KRP epäilee tietomurtoa Mika Lintilän Whatsapp-selkkauksessa

KRP tutkii tapausta tietomurtona.

Mika Lintilä on vannonut, ettei lähettänyt meemiä WhatsAppin keskusteluryhmään.

15.3. 17:20 | Päivitetty 15.3. 18:33

Keskusrikospoliisi epäilee, että elinkeinoministeri Mika Lintilän (kesk) Whatsapp -tilille on murtauduttu. Asiasta uutisoi ensin Iltalehti.

Rikosepäilyn taustalla on Lintilän Whatsapp-tililtä helmikuun alussa lähetetty meemi, jossa pilkattiin pääministeri Sanna Marinia ja kansanedustaja Matias Mäkystä (sd). Viesti lähti laajalle vastaanottajajoukolle.

Rikoskomisario Sami Siurola KRP:n verkkorikostorjunnan yksiköstä kertoo IS:lle, että asiasta on aloitettu esitutkinta keskiviikkona 15. maaliskuuta.

– Esitutkinta on aivan alkuvaiheessa, joten en voi kommentoida enempää.

Poliisi ja syyttäjä katsovat, että asia on selvitettävä sen yhteiskunnallisen merkityksen takia. Esitutkinta aloitettiin syyttäjän päätöksellä.

Lintilää ei epäillä rikoksesta. Hän on vakuuttanut, ettei ole itse lähettänyt pilkallista meemiä keskusteluryhmään, vaan väitti tilinsä tulleen kaapatuksi.

Lintilä kertoi ensin, että hänen tililtään on lähetetty ”mielenkiintoisia viestejä” eli useita viestejä. Myöhemmin hän tarkensi, että viestejä oli lähetetty vain yksi.

Elinkeinoministerin tililtä lähetetty viesti lähetettiin mediatietojen mukaan keskustan Whatsapp-ryhmään. Viesti poistettiin nopeasti, mutta osa ryhmään kuuluvista ehti nähdä sen. Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kertoi helmikuussa Iltalehdelle, että koko ryhmäkeskustelu, jonne viesti lähetettiin, on sittemmin poistettu.

Lintilä arveli aluksi, että hänen tammi- helmikuun vaiheessa tekemä Afrikan-matkansa saattaisi liittyä tilin kaappaukseen.

Helmikuun puolivälissä hän tiedotti, että eduskunnan selvitysten mukaan tiliä ei kuitenkaan ollut kaapattu. Sen sijaan hän nosti esiin rinnakkaiskäytön mahdollisuuden.

– Kun alkujaan käytin termiä kaapattu, se oli aika vahvaa ylireagointia tilanteessa, jossa tiesin etten itse ole kyseistä viestiä lähettänyt, mutta puhelimesta lähti se viesti, Lintilä sanoi.

Whatsapp-tiliä voi käyttää puhelimen lisäksi samanaikaisesti tietokoneella, jos puhelimesta on muodostettu yhteys tietokoneeseen QR-koodin avulla.

Helmikuun loppupuolella Lintilä kertoi saaneensa Whatsappin omistajayhtiöltä Metalta lisätietoa tilinsä rinnakkaiskäytöstä. Hän ei kuitenkaan avannut Metalta saamiaan tietoja sen enempää, vedoten siihen, ettei itsekään vielä ymmärtänyt niitä.

Pari viikkoa myöhemmin ministeri kertoi keskustelleensa tapauksesta poliisin kanssa.

– Ei ole mitään erityistä kerrottavaa. Lähinnä olemme käyneet läpi tilannekuvaa ja sitä, mitkä ovat ne osa-alueet, jotka olisivat heidän hoidettavissa ja mitkä ovat sitten minun omat vaatimukset tässä tilanteessa, hän kommentoi tuolloin.

Juttua korjattu 16.3 kello 9.32: KRP ilmoitti keskiviikkona, että jutun tutkinnanjohtajana toimisi syyttäjä. Näin ei ole, vaan tutkintaa johtaa poliisi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?