Kommentti: Tekeekö Riikka Purran perus­suomalaiset ”kevätjuhla­liikkeen” ja marssii neuvotteluista ulos?

Hallitusneuvotteluissa odotetaan vilkkaita käänteitä loppuviikosta. Sekin on mahdollista, että Riikka Purran perussuomalaiset karkaa Säätytalon neuvotteluista ulos puoluevaltuustonsa kokouksen alla, arvioi politiikan erikoistoimittaja Timo Haapala.

Perussuomalaisten nykyisellä ja entisellä puheenjohtajalla Riikka Purralla ja Jussi Halla-aholla oli silmiinpistävän hyvä tunnelma eduskunnan kuppilassa tiistaina.

Kyse olisi ”kevätpörriäisestä”, jolla perussuomalaiset saattaa nostaa profiiliaan lauantaina eduskunnan pikkuparlamentissa kokoontuvan puoluevaltuustonsa alla.

Varmaa tämä ei missään nimessä ole, mutta Säätytalolla sitäkin pidetään mahdollisena.

Operaatio alkoi maanantai-iltana, kun Riikka Purra hyökkäsi Säätytalolla kuskin paikalle ja vaati, että neljä viikkoa jatkuneissa neuvotteluissa käydään nyt läpi pelkkiä maahanmuutto- ja ilmastoasioita, jotta junnaavat neuvottelut etenevät.

– Odotan, että pääkohdat valmiiksi (tällä viikolla), Purra sanoi aamun tiedotustilaisuudessa ja epäili, että todennäköisesti kiire tulee.

Samaa sanovat kaikki muutkin.

Menossa on jo neljäs neuvotteluviikko.

Pohjaksi neuvotteluihin on tilattu tarkempia tutkimustietoja muun muassa Tanskan ja Ruotsin maahanmuuttopolitiikan tiukennuskeinoista.

Työ kiistakysymyksissä pääsee vauhtiin kunnolla vasta tänään.

Hallituksen muodostaja Petteri Orpo (kok) oli keskiviikkoaamun tiedotustilaisuudessa harvasanainen.

– Nyt on aika, että päälinjat saadaan neuvoteltua, Orpo sanoi ja totesi, että edessä on iso työ.

Valmista pitäisi olla perjantaina.

Operaation onnistumisesta kertoo, että Purra ja edellinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho istuivat tiistaina eduskunnan kuppilan pöydässä kuin simasuut, naamat niin sanotusti rinkelillä.

Perussuomalaisten operaatiossa oli kyse paitsi neuvottelujen vauhdittamisesta, myös siitä, että Purra haluaa osoittaa, ettei se ole Säätytalolla Petteri Orpon ja kokoomuksen vietävissä.

Pitää näyttää, että perussuomalaiset on melkein kokoomuksen kokoinen puolue. Sillä on eduskunnassa 46 paikkaa, kokoomuksella kaksi enemmän.

Puoluevaltuuston alla profiilia voitaisiin nostaa siis vielä sillä, että puolue kerää torstaina tai perjantaina kimpsunsa, ja neuvottelut keskeytetään.

– Kaikki on mahdollista, sanotaan perussuomalaisten neuvottelulähteistä.

– Voivathan ne jotain kevätjuhlaliikettä järjestää, mutta kyllä nyt tosissaan yritetään ratkoa asioita, kuuluu vastaus kokoomuksesta

Ja tällä lisäyksellä:

– Eivät he oikeasti mihinkään nyt ole lähdössä, kun heille tärkeät asiat ovat pölkyllä. Ne olivat tosin esillä jo ilman tätä näytelmääkin. Asioista piti muutenkin neuvotella tällä viikolla.

Perussuomalaisia kaihertaa vieläkin muisto vuoden 2015 hallitusneuvotteluista, joita veti perussuomalaisten puolesta tuolloinen puheenjohtaja Timo Soini.

Nykypersut ovat sitä mieltä, että Soinin persuja vedettiin Juha Sipilän (kesk) hallitusneuvotteluissa kuin litran mittaa.

Nyt ollaan sitten senkin edestä epäluuloisia – varsinkin kokoomuksen suuntaan.

Jos persut ”kevätpörriäisensä” tekee – torstaina tai perjantaina – se ei suinkaan tarkoita, että hallitusneuvottelut nykypohjalla päättyisivät.

Ensin poistutaan lavalta ja odotetaan aplodeja (puoluevaltuusto), mutta lopulta palataan yleisön eteen kukitettavaksi, siis Säätytalolle.

Ilmiö on tuttu teatteri- ja musiikkimaailmasta.

Perussuomalaiset kokee jo saaneensa joka tapauksessa jo nyt jotakin aikaan.

Operaation onnistumisesta kertoo, että Purra ja edellinen puheenjohtaja Jussi Halla-aho istuivat tiistaina eduskunnan kuppilan pöydässä kuin simasuut, naamat niin sanotusti rinkelillä.

Kokoomuksessa uskotaan kuitenkin lujasti, etteivät perussuomalaiset mihinkään lopulta karkaa.

– He ovat kirjava porukka, joka menee välillä minne sattuu, mutta hallitusta kohti tosissaan pyrkivät. Välillä tuntuu, onko homma heillä hallinnassa.

Samalla pitäisi kuitenkin saada myös perussuomalaisten ja Rkp:n välit kuntoon.

Varsinkin Rkp:n Eva Biaudet on persujen hampaissa, ja monen kokoomuslaisenkin. Hänen tulkitaan tahallaan venyttävän maahanmuuton vaikutuksia käsittelevän kahdeksannen reformiryhmä työtä.

Orpon mukaan hallituksen pitäisi olla kasassa juhannukseen mennessä.

Mitä pitemmälle neuvottelut etenevät, sitä hankalampaa pohjan kaataminen alkaa lopulta olla millekään puolueelle.

Perussuomalaisillekin hallituspohja kokoomuksen kanssa on ainoa vaihtoehto, jos se haluaa tavoitteitaan edistää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?