Stoltenberg Suomen tai Ruotsin joutumisesta mahdollisen hyökkäyksen kohteeksi: ”On mahdotonta ajatella, että Nato ei reagoisi”

Stoltenberg sanoo, että Turkin päätös ratifioida Suomen Nato-jäsenyys vahvistaa Suomen, Ruotsin ja Naton turvallisuutta.

17.3. 17:48 | Päivitetty 17.3. 19:34

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että Turkin päätös ratifioida Suomen Nato-jäsenyys vahvistaa Suomen, Ruotsin ja Naton turvallisuutta.

– Toivon, että Turkin parlamentti äänestää ratifioinnin puolesta mahdollisimman pian, hän sanoo Naton verkkosivuilla.

Stoltenberg kommentoi myös mahdollista tilannetta, jossa Suomi tai Ruotsi joutuisi hyökkäyksen kohteeksi. Hän totesi Suomen ja Ruotsin saaneen kahdenvälisiä turvallisuustakuita monilta Nato-mailta, mukaan lukien Yhdysvallat, Britannia, Saksa ja Ranska.

– On siis mahdotonta ajatella, että Nato ei vastaisi, jos Suomi tai Ruotsi joutuisi hyökkäyksen kohteeksi.

Stoltenberg sanoi odottavansa liittymisprosessin saattamista nopeasti päätökseen sekä Suomen ja Ruotsin toivottamista "Nato-perheeseen" täysjäseninä mahdollisimman pian.

Stoltenbergin mukaan tärkeintä on, että Suomesta ja Ruotsista tulee nopeasti täysjäseniä, eikä se, liittyvätkö maat Natoon täsmälleen samaan aikaan. Jo päätös kutsua Suomi ja Ruotsi jäseniksi viime vuonna vahvisti hänen mukaansa maiden suhdetta Natoon ja paransi niiden turvallisuutta huomattavasti.

Stoltenberg sanoo kaikkien myöntäneen viime viikolla pidetyssä kokouksessa, että Madridissa viime kesänä allekirjoitetun kolmikantapaperin toimeenpanossa on edistytty huomattavasti ja että Suomen ja Ruotsin nopeat ratifioinnit ovat kaikkien etu.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi tiedotustilaisuudessa Ankarassa perjantaina, että Nato-ratifiointia koskevat keskustelut Ruotsin kanssa jatkuvat. Erdogan muun muassa sanoi, että Ruotsi ei ole ottanut myönteisiä askeleita terrorismista syytettyjen luovuttamiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?