Sauli Niinistö kommentoi Turkin-vierailuaan: ”Erdogan haluaa tavata ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille”

Presidentti Sauli Niinistö kommentoi huomista Turkin-vierailuaan sähköpostitse. Hän painottaa jatkavansa työtä Ruotsin Nato-jäsenyyden tukemiseksi.

Niinistön mukaan turkkilaiset ovat toivoneet, että Niinistö on paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he tästä päätöksestä ilmoittavat.

15.3. 16:07

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö viestittää IS:lle sähköpostitse, että Suomella on ollut tiivistä yhteydenpitoa Turkin presidentinhallinnon kanssa jo viime keväästä lähtien. Presidentti julkaisi lausunnon myös Twitter-tilillään.

–  Viime päivinä yhteydenpito on ollut entistäkin tiiviimpää.

– Tiedossa oli, että siinä vaiheessa kun Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan on osaltaan Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointia koskevan päätöksensä tehnyt, hän haluaa tavata ja lunastaa lupauksensa suoraan presidentiltä presidentille.

Niinistön mukaan turkkilaiset ovat toivoneet, että Niinistö on paikalla kuittaamassa vastauksen, kun he tästä päätöksestä ilmoittavat.

– Vastasin kutsuun tietysti myöntävästi ja menen vastaanottamaan hänen tahdonilmauksensa.

Presidentti sanoo, että ”puheenparsia Turkin näkemyksistä on kuultu vuoden mittaan paljon.”

–  Me olemme koko ajan liikkuneet nimenomaan Turkin presidentinhallinnon kanssa, sillä juuri Turkin presidentin näkemykset ovat tässä päätöksentekovaiheessa ratkaisevia.

Myös Ruotsin ja Suomen yhteydenpito on ollut Niinistön mukaan kaiken aikaa tiivistä, viime päivinä entistäkin tiiviimpää.

– Olen puhunut asiasta Ruotsin pääministeri Ulf Kristerssonin kanssa. Tuohon yhteydenpitoon osittain viittasi myös hänen eilinen lehdistötilaisuutensa. Suomelle on erittäin tärkeää, että sekä Suomen että Ruotsin Nato-jäsenyydet toteutuvat mahdollisimman pian. Jatkan työtäni Ruotsin Nato-jäsenyyden tukemiseksi.

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson kertoi eilen tiistaina, ettei ole poissuljettua, että Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyydet ratifioitaisiin eri tahtiin.

Lue lisää: Ruotsin pääministeri: Todennäköisempää, että Suomi pääsee Natoon ennen Ruotsia

– Mitä minä ja (Ruotsin pääneuvottelija) Oscar Stenström olemme kokeneet viime viikkoina on, että todennäköisyys on kasvanut sen suhteen, että se tapahtuu eri tahtiin, Kristersson sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina Aftonbladetin mukaan.

– Ruotsi on valmistautunut siihen, mitä teemme, jos niin tapahtuu ja me pidämme valtiopäiviä informoituna tästä prosessista.

Turkin Erdogan sanoi aiemmin tänään, että prosessia Suomen Nato-jäsenyydestä "jatketaan normaaliin tapaan", Turkki tekee oman velvollisuutensa asiassa ja lunastaa lupauksensa Suomelle tavattuaan Niinistön.

Uutistoimisto Reuters puolestaan uutisoi, että Turkki suunnittelee Suomen Nato-jäsenyyden ratifioimista ennen toukokuisia vaaleja. Kahden turkkilaisen virkamiehen mukaan parlamentti todennäköisesti ratifioi jäsenyyden ennen huhtikuun puoliväliä.

Presidentti Niinistö vierailee huomenna torstaina Turkissa yhdessä ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr) kanssa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?