Ohisalo tyrmistyi Purran ilmasto­puheista Ylen vaali­tentissä: ”Riikka puhuu ihan omiaan”

– Vaikka Suomi sammuttaisi itsensä kokonaan, sillä ei ole tuon taivaallista vaikutusta keskilämpötilaan, Purra sanoi.

Riikka Purran (ps) mukaan ainoa tapa, jolla Suomi voi saada toimilleen vaikuttavuutta, on viedä vihreää teknologiaa niihin maihin, joissa hiilidioksiditonnien vähentäminen on oleellisinta. Maria Ohisalon (vihr) mukaan kyse ei ole rakettitieteestä: maapallo kuumenee, jos mitään ei tehdä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tyrmäsi Ylen vaalitentissä vuotta 2035 koskevan hiilineutraaliustavoitteen.

Purran mukaan vihreästä siirtymästä on annettu sellainen kuva, että ”suurin piirtein kultaa sataa taivaalta, kun osallistumme tähän”.

Purra sanoi siirtymän lisäävän vientiteollisuuden, yritysten ja kansalaisten kustannuksia.

– Kaikki eivät voi ostaa sähköautoa, tehdä maalämpöremonttia, ei ole rahaa, ei ole tekijöitä, ei ole materiaalia.

Purran mukaan vuotta 2035 koskevaan tavoitteeseen ei ole edes mahdollista päästä muuten kuin muuttamalla hiilinielujen laskentatapaa.

Perussuomalaiset siirtäisi hiilineutraaliustavoitteen vuoteen 2050.

Ympäristö- ja ilmastoministeri, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo teroitti, että kaikista kalleimmaksi tulee se, ettei ilmastonmuutoksen torjumiseen puututa.

– Kyse on ihmisen aiheuttamista päästöistä, ihmisen aiheuttamasta hiilinielun romahduksesta. Riikka puhuu ihan omiaan siitä, mitä tähän kokonaisuuteen pitäisi laskea mukaan. Puhumme maapallon lämpenemisestä, kaksi astetta tulee vastaan jo 2040 mennessä, heidän tavoitteensa on 2050, että tehdään ehkä silloin jotakin. Se ei riitä.

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan ilmastonmuutoksessa on kyse elämän ja kuoleman kysymyksestä.

Purra painotti ilmastonmuutoksen olevan globaali ongelma.

– Vaikka Suomi sammuttaisi itsensä kokonaan, sillä ei ole tuon taivaallista vaikutusta (maapallon) keskilämpötilaan, Purra kommentoi.

Pääministeri Sanna Marin (sd) korosti, että Suomen kannattaa ”ilman muuta olla etulinjassa”.

– Meillä on valtava potentiaali vihreissä teknologioissa. Tämä on valtava taloudellinen kysymys, meidän kannattaa olla edelläkävijä.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo pitäisi kiinni hallituksen vuotta 2035 koskevasta tavoitteesta. Orpo korosti, että yritykset hyötyvät vihreästä siirtymästä.

– Riikka, älä ole murheissasi, tästä on tulossa Suomen uusi hyvinvoinnin lähde.

Oikeusministeri, Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kommentoi sarkastisesti Purran puheenvuoroa.

– Tuli sellainen fiilis, että ainoastaan heinäsirkat puuttuivat. Jos emme tätä ilmastonmuutosta ota vakavissamme, silloin tulevat ne heinäsirkat ja pakolaiset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?