Sanna Marin: Tänään on otettu tärkeä askel

Pääministeri kommentoi Nato-asiaa perjantaina Twitterissä.

– Suomi tulee tekemään kaikkensa, jotta myös Ruotsista tulee Naton jäsen mahdollisimman nopeasti, Sanna Marin twiittasi perjantaina.

17.3. 17:21 | Päivitetty 17.3. 17:51

Pääministeri Sanna Marin (sd) kirjoittaa Twitterissä, että perjantaina otettiin tärkeä askel kohti Suomen Nato-jäsenyyttä, kun Turkki ilmoitti aloittavansa ratifiointiprosessin parlamentissa.

– Suomi tulee tekemään kaikkensa, jotta myös Ruotsista tulee Naton jäsen mahdollisimman nopeasti. Yhdessä olemme vahvempia, Marin toteaa.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi Nato-ratifiointia koskevien keskustelujen Ruotsin kanssa jatkuvan. Erdogan muun muassa sanoi, että Ruotsi ei ole ottanut myönteisiä askeleita terrorismista syytettyjen luovuttamiseksi.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenbergin mukaan Turkin päätös ratifioida Suomen Nato-jäsenyys vahvistaa Suomen, Ruotsin ja Naton turvallisuutta. Hän sanoo odottavansa liittymisprosessin saattamista nopeasti päätökseen ja Suomen ja Ruotsin toivottamista Nato-perheeseen täysjäseninä mahdollisimman pian.

Puhemies Matti Vanhasen (kesk) mukaan Turkin ilmoitus aloittaa Suomen jäsenyyden hyväksyminen on huojentava tieto.

– Suomihan on koko ajan täyttänyt Naton jäsenyyskriteerit, hän kommentoi STT:lle tekstiviestitse.

Hän pahoittelee syntynyttä asetelmaa, jossa Turkki korostetusti vaatii Ruotsilta sellaista, johon sen oikeusjärjestelmä ei anna mahdollisuuksia.

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) arvioi, että Suomen eteneminen kohti Nato-jäsenyyttä näyttää nyt olevan nopein polku saada sekä Suomi ja Ruotsi sotilasliiton jäseniksi.

– Jos emme pääse Naton ovesta sisään Ruotsin kanssa rinnakkain, menkäämme sitten peräkkäin, hän arvioi STT:lle.

Suomi ja Ruotsi tavoittelivat Nato-jäsenyyttä yhtä aikaa, mutta Kaikkosen mielestä sille ei voi mitään, että Turkki päätti toisin.

– Ruotsi on läheisin kumppanimme ja tulemme ponnistelemaan nyt Ruotsin jäsenyyden pikaiseksi loppuunsaattamiseksi. Se on myös puolustuksemme kannalta merkityksellistä, hän sanoo.

Kaikkosen mukaan jo Suomen liittyminen Natoon vahvistaa myös Ruotsin turvallisuutta.

– Kyllä se on jo pelkästään karttaa katsomalla pääteltävissä.

Ruotsin Nato-jäsenyys on hänen arvionsa mukaan pikemminkin kuukausien kuin vuosien päässä. Hän ei usko, että esimerkiksi Pohjois-Euroopan alueen puolustussuunnittelun kannalta tällainen aikaero on iso ongelma.

– Kunhan ei synny tilannetta, jossa Ruotsin jäsenyys jäisi pidemmäksi aikaa roikkumaan.

Kaikkosen mukaan Suomen kannattaa työskennellä sen puolesta, että Ruotsin hyväksyminen Natoon voisi tapahtua Vilnan heinäkuiseen huippukokoukseen mennessä.

Suomi odottaa myös Unkarin suunnalta ratkaisevia askelia. Unkari on vakuutellut, ettei se aio jäädä viimeiseksi maaksi, joka hyväksyy Suomen Natoon. Maata hallitseva Fidesz-puolue kertoo, että Unkarin parlamentti äänestää Suomen Nato-jäsenyydestä 27. maaliskuuta.

– Jos se tässä kuussa Unkarissa järjestyy, voidaan kyllä olla tyytyväisiä aikatauluun, Kaikkonen toteaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?