Yllätys­kokous sunnuntaina: Sauli Niinistö ja ministerit keskustelivat Nato-jäsenyyden etenemisestä

Kokous pidettiin poikkeuksellisesti sunnuntaina.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö keskusteli avainministerien kanssa Natosta sunnuntaina.

12.3. 21:51 | Päivitetty 12.3. 23:05

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta keskustelivat sunnuntaina Suomen Nato-jäsenyysprosessin etenemisestä.

Keskustelun pohjana oli Brysselissä torstaina pidetty kolmikantakokous Suomen, Ruotsin ja Turkin kesken.

Lisäksi valiokunta kuuli Niinistön Yhdysvaltain vierailulla käymistä keskusteluista.

Ulko- ja turvallisuuspoliittiseen ministerivaliokuntaan kuuluvat pääministeri Sanna Marin, ulkoministeri Pekka Haavisto, kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, puolustusministeri Antti Kaikkonen, opetusministeri Li Andersson, valtiovarainministeri Annika Saarikko ja ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo.

Sisäministeri Krista Mikkonen osallistuu asian käsittelyyn silloin, kun käsitellään hänen toimialaansa liittyviä asioita.

Kokouksen ajankohta oli yllätyksellinen. Kokous pidettiin poikkeuksellisesti sunnuntaina seuraavan viikon kalenterikiireiden vuoksi.

Kokous pidettiin poikkeuksellisesti sunnuntaina seuraavan viikon kalenterikiireiden vuoksi.

Poikkeuksellinen ajankohta aiheutti myös kovaa kuhinaa kulisseissa. Se alkoi, kun Turun Sanomat kertoi sunnuntaina kello 19:n aikaan, että opetusministeri Andersson oli joutunut perumaan sunnuntaille aikomansa vaalitilaisuuden Kemiönsaaressa, koska ”kaikki ministerit on kutsuttu koolle Helsinkiin sunnuntai-illaksi”.

Koollekutsumisen syytä ei kerrottu, ja salamyhkäisyyttä vain lisäsi, kun Anderssonin valtiosihteeri Dan Koivulaakso sanoi TS:lle, ettei osannut ottaa mitään kantaa asiaan.

Uutinen sai aikaan varsinkin sosiaalisessa mediassa kiihkeän huhumyllyn, sillä ministereitä ei ihan pienestä syystä kutsuta koolle sunnuntaina illalla.

Turun Sanomat päivitti uutistaan myöhemmin illalla uusin tiedoin.

Somessa esitettiin villejä veikkauksia hätäkokouksesta pääministeri Marinin Hornet-puheiden takia tai Hornetien lähettämisestä Ukrainaan, pankkikriisiuhasta tai Yhdysvaltain strategisten ilmavoimien pommikoneen lennosta itäisellä Suomenlahdella Suursaaren venäläistukikohdan liepeillä.

Epätietoisuus ei laantunut IS:n ministereille tekemästä soittokierroksestakaan. Juuri kukaan ei vastannut puhelimeen, IS tavoitti ministereistä vain kaksi.

– En ota asiaan mitään kantaa, soita pääministerille, maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen sanoi.

Toinen tavoitettu, pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist oli ollut koko päivän vaalityössä eikä ollut tietoinen mistään ministerien koolle kutsumisesta.

Sisäministeri Krista Mikkonen viestitti IS:lle sunnuntai-iltana olevansa Joensuussa ja että uutinen kaikkien ministerien koollekutsumisesta ei pitäisi paikkaansa.

Salaisuuden sumuverho hälveni vasta puoli kymmenen aikaan illalla, kun valtioneuvoston ja tasavallan presidentin kanslian verkkosivuille ilmestyi tiedote asiasta.

Kävi ilmi, ettei kyse ollutkaan kaikkia ministereitä koskeneesta kutsusta eikä mistään erityis- tai hätäkokouksesta vaan vain poikkeukselliseen aikaan pidetystä tp-utvan istunnosta, jossa käsiteltiin protokollaan kuuluvia asioita.

Tiedotteessakaan ei kuitenkaan kerrottu, oliko kokouksessa sivuttu esimerkiksi Horneteja. Ulkoministeriön osastopäällikkö Piritta Asunmaa ei kommentoinut sanallakaan lisää kokouksen kulkua tai sen sisältöä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?