Presidentti Sauli Niinistö matkustaa tänään torstaina Turkkiin kaksipäiväiselle vierailulle. Hän tapaa Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoganin Istanbulissa perjantaina.
Niinistön odotetaan palaavan Suomeen mukanaan lupaus siitä, että Turkki ratifioi Suomen Nato-jäsenyyden. Lupauksen jälkeen ratifiointi voisi edetä Turkin parlamentissa parhaimmillaan muutamassa päivässä.
– Turkkilaiset ovat toivoneet, että olen paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he tästä päätöksestä ilmoittavat, Niinistö kertoi medialle keskiviikkona.
Myös Unkarin pääministeri Viktor Orban matkaa tänään Turkkiin turkkilaisten maiden neuvoston kokoukseen ja tapaa myös Erdoganin. Viimeisimpien tietojen mukaan Unkari voisi ratifioida Suomen jäsenyyden maalis-huhtikuun vaihteessa.
IS:n tietojen mukaan onkin todennäköistä, että Suomi kutsutaan Naton jäseneksi lähiviikkoina.
Lue lisää: IS:n tiedot: Suomi pääsemässä Naton jäseneksi lähiviikkoina – Ruotsia ei ehdittäisi odottaa
Unkarin pääministeri Viktor Orban on myös matkustamassa Turkkiin.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen on tilanteen etenemisestä optimistinen.
– Kun ratifioinnit saadaan, niin Suomesta tulee Naton jäsen niin nopeasti kuin se itse haluaa, Vanhanen toteaa.
Suomen tulee Turkin ja Unkarin ratifioinnit saatuaan toimittaa oma ratifiointinsa Yhdysvaltain pääkaupunkiin Washington DC:hen.
– Se tapahtuu nopeasti, sillä Suomen päässä asiat on hoidettu ja lainsäädäntö on pistetty kuntoon.
Käytännössä esimerkiksi Suomen Yhdysvaltain-suurlähettiläs Mikko Hautala toimittaa asiakirjan Yhdysvaltain hallitukselle. Eduskuntavaalien tai hallitusneuvottelujen ei siis pitäisi hidastaa prosessia.
– Tämä on tuntien tai päivien asia, kunhan ratifioinnit ja Naton pääsihteerin kutsu Suomelle liittyä Pohjois-Atlantin sopimukseen saadaan, Vanhanen toteaa.
Vanhasen mukaan kutsu pääsihteeri Jens Stoltenbergiltä tulee nopeasti, sillä hän on sitoutunut Suomen ja Ruotsin nopeaan liittymiseen.
Ulkopoliittisen instituutin tutkija Henri Vanhanen.
Suomen Nato-prosessin yhteydessä on puhuttu paljon Vilnan Nato-huippukokouksesta, joka pidetään 11.–12. heinäkuuta.
Yleisesti on ajateltu, että Suomen ja Ruotsin tulisi päästä puolustusliiton jäseniksi kokoukseen mennessä. Nyt näyttää siltä, että Suomen ratifiointi etenee nopeammin.
Jos ratifiointi etenee toivotulla aikataululla, huippukokouksen merkitys jää Suomelle symboliseksi.
– Se olisi ensimmäinen huippukokous, jossa Suomi on Naton täysjäsen. Siltä osin se olisi merkittävää. Toivotaan toki, että kokous olisi takaraja Ruotsin jäsenyydelle, Vanhanen sanoo.