yhteydessä. Kannattajat löysivät toisensa sosiaalisen median kautta ja alkoivat itsekin syöttää sisältöä ja ideoita kampanjaan ja vaalityöhön.

Moni pitää näiden presidentinvaalien suurimpana arvona sitä, että moni nuori kiinnostui politiikasta ensimäistä kertaa.

Esimerkiksi Haaviston kampanjasivulla moni näyttää nyt kyselevän: ”mitä tehdään seuraavaksi?”

”Ikävintä mitä voisi tämän kaiken jälkeen tapahtua, olisi se, että nyt aktivoituneet ihmiset lopettaisivat toiminnan tähän iltaan”, kirjoitti yksi Haaviston kannattaja kampanjan Facebook-seinälle vaali-iltana.

Moni ilmoitti samana iltana puolueen Fb-seinällä liittyneensä vihreisiin oma-aloitteisesti. Kysymys kuuluu, miten puolueet – kaikki puolueet – aikovat hyödyntää vaaleissa saatua kannatusta ja myös oppia vaaleista? Voi kuvitella, että uudet kannattajat otetaan avosylin kunnallisvaalitöihin. Osataanko uutta intoa jalostaa muulla tavalla ja tarpeeksi nopeasti ennen kuin into hiipuu?

Vihreiden hallintopäällikkö Risto Kankaanpää kertoi, että vihreät ovat saaneet 450 uutta jäsentä vaalien myötä. Lisäys on prosenteissa tuntuva, sillä esimerkiksi viime vuonna vihreiden jäsenmaksun maksoi 7000 ihmistä. Viime eduskuntavaalien jälkeen, kuuluisan jytkyn seurauksena, se sai jopa noin kaksi tuhatta uutta jäsentä.

Luitko jo nämä?