Asiantuntijan laskelmat: Perus­suomalaisista tulossa suurin puolue

Alueellisten kannatuskyselyjen mukaan perus­suomalaiset olisi saamassa eduskuntaan 48 edustajaa, Sdp ja kokoomus kummatkin 40 kansanedustajaa.

Yhdeksästä vaalipiiristä on tehty alueellisia kannatuskyselyitä, kolmesta uupuu. Vaalitilastoniilona tunnettu Jukka Manninen laski alueellisten gallupien paikkajakaumat, teki valistuneen arvion kolmesta vaalipiiristä ja sai tulokseksi: perussuomalaiset 48 kansanedustajaa, Sdp ja kokoomus 40.

Vaalitilastojen ja -ennusteiden erikoismies Jukka Manninen on tehnyt Twitterissä vertailevaa tutkimusta ja päätynyt yllättävää tulokseen.

Perussuomalaiset on voittamassa vaalit, jos on uskominen vaalipiirikohtaisia kannatuskyselyitä.

Valtakunnallisissa kyselyissä kokoomus, Sdp, ja perussuomalaiset ovat likipitäen tasoissa: kokoomus on ollut gallupien kärjessä, Sdp toinen ja perussuomalaiset kolmas.

Kun alueelliset gallupit lasketaan yhteen, perussuomalaiset olisi saamassa eduskuntaan 48 kansanedustajaa, eli puolue saisi peräti yhdeksän lisäpaikkaa.

Kokoomus ja Sdp jäisivät selvästi perussuomaisten taakse ja saisivat kummatkin 40 kansanedustajaa. Sdp:n paikkamäärä pysyisi ennallaan ja kokoomukselle tulisi kaksi kansanedustajaa lisää.

Vaalipiireistä yhdeksällä on julkaistu alueellinen kannatuskysely. Manninen ynnäsi ne, ja teki valistuneen arvion Vaasan, Oulun ja Lapin vaalipiirien paikkajakaumasta.

Alueellisten gallupien mukaan keskusta menettäisi kahdeksan paikkaa ja saisi enää 23 kansanedustajaa.

Perussuomalaisten ykkössijan lisäksi toinen liikahdus olisi vasemmistoliiton nousu vihreitä suuremmaksi puolueeksi. Alueellisten kyselyjen perusteella vasemmistoliitto olisi saamassa 18 kansanedustajaa ja kaksi lisäpaikkaa, vihreiden paikkamäärä putoaisi viidellä ja puolue saisi eduskuntaan 15 kansanedustajaa.

Rkp:n, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kansanedustajamäärät pysyisivät tässä ennusteessa ennallaan.

Ennusteen tehnyt Manninen on aiemmin työskennellyt kokoomuksen puoluetoimistolla, nykyisin hän on töissä Ellun Kanoissa.

Uusimmat vaalipiirikohtaiset ennusteet ovat Helsingin Uutisten kannatuskyselyt Helsingin ja Uudenmaan vaalipiireistä.

Helsingissä kokoomus olisi Helsingin Uutisten kyselyn mukaan suurin puolue, mutta se ei saisi lisäpaikkaa. Viime eduskuntavaalien ykköspuolue Helsingissä, vihreät, suorastaan romahtaisi ja Sdp:kin kiilaisi Helsingissä niukasti vihreiden ohi. Vihreät menettäisi Helsingistä kaksi paikkaa.

Koska Helsinki saa yhden kansanedustajan lisää ja vihreiltä lähtisi kaksi paikkaa, lisäpaikat menisivät Sdp:lle, vasemmistoliitolle sekä keskustan, korjausliikkeen ja kristillis­demokraattien vaaliliitolle.

Myös Uudellamaalla kokoomus olisi Helsingin Uutisten kyselyn mukaan suurin puolue, mutta se ei saisi maan suurimmasta vaalipiiristä lisäpaikkoja. Sen sijaan perussuomalaiset nousisi Uudella­maalla liki yhtä suureksi kuin kokoomus, kummatkin saisivat yhdeksän kansan­edustajaa – perussuomalaisille olisi tulossa peräti kolme lisäpaikkaa Uudeltamaalta.

Kuten Helsingissä, myös Uudellamaalla alueellinen gallup povaa vihreille murheellista tulosta. Kun perussuomalaiset saisi kolme lisäpaikkaa, kaksi paikkaa olisi pois vihreiltä ja yksi paikka tulee Uudellemaalle väestölisäyksen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?