Ruotsi­demokraattien Åkesson: ”Ruotsi on muuttunut gangsteri­maaksi”

Perussuomalaisten kampanjaa vauhdittanut Jimmie Åkesson varoitti Suomea toistamasta Ruotsin virheitä.

Ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkesson kehui maansa kaunista luontoa ja ahkeria ihmisiä, mutta katsoi Ruotsin menneen väärään suuntaan monessa asiassa.

15.3. 17:28

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson toisti keskiviikkona perussuomalaisten puoluetoimistolla ja Helsingin Narinkkatorilla saman viestin: Ruotsi on fantastinen maa, jossa on tehty pahoja poliittisia virheitä.

– Meillä on Ruotsissa keskimäärin yksi ampumistapaus päivittäin. Vanha turvallinen Ruotsi on muuttunut gangsterimaaksi, Åkesson täräytti Narinkkatorilla, jossa hän oli vauhdittamassa perussuomalaisten kampanjointia.

Ruotsissa oli viime vuonna 391 ampumisvälikohtausta, joissa kuoli 62 ihmistä. Jengisodan on arvioitu alkaneen vuonna 2015.

Jengeihin kuuluu paljon maahan­muuttaja­taustaisia nuoria. Jengien pomot ovat hyvin nuoria, vain vähän yli parikymppisiä.

Åkesson kuvaili Ruotsia äärimmäisen jakautuneeksi maaksi, jossa on jengi­rikollisuuden ohella suuria sosiaalisia ja kulttuurisia ongelmia sekä slummiutumista.

Perussuomalaisten puoluetoimistolla Åkesson kertoi tulevansa hieman huolestuneeksi Suomen tapahtumia havainnoidessaan.

– On riski, että Suomi muuttuu enemmän Ruotsin kaltaiseksi kielteisessä mielessä.

Kun IS kysyi Åkessonilta, mitä yhtäläisyys­merkkejä hän näkee maiden välillä, Åkesson viittasi jengirikollisuuden kasvuun.

– On olemassa samaa tendenssiä, mittakaava on pienempi. Kehitys täytyy lopettaa nyt, Åkesson evästi.

Åkesson ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra Narinkkatorilla.

Torilla Åkesson viittasi Suomesta Ruotsiin muuttaneisiin ihmisiin ja sanoi, ettei maahanmuutto sinänsä ole ongelma. Puoluetoimistolla Åkesson sanoi Ruotsin tarvitsevan osaavaa työvoimaa muun muassa teollisuuden palvelukseen.

Ongelmana Åkesson näkee maahanmuuton määrän ja viittasi Lähi-idästä ja Pohjois-Afrikasta tulleeseen maahanmuuttoon.

– Ei voi tehdä maahanmuutto­politiikkaa, joka maksaa valtavasti ja jakaa yhteiskunnan, Åkesson sanoi.

Åkesson päätti puheensa Narinkkatorilla kevennykseen.

– Luin jostakin lehdestä, että suomalaiset poliitikot haluavat kieltää ruotsalaisen nuuskan maahantuonnin. Älkää tehkö sitä. Se on hyvin tärkeää teollisuutta meille. Jos te teette sen, me kiellämme Mintun, Lapin Kullan ja Koskenkorvan, Åkesson vitsaili.

Epäselväksi jäi, mihin esitykseen Åkesson viittasi, mutta sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä on ehdottanut nuuskan maahantuonnin kieltämistä.

IS kysyi Åkessonilta myös Reutersin uutisesta, jonka mukaan Turkki olisi hyväksymässä Suomen Naton jäseneksi, mutta Ruotsi olisi jäämässä vielä rannalle. Åkesson sanoi pitävänsä ”valtavan ikävänä, kun näyttää siltä, että Suomi liittyy Natoon ennen Ruotsia”. Åkesson arvioi Ruotsista tulevan Naton jäsen melko pian, ainakin Turkin vaalien jälkeen.

Åkesson oli vierailemassa Suomessa ensimmäistä kertaa. Timo Soinin puheenjohtaja-aikana perussuomalaiset pitivät vielä etäisyyttä ruotsidemokraatteihin, joilla on ollut huono maine Ruotsissa. Muut puolueet ovat kieltäytyneet yhteistyöstä puolueen kanssa.

Perussuomalaisten viestintävastaava Matti Putkonen jakoi puheenvuoroja puoluetoimistolla. Åkesson piti puheenvuoronsa ruotsiksi. Myös Purra puhui tilaisuudessa jonkun verran ruotsia. Purran mukaan perussuomalaiset ei vastusta ruotsin kieltä, vaan ”pakkoruotsia”.

Viime syyskuussa pidetyissä Ruotsin valtiopäivä­vaaleissa ruotsidemokraatit sijoittuivat toiseksi ja saivat tavoitteitaan hallitusohjelmaan, vaikka jäivät hallituksen ulkopuolelle.

– Uuden hallituksen myötä on tapahtunut paradigman muutos maahanmuutto- ja kriminaali­politiikassa, tarvitaan kovia toimia, Åkesson sanoi.

Åkesson sanoi pitävänsä ”valtavan ikävänä, kun näyttää siltä, että Suomi liittyy Natoon ennen Ruotsia”.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra väitti Suomen ajavan koko Pohjolan ja mahdollisesti koko Euroopan liberaaleinta maahanmuutto­politiikkaa, kun Ruotsi ”menee toiseen suuntaan”.

– Tarvitaan hyvin tiukkaa maahanmuutto­politiikkaa, matalapalkka­sektoreille saapuvaan työperäiseen maahanmuuttoon tarvitaan tuloraja. Täällä kuvataan, että se on liian radikaalia, sitä ajetaan Ruotsiin, sellainen on Tanskassa, Purra sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?