IS-raati arvioi puheenjohtajat MTV:n tentissä: ”Ihme, ettei halveksiva katse porannut reikää Petterin hihaan”

IS-raati katsoi Annika Saarikon suoriutuneen MTV:n puheenjohtajatentistä parhaiten. Hjallis Harkimo lähti litomaan kesken kaiken ja sai raadilta tylyn tuomion.

IS-raadissa Hanna Vesala, Olli Waris ja Erno Laisi ruotivat MTV:n puheenjohtajatentin 15.3.

15.3. 22:49

Yhdeksän puolueen puheenjohtajat kohtasivat MTV:n tentissä keskiviikkona.

Sanna Marin: 7-

Hanna Vesala 7, Olli Waris 6,5, Erno Laisi 7

Vesala: Nahkatakki kotona, Rage Against the Machinea tankissa. Ihme, ettei halveksiva katse porannut reikää ”riistäjä-Petterin” hihaan. Piiruakaan ei liiku asemistaan. Minä olen pääministeri, minä puhun Zelenskyille. Suora ”ei” Orpon sopeuttamisen kynnyskysymyksille. Laskenut, että hyökkäävä tyyli puree. Liikkui rajalla, että lipsuu ylimieliseksi.

Waris: Hornet-kohu oli mennyt ehkä tunteisiin, sillä oli ensimmäisen tunnin täysin jäissä, kunnes löysi vanhan lempihuvinsa, Orpon härnäämisen. Talous musta piste: arvonnousuverolla ja yritystukileikkauksilla ei pitkälle pötkitä. Puhui ”tulosopeutuksesta”. Eikö halua sanoa rumaa sanaa veronkorotukset ääneen? On yhä valmis lähettämään Horneteja Ukrainaan, vaikka kukaan ei tiedä, milloin koneet saataisiin ilmaan. Haluaa pistää peruskoulun kuntoon. Olisiko tässä ollut neljä vuotta aikaa tehdä asialle jotakin?

Laisi: Marin joutui heti kättelyssä puolustelemaan Hornet-puheitaan. Kilpakumppanit harrastavat tahallista ylitulkintaa, mutta Marin saa syyttää kohusta itseään. Marin pääsi vasta loppupuolella täyteen vauhtiin. Innostuu omista puheistaan, kun alkaa moukaroida kokoomusta. Leikkauslistaa ei saa Marinilta hohtimillakaan. Kasvu ja työllisyys hoitaa! Höttöä.

Riikka Purra: 6

Hanna Vesala 6, Olli Waris 6,5, Erno Laisi 5,5

Vesala: Kilahti Anderssonille siitä, että tämä väitti Purran nostavan koulutuskeskustelussa vieraskieliset lapset tikunnokkaan. Joutui tätä puolustelemaan monelta suunnalta tulleessa hyökkäyksessä. Hihat paloivat. Puuskahti, etteivät lapset ongelma, vaan hallituksen maahanmuuttopolitiikka. Linjasi, ettei veroja voi laskea velaksi liittyen kokoomuksen työmiljardiin.

Waris: Filippiiniläiset hoitajat eivät kelpaa. Pitää saada työn kannustimet ensin kotimaassa kuntoon ja suomalaiset töihin. Helpommin sanottu kuin tehty! Koulushoppailukeskustelussa saattoi olla asian ytimessä vaatiessaan valmistavia luokkia, jos oppilaiden kielitaito ei riitä. Jäi silti yksin nuivan maahanmuuttolinjan puolustamisessa. Kuvasi sote-järjestelmän ongelmia uskottavasti. Ratkaisut jäivät vähemmälle. Puhui rasittavasti Ohisalon päälle. Esiintymisessä paasaava ote.

Laisi: Purran leikkauslista on yhdistelmä vanhaa kunnon maahanmuuttohumppaa ja hallinnosta höpöttelyä. Toisaalta valitti, että lääkärit joutuvat käyttämään aikaansa hallinnollisiin töihin. Hohhoijaa. Purra antoi ymmärtää ympäristöministeriön olevan miljardiluokan Molokin kita. Ministeriön budjetti on runsaat 300 miljoonaa euroa. Purra oli illan huonokäytöksisin.

Petteri Orpo: 7-

Hanna Vesala 7-, Olli Waris 7-, Erno Laisi 7

Vesala: Pääministeri toimi virheellisesti, hänellä on megafoni. Marin ei saa tehdä sitä, ei tätä. Sinipuna voi kovin huonosti. Marin pyyhkii lattiaa Orpon sopeuttamisen kynnyskysymyksellä, eikä liiku asemistaan mihinkään. Orpo yrittää pelata rauhallisuudella Marinille ylimielisyyskortin. Vaatinut taatusti mindfulnessia. Mutta haukotus, yhtä harmautta.

Waris: Ei katsonut silmiin, kun Marin kävi päälle. Kivipatsasmainen elehdintä ei kielinyt itseluottamuksesta. Halusi näyttää sinivalkoisessa kravatissa pääministeriltä. Illan tähtihetki hoitajamitoituskeskustelussa, kun pääsi sanomaan, että 3 000 yksityisen hoivan paikkaa on suljettu eikä 0,7:n hoitajamitoituslaki tuonut hoitajia. Unohti tosin kertoa, että kokoomuskin sitoutui myöhemmin hoitajamitoituspäätökseen. Kokoomuksen miljardin euron veronkevennys suli kuin jäätelö kesähelteellä – kukaan ei lähtenyt kuittaamaan gallup-johtajan vaalilupausta.

Laisi: Orpo ikään kuin esitti pääministeriä. Otsa ruttuun, ääni matalalle ja linjauskädet heilumaan. Orpo ei edelleenkään ollut halukas tai kykenevä kertomaan kovinkaan tarkasti, mistä puolue sopeuttaisi julkista taloutta kuudella miljardilla ensi vaalikaudella. Vai neljällä? Ei vaan kuudella! Etupainotteisesti! Kovat ja ontot puheet. Illan yllätys: ei möläytellyt mitään typerää.

Annika Saarikko: 7,5

Hanna Vesala 8, Olli Waris 8, Erno Laisi 6,5

Vesala: Päättänyt taistella! Keskusta ei lähtisi Marinin kakkoshallitukseen ja se kuuluu. Nyt voi heittää vapautuneesti pääministeriä tatamiin Hornet-keulimisesta ja uskon varassa seisovasta talouslinjasta. Valmis 2–3 miljardin euron menoleikkauksiin. Sanna Marin, yritykset luovat tähän maahan työpaikat. Sinne vaan bussin alle, minä kuulun nyt porvarileiriin.

Waris: Esiintymisessä pientä pilkettä silmäkulmassa, pääsi huikkaamaan päälle puhumisesta syyttänyttä Purraa, että tämä oli tehnyt samaa koko illan ajan. Illan jämäkin hetki, kun ei luvannut muiden tavoin, että koulutus jätetään leikkausten ulkopuolelle. Valmis jatkamaan solidaarisuusveroa. Pääsi kokoomuksen kimppuun veronkevennysten lupaamisesta hyvätuloisille. Opasti Marinia, että arvonnousuveron verotuotto voi olla olematon. Väitti tosin virheellisesti, että demarit ajaisivat Tanskan mallin mukaista korkeampaa arvonlisäverotusta.

Laisi: Saarikon pitäisi seuraavaan vaalitenttiin mennessä päättää, onko hän räyhäkkä töräyttelijä vai diplomaatti. Keskiviikkona oli kaksi roolia päällekkäin. Ainoa puheenjohtaja, joka ei ollut valmis sulkemaan koulutusta leikkausten ulkopuolelle. Ja miksi sulkisi, sitähän keskusta teki ilman tuskia jo Juha Sipilän kaudella.

Maria Ohisalo: 7-

Hanna Vesala 7-, Olli Waris 7, Erno Laisi 6,5

Vesala: Päälinjana höykyttää Orpoa perussuomalaisten kanssa kaveeraamisesta. Mitä tapahtuu EU-politiikalle, jos PS hallituksessa: Vastaapa Petteri siihen! Törkeää! tokaisi, kun Purra visioi ympäristöministeriöön leikkauksia. Päästäisiinpä vielä Sannan hallitukseen. Tulitukea Marinille vaikkapa Hornet-asiassa.

Waris: Normaalia pirteämpi. Ei silti päässyt oikein minkään keskustelun päälle. Haastoi oivaltavasti perussuomalaisia kuntatason maahanmuuttopäätöksistä. Suri biokaasuautoilun karua kohtaloa. Vihreä siirtymä turvasana. Muiden mukana moittimassa ”Petterin” puoluetta leikkauksista.

Laisi: Haastoi kokoomusta ulkoa opetellun kuuloisesti esimerkiksi puolueen mahdollisesta yhteistyöstä perussuomalaisten kanssa. Orpo ei innostunut lainkaan debatoimaan Ohisalon kanssa. Ohisalo vaikuttaa olevan joillekin kilpakumppaneille kuin ilmaa. Ohisalon pitäisi opetella suututtamaan vastustajiaan.

Li Andersson: 7+

Hanna Vesala 8-, Olli Waris 7+, Erno Laisi 7

Vesala: Melkein liikutus teki tuloa, kun Saksi-Petterin puheita rusikoi. Viritteli äänestäjiä uurnille sanomalla, että Orpon ensivaalikauden 6 miljardin sopeutustavoite on puolitoista kertaa Sipilän hallituskauden leikkaukset. Duunarit nyt uurnille vastarintaan ja soppatykit sitten toreille! Pienituloisten asialla sydämellä ja palolla.

Waris: On asioista omasta mielestään niin oikeassa, että meinaa tikahtua epäuskoon. Oli opetusministerinä hyvin kartalla koulukeskustelussa. Haluaa viedä ”Petterin” opettajanhuoneisiin ihastelemaan hallituksen aikaansaannoksia. Osinkojen paheksunta perusvasurikamaa, joka saa omat hyrisemään. Pitää sujuvasti kiinni omista kannattajistaan. Esitti reippaan väitteen sanoessaan, että kokoomuksen ohjelma johtaa 20 000 hoitajan irtisanomiseen.

Laisi: Andersson tarjoili yhden illan parhaista piikeistä Orpolle tölväisemällä tätä Sipilän hallituskauden koulutusleikkauksissa. Opetusministeri oli halukas lähtemään Orpon kanssa opettajanhuoneeseen kuuntelemaan opettajien vertailevaa palautetta nykyisen ja edellisen hallituksen koulutuspolitiikasta. Rutinoituneen puheenjohtajan rutiinisuoritus. Ei mitenkään loistava.

Anna-Maja Henriksson: 6,5

Hanna Vesala 7-, Olli Waris 6,5, Erno Laisi 6

Vesala: Paluu kehään tennisturman jälkeen. Puhkui intoa. Laittoi Purraa tilille työperäisestä maahanmuutosta. Riikka, yritykset huutaa työvoimaa! Ulkomaisen työvoiman tarveharkinta joutaa mennä. Orpon työmiljardi ei järkevä hallituskauden alussa. Ja Sveriges sak är vår. Ruotsi kyllä ymmärtää, kun Natoon ilman heitä paukkaamme. Otti hyvin puheaikaa.

Waris: Rutiiniesiintyminen. Terävin hetki, kun kyseli Purralta, tietääkö tämä, että yritykset hoitavat työvoiman perään. Kysyi myös hyvin, ketkä kaikki lasketaan 0,7:n hoitajamitoitukseen.

Laisi: Sairauslomalta takaisin tositoimiin. Tylsyys ei ole välttämättä aina pahasta, mutta vähän voisi näyttää kulmahampaita. Henrikssonista tuskin kukaan ärsyyntyy, mutta harva edes muistaa. Haastoi kokoomusta, niin kuin pienen porvaripuolueen isompaansa kannattaakin. Ovet pysyvät auki kaikkiin suuntiin. Opposition pelko on viisauden alku.

Sari Essayah: 6,5

Hanna Vesala 6, Olli Waris 7,5, Erno Laisi 6,5

Vesala: Asiaa ja tietoa on yllin kyllin, mutta vierestä Henriksson nappasi enemmän ilmatilaa. Marinin kasvu hoitaa kestävyysvajeen -litaniat ei mene lainkaan läpi. Valmis sopeuttamaan kaksi vaalikautta miljardin per vuosi. Vauvatonnia ajaa edelleen sinnikkäästi vastasyntyneille kestävyysvajeen paikkaukseksi.

Waris: Totutun napakka ääneen päästessään. Oli tarkastanut valtiovarainministeriön virkamiehiltä säästöohjelman tahdituksen. Kuittaili hyvin Marinille demareiden vahvasta uskosta talouskasvuun. Mainosti ”vauvatonnia”. Siis täyttäkää suomalaiset maa ja lisääntykää! Lopussa vauhdikkaasti polttomoottoritekniikan puolella EU-hassutuksia vastaan.

Laisi: Essayahin arvioidaan usein olevan jotenkin erityisen hyvä debatoija. Onkohan ihan niin? Osaa asiat, luettelee ne sujuvasti, mutta tulee vähän saarnaavalla nuotilla. Tentin perusteella rakastaa polttomoottoriautoja enemmän kuin mitään muuta illan aihetta. Muiden puoluejohtajien on helppo kehua pikkupuolueen puheenjohtajaa. Vaaraton kaveri.

Hjallis Harkimo: 4

Hanna Vesala 4, Olli Waris 4, Erno Laisi 4

Vesala: Uusi Lähdenkö nyt -mies häipyi studiosta kesken kaiken. Maailman väsynein kikka hakea huomiota. Isossa tentissä yhden miehen pumpulle ei paljon puheaikaa heru, mutta poistuminen kesken lähetyksen lapsellista. Asiaakin ehti sanoa: Jos ei tule kasvua, leikkaukset ei auta mitään. Ja kuulkaa pankkikriisi on seuraavaksi ovella!

Waris: Vastasi illan tempauksesta, kun marssi ulos tentistä protestina siitä, kun ei saanut juurikaan puheenvuoroja. Tyhjä tuoli näytti koomiselta. Omaksui vähissä puheenvuoroissaan tuomionpäivän maalarin roolin, kun povasi pankkikriisiä Suomeen.

Laisi: Häipyi studiosta kesken kaiken, kun ei saanut omasta mielestään riittävästi puheaikaa. Nolo suoritus. Luovuttaja. Flunssaisen oloinen Harkimo oli kuin puolueensa pienoiskoossa: köhivässä kunnossa. Näinköhän Liike Hjall.. siis Liike Nytin vaaliveto riittää edes yhteen paikkaan vaaleissa?

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?