Vasemmistoliitto rukkaisi työ­eläkkeitä – näin korotukset toteutettaisiin

Vasemmistoliitto haluaa hillitä suurimpien eläkkeiden euromääräistä kasvua.

Eläkkeitä korotetaan vuosittain eläkeindeksin verran. Vasemmistoliiton eläkelinjauksia esitellyt sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen ehdotti, että eläkkeiden korotuksista enää puolet tehtäisiin prosenttikorotuksilla ja puolet korotuksista tulisi euromääräisinä.

15.3. 16:00

Vasemmistoliitto ehdottaa työeläkkeiden indeksikorotukseen remonttia.

Puolueen mielestä eläkkeiden korotukset pitäisi tehdä niin, että korotuksista enää 50 prosenttia tulisi indeksikorotuksilla ja toinen puolikas pitäisi tehdä euromääräisenä.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen (vas) mukaan ajatuksen taustana on tasata kasvavia eroja isojen ja pienten eläkkeiden välillä.

– Työeläkejärjestelmässä on aika isoja sisäisiä eroja. Jos ei tehdä muutoksia, erojen ennustetaan kasvavan. Kun vuodenvaihteessa työeläkkeisiin tuli prosenttipohjaisia korotuksia, se antaa isolle eläkkeelle paljon euroja verrattuna pieneen eläkkeeseen.

– Sama prosenttikorotus on euromääräisesti paljon vähemmän pieneen eläkkeeseen. Ja kun sama toistuu vuodesta toiseen, sillä on eläke-eroja kasvattava vaikutus, Sarkkinen perusteli.

Vasemmistoliitto ei ole tehnyt valmista mallia, miten eläkkeiden euromääräinen korotus määräytyisi.

Jos eläkeindeksi nousee vaikka viisi prosenttia, niin eläkkeet nousisivat 2,5 prosenttia ja loput euromääräisesti?

– On tärkeä sitoutua siihen, että työeläkejärjestelmää kehitetään kolmikantaisesti. Siksi emme halua esittää tarkkoja esityksiä, miten euromääräinen korotus tehtäisiin, Sarkkinen vastasi.

– Korotusvarasta, joka määritellään indeksisäännössä, puolet jaettaisiin prosenttimääräisenä ja puolet euromääräisenä, jolloin se olisi suosiollisempi pientä työeläkettä saaville. Tarkkaa mallia emme halua esittää, vaan esitämme ajatuksen työmarkkinaosapuolille mietittäväksi, Sarkkinen jatkoi.

Eläkeavaus on osa vasemmistoliiton linjausta eläkeläis- ja hoivaköyhyyden vähentämiseksi.

Kuusikohtaisessa ohjelmassa esitetään eri eläkkeiden korotusten lisäksi muun muassa omaishoidon palkkioiden nostoa noin 20 prosentilla ja yhdistettyä maksukattoa sairaskuluille.

Vasemmistoliiton mielestä asiakasmaksuille, lääkekuluille ja sotematkoille pitäisi olla yhteinen maksukatto, joka on takuueläkkeen suuruinen. Takuueläke on 922 euroa.

Lääkkeiden maksukatto vuodessa on nyt 592 euroa, asiakasmaksujen 692 euroa ja matkakatto on 300 euroa vuodessa.

– Paljon sairastavia helpottaisi se, jos nämä kaikki – lääkekustannukset, soteasiakasmaksut ja sotematkat – kerryttäisivät yhtenäistä maksukattoa. Jos maksukatot yhdistettäisiin, ja se olisi matalampi kuin kolmen maksukaton yhteenlaskettu summa, se vähentäisi paljon sairastavien kuluja ja lisäisi julkisen talouden kustannuksia, Sarkkinen kertoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?