Kiinan Xi vierailee Venäjällä – Niinistö ilmaisi huolensa Ylellä: ”Voi olla paljon merkitystä maailman kulkuun”

Niinistö sanoi olevansa helpottunut, kun häneltä kysyttiin tunnelmia siitä, että Turkki ja Unkari nyt näyttäisivät ratifioivan Suomen jäsenyyden.

18.3. 10:32 | Päivitetty 18.3. 12:04

Presidentti Sauli Niinistö sanoo Ylen Ykkösaamussa, että Nato-jäsenyysprosessissa on edelleen vastassa käytännön kysymykset.

Niinistö sanoi olevansa helpottunut, kun häneltä kysyttiin tunnelmia siitä, että Turkki ja Unkari nyt näyttäisivät ratifioivan Suomen jäsenyyden. Hän ei kuitenkaan pitänyt sitä suurena vedenjakajana. Hän sanoi, ettei kilju riemusta mutta on hienoa, että tämä vaihe näyttäisi olevan ohi.

– Onhan se tietysti helpotus, mutta täytyy muistaa, että tämä on pidempi prosessi, joka edelleen jatkuu. Vastassa ovat käytännön kysymykset. Tällä erää tässä asiassa helpottunut olo, Niinistö sanoi.

Presidentti saapui Ykkösaamuun suoraan Turkin-matkaltaan. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kertoi perjantaina odotetusti Turkin Ankarassa vierailleelle Niinistölle, että Turkki on päättänyt aloittaa Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin parlamentissa.

Unkarin hallitsevan Fidesz-puolueen ryhmäjohtaja Mate Kocsis kertoi puolestaan unkarinkielisessä Facebook-päivityksessään, että ryhmä tukee Suomen jäsenyyttä yksimielisesti ja parlamentti äänestää asiasta 27. maaliskuuta.

Niinistö ei halunnut ottaa lähetyksessä suoraan kantaa siihen, koska Suomi voisi olla Naton jäsen. Hän kuitenkin totesi, että Turkin parlamentti on Erdoganin sanojen mukaan vielä huhtikuun puolella parisen viikkoa koolla.

Vierailun aikana Erdogan ilmoitti, että Turkki aikoo ratifioida Suomen Nato-jäsenyyden ennen maan 14. toukokuuta järjestettäviä parlamentti- ja presidentinvaaleja.

– Siinä ajassa pitäisi Turkin toimia, muuten venähtää aika pitkälle Turkin vaalitauon takia. Parhaassa mahdollisessa tapauksessa silloin pääsiäisen nurkilla viisaampia ollaan.

Niinistö totesi, että tuskin jäseniksi päästään vielä ennen Suomen eduskuntavaaleja.

Niinistö otti myös kantaa Erdoganin kanssa sujuneisiin neuvotteluihin.

– Jos nyt hattua käyttäisin, en olisi sitä joutunut kertaakaan käteen ottamaan, Niinistö kuvaili keskusteluja.

– En ole kertaakaan törmännyt sellaiseen tilanteeseen, että olisi tarvinnut erikseen olla mitään anelemassa. Päinvastoin, olenhan koko vuoden ajan sanonut että me emme lähde sinne erikseen anelemaan mitään.

Niinistö kertoi matkan yhden päätarkoituksen olleen keskustella Erdoganin kanssa tämänhetkisestä geopoliittisesta tilanteesta, josta Niinistö on erityisen huolissaan.

– Ollaan menossa koko ajan vaarallisempaan suuntaan, Niinistö sanoi.

Niinistö halusi kuulla presidentti Erdoganin tuntemuksia vallitsevasta tilanteesta, sillä Erdoganilla on keskusteluyhteys Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyiin, Venäjän presidentti Vladimir Putiniin sekä Pekingiin ja Iranin presidentti Ebrahim Raisiin.

– Hänen tuntumansa siitä oli kyllä hyvä kuulla siihen mittaan kun hän sitä avasi.

– Kyllä nyt on tärkeätä, että havahdutaan siihen, että maailmassa tapahtuu nyt hyvin kielteistä kierrettä.

KIINAN presidentti Xi Jinping vierailee ensi viikolla Venäjällä.

Niinistöltä kysyttiin myös tähän liittyen siitä, miten hän näkee Kiinan roolin geopoliittisessa tilanteessa.

– Koen tämän kierteen, jossa geopoliittisesti selvästi olemme aikalailla, ei selvästi huolestuttavaksi, vaan selvästi vaaralliseksikin. Eräs mittari tulee varmasti ensi viikon presidentti Xi:n vierailusta.

– Paljon spekuloidaan sillä, mikä on Kiinan suhde Venäjään. Ajatellaanko siellä vain tukea Venäjää sotilaallisesti, vai tuetaanko jo, vai tullaanko tulevaisuudessa tukemaan. Tuo vierailu on tässä mielessä äärimmäisen kiinnostava, mutta sisältää elementtejä, joilla voi olla paljon merkitystä maailman kulkuun.

Lähetyksessä keskusteltiin myös Vladimir Putinista tehdystä kansainvälisestä pidätysmääräyksestä.

Kansainvälisen rikostuomioistuimen ICC:n antaman pidätysmääräyksen syynä on ukrainalaisten lasten laiton siirtäminen Venäjän miehittämiltä Ukrainan alueilta Venäjälle, mikä on sotarikos.

Lue lisää: Vladimir Putinista annettu pidätys­määräys

– Se on meitä tietysti sitova etsintäkuulutus ja toimimme sen mukaisesti.

– Se, että tämä lähtee purkautumaan nyt tavallaan lastensuojelun puitteissa selittynee sillä, että tuomioistuimen mielestä näyttöä on sillä puolella jo riittävästi. Ei tässä ole sen kummemmasta kysymys, kuin että kansainvälinen rikosprosessi etenee, kuten siitä on sovittu tuomioistuimen jäsenmaiden kesken, Niinistö totesi.

Oikaisu 18.3. kello 12.03. Korjattu Turkin vaalien virheellinen päivämäärä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?